Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Saltoluokta Fjällstation

Vackert boende mitt i världsarvet Laponia

Visa på kartan

Musikfestivalen Saltofolk pågår 27 - 29 juni 2024

Visa mer
Stäng

27 - 29 juni 2024 arrangeras musikfestivalen Saltofolk hos oss. Det innebär att vi har längre öppettider om kvällarna, många besökare, samt arrangerar konserter i och omkring huvudbyggnaden. Festivalpass, program och mer information hittar du på Saltofolks hemsida. Om du inte vill delta i festivalen, kan det vara klokt att boka ett annat datum.

Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Intill världsarvet Laponia och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet/ Stuor Muorkke och Sarek, ligger STF Saltoluokta Fjällstation. Ända sedan 1912 har människor färdats hit för att njuta av livet i fjällmiljö och låta sig inspireras av den vackra naturen.

Läs mer

Fjällstationen består av huvudbyggnad och fyra gästhus med sammanlagt drygt 100 bäddar. Den timrade huvudbyggnaden är från 1918 och man kan riktigt känna den tidlösa charmen och själen i byggnaden, möblerna och de öppna spisarna.

Vår restaurang serverar lokalt viltkött, röding, och rökt sik från sjön nedanför stationen. Självklart har vi alltid goda vegetariska och veganska alternativ. Vill du hellre laga egen mat erbjuder vi ett välutrustat självhushållskök med kylskåp där du kan förvara dina matvaror under din vistelse.

Det är enkelt att ta sig till Saltoluokta fjällstation. På sommaren kör vi båten M/S Langas dagligen över sjön Langas och för att göra det så smidigt som möjligt är den anpassad efter bussen. Vintertid tar du dig över sjön längs den utstakade isleden, cirka 3,5 kilometer lång. Vi erbjuder skotertransport i samband med avgångs- och ankomsttider för bussen. Läs mer information om tider och biljettpriser under ”Transport”.

Ett besök på Saltoluokta fjällstation ger dig möjligheten att uppleva en av de allra finaste bitarna av den svenska fjällvärlden. Vi ligger precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia, med bland annat Stora Sjöfallets och Sareks nationalparker precis i närheten. Området Laponia är ett otroligt naturskönt världsarv men det är också känt för sin starka prägel av samisk kultur.

Många stannar till hos oss som en del i en längre vandring. Kanske har du startat i Kvikkjokk och under några dagar vandrat norrut, och på vägen passerat Aktse och den berömda Skierfe-klippan med utsikt över Rapadalen? Eller så har du startat i Ritsem eller Suorva och vandrat genom Sareks nationalpark för att slutligen nå Saltoluokta, med en efterlängtad dusch och en god middag. Du kan även börja i Abisko, följa Kungsleden söderut till Vakkotavare och därifrån ta bussen till Kebnatsbryggan och Saltoluokta. Eller varför inte bara komma hit några dagar – bo fint och äta gott, njuta av vackra vyer och vedeldad bastu efter en dagstur på kalfjället?

Oavsett hur du vill njuta av Saltoluokta säger vi – välkommen hit!

Vår service

 • Restaurang

  Restaurang finns. Öppettider kan variera utifrån säsong.

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Butik

  Proviant och i vissa fall friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

 • Uthyrning av friluftsutrustning

  Friluftsutrustning finns för uthyrning.

 • Wifi

  Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

 • Skiduthyrning

  Skiduthyrning finns.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • Kaféservering

  Enklare mat-och caféservering.

 • Kanotuthyrning

  Kanot finns att hyra.

 • Guider

  Guider finns att hyra.

 • Parkering

  Bilparkering finns i anslutning till boendet, avgift kan tillkomma.

 • Frukost

  Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • <1 km till badplats

  Närmare än 1 km till badplats.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

 • Konferens

  Boendet har möjlighet att arrangera möten / konferens.

Aktiviteter

Fler bokningsbara aktiviteter (14)

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Medlemserbjudanden

  Boka boende

  Boka söndag-torsdag och få 25 % rabatt med koden ”STFMEDLEM” eller annan kampanjkod

  Välj datum: 24 aug – 22 sept

  Se tillgänglighet och boka.

