Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Ritsem

Hos oss på STF Ritsem har du nära till härliga naturupplevelser och spännande aktiviteter. Du har en utmärkt utgångspunkt för vandringar och skidturer i Padjelanta, Akkamassivet, Gränsleden och Sarek. Här delar vi med oss av våra bästa tips på trevliga utflykter och vandringar.

Tips på dagsturer i området

Gå stigen förbi samevistena i Änonjalme och Vaisaluokta till bryggan i Vaisaluokta för färd tillbaka med kvällsbåten. Passa på att titta in i kapellet i Vaisaluokta sameviste.

Gå första biten på Gränsleden längs Akkajaures strand. När du kommer upp på höjden har du utsikt över sjön och topparna i Padjelanta och Sarek. Till västra änden på sjön är det ca 20 km. Gå så långt du vill och vänd när du har lust för vandring tillbaka till Ritsem. Vill du hyra tält för övernattning måste du boka detta minst en vecka i förväg.

Kring Ritsem finns många sjöar med bra fiske. Här kan du få öring, röding och sik året om! Fiskekort köper du i butiken där vi också hittar fiskedrag, linor, bete och andra tillbehör för både vinter- och sommarfiske.

Kortare vandringar

”Lilla slingan” går förbi telemasten upp på en höjd där du har fina vyer över topparna på andra sidan sjön. Promenaden är ca 3 kilometerlång, tar ungefär en timme att vandra och passar alla som vill ha en lätt vandring. Du går först i Björkskog med rik flora,  vidare ut på höjden där skogen glesnar och sen får du ”lön för mödan” – utsikten!

… eller längs bilvägen till kapellet i Ritsem. Ta med dig fikakorgen och ett vedträ eller två och gör upp en eld vid kapellet. Njut av lugnet och stillheten i naturen.

På vintern är en tur över Akkajaure en helt annan resa än på sommaren. Antingen kör du skotern på isen eller så spänner du på dig skidorna och åker efter en väl markerad isled över sjön. Det är viktigt att du håller dig till leden eftersom isarna kan vara dåliga på vissa ställen. Vill du istället få skjuts över sjön med skoter, prata med personalen i receptionen så hänvisar de dig rätt.

Drygt en mil lätt skidåkning över sjön tar dig till Akkastugan som är utgångspunkt för vidare färd in i Sarek eller Padjelanta för den erfarne skidåkaren. För topptursentusiasten hägrar Akkamassivet eller det mer lättillgängliga Pålnotjåkkå.

Vill du veta mer om toppturer i området – köp boken ”Svenska Toppturer” som säljs i butiken.

Se tillgänglighet och boka. Från 350 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.