Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Ritsem

Vacker utgångspunkt för vandring i Padjelanta

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Vår anläggning ligger vid Ritsems sameviste och har en makalös utsikt över Áhkkámassivet. Ritsem är en av Sveriges allra bästa utgångspunkter för vandringar och skidturer i Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallets nationalpark.

Läs mer

Välkommen till STF Ritsem! Här finns allt du behöver för en härlig fjällvistelse – sköna sängar, kaffeservering och en butik med proviant och fjällutrustning.

På andra sidan Akkajaure ligger Lapplands drottning – Áhkká. Med sina 2 015 meter över havet speglar hon sina toppar och glaciärer i sjöns vattenspegel och sätter sin prägel på hela området. Från toppen ner till sjön får du landets högsta fallhöjd – över 1500 höjdmeter.
 
Vill du komma henne lite närmare tar du vintertid skidorna eller skotern över sjön Akkajaure. Här kan du sommartid fika på den lilla serveringen och köpa rökt fisk. Fortsätt gärna de två kilometerna på Padjelantaleden till STF Akka Fjällstuga. Är det fint väder finns en badplats med klippor intill en bäck 300 meter från stugan. Är du intresserad av fiske ska du fortsätta mot forsen i Vuojatätno och prova lyckan (fiskekortet gäller bara från västra stranden).
 
Besök gärna kyrkåtan vid samevistet i Vaisaluokta. Här hålls en populär kyrkhelg varje år i början på juli.
 
På Ritsemsidan av Akkajaure kan den som söker en riktig utmaning bestiga Kallaktjåkka – räkna med en riktigt lång tuff dag som vintertid belönas med ett långt, skönt åk tillbaka ner. En betydligt lättsammare tur går på stigar upp mot Stuor Sievgok nordväst om Ritsem.
 
Se och göra
Utmärkt utgångspunkt för vandringar och skidturer i Padjelanta, Akkamassivet, Gränsleden och Sarek. Utmärkt fiske och skoterkörning.

Guidade vandringar sommartid, vinterfiske, boendepaket med aktiviteter med mera.
Är det något du funderar över gällande vad som finns hos oss – tveka inte, ring eller skicka ett mail så svarar vi på dina frågor.

Länstrafikens buss 93 går som vanligt hela vägen upp till Ritsem under säsongen, men med ett byte i Stora Sjöfallet.

Laddstolpe finns för Elbilsladdning (K-Watt)

Vår service

 • Butik

  Proviant och i vissa fall friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Elbilsladdning

  Möjlighet finns att ladda elbil.

 • Wifi

  Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

 • Kaféservering

  Enklare mat-och caféservering.

 • Parkering

  Bilparkering finns i anslutning till boendet, avgift kan tillkomma.

 • <1 km till tågstation/busshållplats

  Närmare än 1 km till tågstation/busshållplats.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka.

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Ritsem 4
  982 99 Gällivare

  Hitta till boendet
  Tåg
  Nattåg går från Göteborg och Stockholm till Gällivare. Från Gällivare C tar du anslutande buss 93 till Ritsem.
  Under sommarsäsongen finns även möjlighet att resa med inlandsbanan upp till Gällivare.

  Buss
  Länstrafikens buss 93 går hit under säsong. Bussen är anpassad efter tågets tider. Under sommarens högsäsong går bussen två gånger per dagen, annars en gång per dag. För aktuella tidtabeller och trafikinformation: Länstrafiken Norrbotten ltnbd.se/

  Flyg
  Från Lapland Airport finns dagliga avgångar mellan Stockholm och Gällivare. Mellan flygplatsen och busstationen kan du åka taxi. Tänk på att bussen till Ritsem inte alltid passar flygets ankomster och att du då behöver övernatta i Gällivare. Det är även möjligt att flyga till Kiruna som har flera anknytningar från bland annat Stockholm. Därifrån tar du dig vidare till Gällivare med tåg eller buss.

  GPS-koordinater:

  N67.722504°, E17.469185°

  Kontakt:

  +46 101902451 bokningen@stfturist.se

  Behöver du hjälp med bokningen?

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 15:00
  Utcheckning (senast): 10:00

  Öppettider

  2024:
  1 mars - 1 maj
  20 juni - 8 september

  Öppettider reception

  08.30—17.00 Lunchstängt 10.30-12.30

  Antal rum

  14

  Antal bäddar

  26-50

  Följ STF Ritsem

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Vandringstips

  Ritsem - Aktse

  I Sarek nationalpark vandrar du i verklig vildmark. Här står flera fjäll 2 000 meter över havet och det finns fler än 100 glaciärer. Landskapet är makalöst och ingår i Laponias världsarv. Vandringen kräver dock erfarenhet, eftersom det är ett väderutsatt område, utan markerade leder eller övernattningsstugor. Vissa sträckningar är ganska välbesökta, särskilt dalgångarna som utgör nationalparkens entréer. Nedan beskrivs sträckan STF Ritsem Fjällstuga – STF Aktse Fjällstuga.

  Padjelantaleden

  Den 16 mil långa Padjelantaleden går genom Padjelanta nationalpark. Längs vandringen får du se blomstrande fjällhedar, vilda grönskimrande älvar, stora sjöar, rundade fjäll och granskog. Leden har sina ändpunkter i Kvikkjokk i söder och Ritsem i norr. Det går utmärkt att göra vandringen både norrut och söderut.

  Signaturled Treparksmötet

  Belöningarna är många för dig som tar dig bortom de mest besökta vandringslederna. Treparksmötet är en vandring till platsen där de tre nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts. Den fyra dagar långa rundturen startar med en båtresa från STF Ritsem till Änonjalme och slutar efter att du tagit samma båt tillbaka från STF Vaisaluokta. Under turen bor du i fjällstugor och får se makalös natur.

  Nikkaluokta - Ritsem

  Vandringen från byn Nikkaluokta till fjällstugan STF Ritsem passar dig som vill lämna de gängse stråken och uppleva gränsfjällen mot Norge. Den östra och västra delen av turen skiljer sig kraftigt åt till sin karaktär. Du får se dalgången Ladtjovagge i öster och högalpina Kebnekaisemassivet i väster. Under vandringen bor du på STF Kebnekaise Fjällstation och i fjällstugor.

  Hjälp oss göra skillnad

  Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

  Bli medlem idag

  Upptäck fler boenden

  Boka boende
  Boka boende
  Boka boende

  STF Sitasjaure Fjällstuga

  Abisko-Kebnekaisefjällen
  Boka boende

  Upplev mer

  Allt om fjällen

  Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

  Besökskalender

  Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden.

  Bo till medlemspris

  Som tack för att du är medlem i STF bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.