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  STF Saltoluokta Fjällstation
  982 99 Gällivare

  Hitta till boendet
  Vi möter alltid upp de bussar med anslutande nattåg enligt tidtabell – med båt på sommaren och snöskoter på vintern! Vi rekommenderar att du förbokar!

  Tåg
  www.sj.se | www.vy.se
  För att ta dig till Saltoluokta söderifrån tar du enklast tåget till Gällivare och vidare med buss till Saltoluokta/Kebnats. Det är rekommenderat att boka biljetten hela vägen till Saltoluokta/Kebnats på tågoperatörens hemsida. Du får då tåg och buss på samma biljett och innefattas samtidigt av resegarantin om tåget skulle vara försenat. Finns inte Saltoluokta med som hållplats betyder det att busstidtabellen inte ännu finns tillgänglig.

  Sommaren 2024 byter tågbolagen biljettsystem och det är därför viktigt att du bokar tågbiljetten hos det tågbolag som kör din tågsträcka. Vy Tåg kör nattåg 94 Stockholm – Gällivare (och södergående tåg 93). I Gällivare byter du till buss, se mer information nedan. Ett alternativ är att resa med SJ eller Snälltåget till Östersund och där byta till Länstrafiken Västerbottens buss 45 eller Inlandsbanan till Gällivare, efter övernattning i Gällivare fortsätter du med buss enligt nedan. Vissa dagar kan ett annat alternativ vara att ta SJs dagtåg Stockholm – Umeå och sedan åka vidare med Norrtåg till Gällivare för övernattning och sedan buss till Kebnats. På grund av banarbetesplaneringen är inte alla tågbiljetter ännu släppta.

  Under sommarsäsongen finns även möjlighet att resa med inlandsbanan till Gällivare.
  inlandsbanan.se/

  Rabatter: Alla STF-medlemmar får 10% rabatt på resor med SJ och 15% med VY.
  För mer information och bokning se www.svenskaturistforeningen.se/tagrabatt
   
  Bil
  Sväng västerut från Europaväg 45, mellan Gällivare och Jokkmokk. Följ vägen i 78 kilometer till Kebnats, varifrån du kan få vidare transport med båt eller snöskoter till Saltoluokta fjällstation på andra sidan sjön Langas. Kontrollera gärna aktuell tidtabell innan du far hemifrån. I Kebnats kan du parkera din bil utan kostnad. Bilen ställs uppe på stora parkeringen och får inte stå nere vid bryggan annat än vid eventuell avlastning.
   
  Buss
  Falcks Omnibus trafikerar sträckan Gällivare-Kebnats/Saltoluokta. Tidtabell finns på Road to Ritsems hemsida med avgångar som är anpassade till några av nattågets ankomster/avgångar till/från Gällivare. Notera att inte alla nattåg passar till bussarnas avgångar, det är därför alltid rekommenderat att boka biljetten hela vägen till Saltoluokta direkt på tågoperatörens hemsida. Vi möter alltid upp de bussar som ankommer till Kebnats enligt tidtabell, med båt eller snöskoter beroende på säsong.
   
  Sommar – M/S Langas
  Från Kebnats till STF Saltoluokta Fjällstation går dagliga båtturer med M/S Langas i anslutning med de nattågsanslutna bussarnas ankomst och avresa till/från Kebnats. Vi har anpassat båtens avgångar till bussens tidtabell. Vid försenad buss väntar vi 15-30 minuter beroende på avgång. Våra grannar i Björkudden kan i mån av tid hjälpa till med extraturer vid sena bussankomster.. Båtturen tar cirka 15 minuter. Från bryggan är det 200 meter till fjällstationen. Du hittar mer information under Båttider på vår hemsida. Förboka gärna din biljett här, men det går också att betala med kort ombord eller i receptionen. Kom ihåg att visa ditt STF medlemskort ombord för bästa pris.
   
  Biljetten är giltig hela dagen och du behöver inte boka någon särskild avgång då du är garanterad att komma över varje avgång.
   
