Göteborg

Gör ett besök i Göteborg! Besök något av alla de museer och sevärdheter som staden erbjuder året runt. Trevliga kaféer och butiker hittar du i Haga, och din färska fisk handlar du förstås i klassiska Feskekörka. STF har både hotell och vandrarhem i och utanför stan. Läs nedan tips på saker att göra i Göteborg enligt lokalborna själva.

Att göra i Göteborg

Här listar vi de 10 bästa tipsen på aktiviteter i Göteborg enligt lokalborna själva. Perfekt för dig som vill upptäcka staden utanför de klassiska sevärdheterna Hur många av dem kan du pricka av?

1) Området Röda sten vid Älvsborgsbron. Här finns konsthall, mysigt café och en härlig vy över Göteborgs hamninlopp. Ta stigen upp på berget, strosa bland till kolonilotterna och njut av en vacker solnedgång.

2) Kulturreservatet Gathenhielm i Majorna visar hur Göteborg såg ut på 1700-talet, innan de stora bränderna. Caféerna och gatorna runtom gör det ännu mer väl värt ett besök.

3) Vandra i Botaniska trädgården och naturreservatet Änggårdsbergen som ligger i direkt anslutning till varandra. Längst upp på toppen kan man blicka ut mot havet mellan Sverige och Jylland. Ta på bra skor och packa fikaväskan!

4) Familjetips! Färjenäsparken når du med Älvsnabben till hållplatsen Eriksberg. Promenera västerut utefter älven och se det nya Göteborg växa fram. Gå upp i parken och upptäck lekplatsen, skateparken, utegymmet, de historiska lämningarna, färjelägets fina gamla hus och café och den strålande utsikten.

5) Besök Kronhusbodarna mitt i stan, där ett gulligt café trängs med fina små butiker. Ger känslan av det gamla Göteborg.

6) Det gamla huset/vattentornet på berget i Landala är svårt att se men ger en fantastisk utsikt och historia för den som hittar det. Du ser hela Göteborg, kan ta en picknick på stenarna eller trappan och beskåda det mystiska gamla tegelhuset på toppen.

7) Upplev en tidig morgon i Azaleadalen i Slottsskogen i juni när azaleorna blommar.

8) Packa matsäcken och ta Älvsnabben till Älvsborgs Fästning till priset för en spårvagnsbiljett. Hoppa av vid klippan och gå upp till fästningen och känn historiens vingslag.

9) Gör en dagstur med skärgårdsbåten till bilfria ön Vrångö i södra skärgården. Båtar går från Stenpiren i city eller ta spårvagnen till Saltholmen och byt till båt där. Promenera runt ön, bada i en liten vik, njut av lugnet, duka upp din picknic eller ät på den lilla restaurangen.

10) Kikardammen/Ödledammen vid Slottsskogens observatorium. Ett stenkast från centrum med kollektivtrafik nästan ända fram hittar du denna unika och lugna plats där vattensalamandern lever och grodor sjunger om våren. När observatoriet är öppet kan man se långt ut i rymden under mörka höst och vinterkvällar.

På Liseberg kan du åka Balder, en av världens bästa berg- och dalbanor i trä.

"Gör en utflykt till de mysiga skogarna runt Delsjön. Ta med fika, grilla korv eller bara njut av lugnet. Om du vill bada finns en fin badstrand med omgivande klippor."

Tatiana Vetter, Receptionschef STF Göteborg City Hotell och vandrarhem

Skärgårdsbåtarna går året runt, och till södra skärgården åker du på samma biljett som du använder på spårvagnen.

Hitta dina smultronställen i Göteborg

Få ut mer av ditt besök! Kolla runt på Göteborgs officiella besöksguide  och hitta inspiration till vart du ska gå, vad du ska göra och var du ska äta.

Kanske har du tid över för att utforska mer av västkusten. På vastsverige.com finns bra tips på vad som händer i området.