Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Akka Fjällstuga

Utsikt och vedeldad bastu nära Padjelantaleden

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Vid fjällstugan ligger fjället Áhkká – Lapplands drottning – som fondvägg i öster och du hör det svaga bruset från den vilt fräsande forsen i Vuojatädno två kilometer bort på Padjelantaleden. Många anser att fjällstugan har STFs vackraste utsikt.

Läs mer

Vid fjällstugan finns två gäststugor med totalt 30 bäddar.
 
Fjällstuga 65:an Norra
En stuga med två 10-bäddsrum, med kök och två sovalkover i varje rum. I hallen finns hjälptelefonen. I det ena 10-bäddsrummet får du ha med hund. När stugan är stängd finns det ett säkerhetsrum som rymmer 2 bäddar.
 
Notera att man får inte ha med hund in i Stora Sjöfallets nationalpark sommartid.
 
Fjällstuga 65:an Södra
En stuga med två 10-bäddsrum, med kök och två sovalkover i varje rum. Det ena rummet används som stugvärdsrum.
 
Vid fjällstugan har du mobiltäckning via GSM Telia.
 
Om STF Akka
Läget och omgivningar gör fjällstugan populär bland så vitt skilda grupper som barnfamiljer och alpinister. Från båtlänningen vid Änonjálmme är det två kilometer till STF Akka. Det gör det enkelt att ta sig hit för barnfamiljer, som gärna gör stugan till basläger för några dagar. Fiske, korta vandringar och bad med klipphällar vid bäcken lockar både barn och vuxna. Vid båtlänningen i Änonjalme ligger ett café som serverar rökt fisk, glödkaka, kaffe och fikabröd under sommarsäsongen.
 
Fisket i Akkajaure och Voujatätno är bra. Många boende i Ritsem vinterfiskar på Akkajaure, vilket gör att skotertrafiken på sjön tidvis kan vara ganska omfattande. Men vid fjällstugan är det relativt lugnt. Det finns en vinterled som passerar cirka 100 meter från fjällstugan och som går mot Kutjauresjön.
 
Upplev
Den enklaste toppturen gör du till Pålnotjåkko. Därifrån har du ett panorama mot Áhkká och Padjelanta – det högre landet. Nära stranden av Akkajaure, bara 300 meter från fjällstugan, finns ett fält som är 200 meter långt och 100 meter brett med den kanske största koncentrationen av Kung Karls spira i norra Lappland.
 
Bastu
Här finns en liten bastutunna för högst 6 personer som ingår i priset när du övernattar i fjällstugan.
 
Bra att veta gällande leder och båttrafik
Vintertid är skid-/skoterleden markerad med björkruskor över sjön. Länsstyrelsen har via entreprenörer kontrollen på isens tjocklek längs leden. Under hela sommarsäsongen finns regelbunden båttrafik mellan Ritsem, Änonjalme och Vaisaluokta, med fasta turer på tidtabell. STF kör inte längre dessa turer men MS Storlule körs i privat regi se sidan www.svenskaturistforeningen.se/batar för aktuell information.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Hitta till boendet
För att besöka STF Akka Fjällstuga behöver du ta dig över sjön Akkajaure. Vintertid finns markerad isled från Ritsem. Sommartid kan du åka båt från Ritsem till Änonjalme, därifrån är det ca 2 km lätt vandring till stugan.

För mer info om båtar i fjällen, se www.svenskaturistforeningen.se/batar

STF Akka Fjällstuga är också en stuga på Padjelantaleden. Läs mer om Padjelantaleden
www.svenskaturistforeningen.se/padjelantaleden

Till Ritsem kommer du enklast med buss från Gällivare som har dagliga tågförbindelser med Stockholm och andra städer. Tåg och buss bokas med fördel på samma Resplusbiljett. Du som enbart vill boka bussresan gör det på www.roadtoritsem.com

Länstrafiken i Norrbotten trafikerar inte längre linjen mellan Gällivare och Ritsem.

För dig som reser till Ritsem i egen bil finns parkeringsmöjligheter både vid hamnen och vid STF Ritsem. STF Ritsem kan även erbjuda laddstolpe för elbilar.

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Sarek & Padjelanta

GPS-koordinater:

N67.634363°, E17.360402°

Kontakt:

Behöver du hjälp med bokningen?

Öppettider

2024:
1 mars - 21 april
28 juni - 8 september

Antal rum

5

Antal bäddar

26-50

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

Upptäck fler boenden

Boka boende
Boka boende
Boka boende

STF Ritsem

Laponia

Upplev mer

Bo i fjällstuga

Att bo i våra fjällstugor är perfekt för dig som vill komma längre ut på fjället. Här finns varken el eller rinnande vatten. Med naturen som enda granne är frihetskänslan total. Här kan du läsa mer.

Besökskalender

Trivs du när det är lugnare på fjället? Eller vill du vandra med andra? Med vår besökskalender får du en överblick över hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden så att du lättare kan planera din tur.

Bo till medlemspris

Som medlem i STF är du med och bidrar i arbetet att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige. Som tack bor du alltid till rabatterat pris när du bokar ditt boende i STFs bokningskanaler.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.