  Vinter – Skoter
  För att ta dig till och från Saltoluokta måste du ta dig över sjön Langas längs med den utstakade isleden som är cirka 3,5 kilometer lång. STF Saltoluokta Fjällstation erbjuder skotertransport mot en avgift i samband med avgångs- och ankomsttider för bussen.
   
  Transporten måste du förboka via telefon, e-post eller i receptionen senast en timme innan avfärd. Betalning sker i receptionen. Vill du hellre skida över utan packning? Inga problem, för som gäst på fjällstationen får du skicka din packning med skoter utan kostnad. Ska du inte bo hos oss? Se prislista nedan.
   
  Det går bra att skida eller gå över sjön, men avvik aldrig från den markerade leden då det är förenat med livsfara.
   
  Tider för skotertransporter 2023:
  Skotertiderna är anpassade till bussens tidtabell till Kebnats.

  Avgång Saltoluokta – 10.15, 15.00
  Avgång Kebnats - 10.40, 15.25
  Ankomst Saltoluokta - ca 10.55, ca 15.40
   
  Vid skoterfärd bör du vara varmt klädd och gärna ha någon halsduk eller skidglasögon att skydda ansiktet med. Det går även bra att skida eller promenera efter isleden men tänk då på att du aldrig får avvika från den markerade leden då det kan vara förenat med livsfara!
   
  Ordinarie prislista (enkel väg):
   
  • Vuxen (16 år och uppåt): 160 kronor/medlem, 210 kronor/icke medlem
  • Barn (6-15 år): 80 kronor/medlem, 100 kronor/icke medlem
  • Barn (0-5 år): gratis
  • Väska: 100 kronor/väg. Gratis för gäster som bor på fjällstationen
  • Pulka: 120 kronor/väg. För boende gäster, gratis i mån av plats i ordinarie skotertransport

  Vid körning utanför ordinarie tidtabell:
  Baspris 1 200 kronor för 1 – 4 personer.
  Därefter tillkommer pris per person enligt ordinarie prislista (vid 5 personer eller fler).

  För övriga skotertransporter till t ex Sareks nationalparksgräns eller till områdets stugor kontakta nedanstående. Tänk på att vara ute i god tid.

  Laponia Adventures:
  Christian Heimroth 070-260 05 37
  Mirja Andersson 070-547 97 10

  Björkudden:
  Christer Dynesius 070-241 66 35
  Tobbe Öberg 070-340 42 72

  GPS-koordinater:

  N67.3940893°, E18.5207608°

  Kontakt:

  +46 101902350 saltoluokta@stfturist.se

  Behöver du hjälp med bokningen?

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 14:00
  Utcheckning (senast): 10:00

  Öppettider

  2024:
  20 juni - 22 september

  2025:
  27 februari - 21 april
  19 juni - 21 september

  Antal rum

  33

  Antal bäddar

  76-100

  Följ STF Saltoluokta Fjällstation

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Green Key

   Green Key

   Boendet uppfyller strikta hållbarhetskriterier med tyngdpunkt på miljö som granskas årligen och kräver ständig förbättring. Läs mer här.

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Vandringstips

  Klarblå sjö mellan kantiga fjäll

  Kungsleden Saltoluokta – Kvikkjokk

  Din vandring går längs Kungsleden, i gränslandet mellan Sareks höga berg i väster och vackra skogslandskap i öster.

  Tjej kopplar av i bergslandskap

  Kungsleden Nikkaluokta – Saltoluokta

  Den här fina vandringen går huvudsakligen på Kungsleden, som du når vid STFs Singistugor.

  utsikt över sarek under vandring mellan ritsem till aktse

  Ritsem - Aktse

  I Sarek nationalpark vandrar du i verklig vildmark. Här står flera fjäll 2 000 meter över havet och det finns fler än 100 glaciärer.

  Hjälp oss göra skillnad

  Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

  Bli medlem idag

  Upptäck fler boenden

  Boka boende
  Boka boende
  Boka boende

  STF Ritsem

  Laponia
  Boka boende
  Boka boende

  Upplev mer

  Allt om fjällen

  Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

  Besökskalender

  Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden.

  Bo till medlemspris

  Som tack för att du är medlem bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.