Höst i fjällen

Vanliga frågor och svar

Här har vi sammanställt svaren på våra vanligaste frågor just nu.

Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss. Vår medlemsservice hjälper dig med alla frågor kopplat till medlemskapet. Bokningen hjälper dig att boka STFs fjällstugor och fjällstationer i Abisko, Saltoluokta, Kebnekaise, Helags, Storulvån, Blåhammaren, Sylarna och Grövelsjön. De kan också hjälpa dig med ändringar och andra frågor kring befintliga bokningar som gjorts på vår hemsida, oavsett boende.
Har du redan appen och precis förnyat ditt medlemskap ska medlemsperioden uppdateras automatiskt. Om den inte gör det kan det hända att du har en äldre version av appen. Vänligen uppdatera så du har den senaste versionen av appen.

Mer information och några tips om vårt digitala medlemskort finns här.
Från den 16 december 2022 inför vi ett seniormedlemskap för medlemmar över 75 år. Med seniormedlemskapet vill vi ge våra äldre medlemmar möjlighet att fortsätta vara en del av STF – men till en lägre avgift då många inte utnyttjar medlemserbjudanden som boenden, resor och aktiviteter på samma sätt som tidigare.

Samtidigt tar vi bort barnmedlemskapet. STF vill att det ska vara lätt för barn och barnfamiljer att upptäcka Sverige, men vi anser inte att vi som förening ska kräva ett medlemskap för barn för att barnen ska få rabatt. Vi vill självklart fortsätta och bli ännu bättre på att inspirera barn och barnfamiljer men behöver inte registrera barnen i en medlemsdatabas för att göra det. Barn upp till 15 år kommer även fortsättningsvis bo till medlemspris i sällskap av senior-, vuxen- eller ungdomsmedlem.

Det går bra att ta med hunden. Vi rekommenderar att du förbokar ditt boende om du har med dig hund, eftersom det är ett begränsat antal rum där det är tillåtet att bo med hund.Incheckning är tidigast kl 12:00 och utcheckning är senast kl 10:00.Meddela oss om ni kommer sent. Vi lägger då ut nyckeln i ett kuvert med ditt namn på vid receptionen.Det finns täcken och kuddar på alla rum. Det du behöver ta med är sovlakan eller sovsäck. Du kan även hyra linneset om du väljer att inte ta med eget.Om du vill vara säker på att få den rumstyp eller pris du önskar så ska du boka i förväg. Att komma utan att ha förhandsbokat rum kan innebära att du kan bli tilldelad det dyraste boendet om det är det enda som finns ledigt.Det beror på vilken rumstyp som har bokats. Bädd innebär att dela med andra gäster. Vill du vara säker på att få eget rum rekommenderar vi att du bokar i förväg.Ja, det finns torkrum i båda byggnaderna.Det innebär 100 kr rabatt per natt på boende. Reser ni med barn gäller erbjudandet ”fria barn i fjällen” under sportlov och påsk då ett barn per vuxen följer med gratis.Det finns enkelrum, och rum med 1-5 bäddar. Alla rum har vandrarhemsstandard med handfat på rummen och dusch, toalett i korridoren. I vissa rum finns även en bäddsoffa om en extra person vill följa med. Flerbäddsrummen har fyra eller fem bäddar. Dessa finns för dam-, herr- och mixat.Du kan antingen boka via vår hemsida www.svenskaturistforeningen.se/kvikkjokk, ringa oss på, tel: 0971-210 22, eller via mail på info@kvikkjokkfjallstation.se. Våra telefontider kan variera men vi har alltid öppet varje dag under högsäsong och lågsäsong.Det finns flera fiskevatten runt Abisko. Butiken Fjällboden säljer fiskekort och kartor över fiskeområden. För mer information om fiske, se www.lansstyrelsen.se/norrbotten

Du kan även lösa fiskekort online via http://natureit.se/sv/buy/fishingDu får tälta vart du vill längs lederna, förutom i Abisko Nationalpark. I själva nationalparken finns 3 tältplatser; Abisko Turiststation, efter bron över Nissunjokk och vid stugorna i Abiskojaure. Vill du tälta nära fjällstugorna och utnyttja deras service, betalar du en avgift. Då får du tillgång till utedass och självhushållskök. Du får även använda bastun om det finns en sådan.För en utförlig och aktuell väderprognos rekommenderar vi att gå in på SMHI:s hemsida eller använda en av alla väderappar som finns tillgängliga till din mobiltelefon. Det är viktigt att tänka på att vädret kan ändras väldigt snabbt på fjället, så packa därför ryggsäcken för alla slags väder.Vi rekommenderar att du som gäst förbokar din övernattning i våra fjällstugor. Bokning och förbetalning ska ske för aktuellt datum och stuga, och görs online här på hemsidan. Antalet förbokningsbara bäddar är begränsade beroende på stugtyp/område och de kan bli fullbokade. Förbokar du din övernattning får du ett rabatterat förköpspris och du garanteras en sängplats förutsatt att du ankommer till fjällstugan senast 18.00, därefter gäller platsgaranti i ospecificerad bädd. Bokningsbekräftelse ska skrivas ut och visas för stugvärden vid ankomst. För dig som inte har möjlighet att förboka övernattning i förväg erbjuds med betalning på plats alltid tak över huvudet i ospecificerad bädd vilket kan innebära golvbädd i fjällstugan eller annat inomhusutrymme. Ospecificerade bäddar tilldelas normalt efter kl. 18 på kvällen.De flesta teleoperatörer har full täckning i Abisko men redan några kilometer in i Nationalparken försvinner täckningen och den kommer inte tillbaka förrän vid Kebnekaise Fjällstation. Räkna alltså inte med att du kan ringa överallt.

Nödtelefoner finns i alla stugor men får endast användas vid nödfall.I butiken Fjällboden kan du köpa både kartor, proviant och annan utrustning. Det är karta BD6 som gäller för Abisko-Nikkaluokta.


Det finns även flera bra appar som ger dig tillgång till fjällkartan i mobilen. Ta gärna en titt på appen ”Norrbottens Naturkarta”.Som regel ligger ledsträckningarna mellan 10-20 km, några är kortare och några är lite längre. Mellan Abisko och Abiskojaure är det 15 km, Abiskojaure och Alesjaure 20 km, Alesjaure och Tjäktja 13 km, Tjäktja och Sälka 12 km, Sälka och Singi 12 km, Singi och Kebnekaise 14 km och mellan Kebnekaise och Nikkaluokta är det 19 km.Receptionen och butikens öppettider kan variera. För exakta öppettider ring receptionen på, tel: 0971-210 22.I butiken finns ett blandat utbud av mat; både färskvaror och torrvaror, samt en del friluftsprylar. Du kan hitta mycket som du behöver för fjällturen. Vi har bland annat kartor, myggmedel, mygghattar, gas, spritbränsle och bensin till utekök.Det finns snöskor, skogsskidor och stavar, fältkök, tält, liggunderlag sovsäckar m m. Vårt utbud av uthyrningsartiklar är under uppbyggnad. Vi har för tillfället inga skidpulkor till uthyrning. Kontakta oss gärna för att höra vad som finns, tel. 0971-210 22, info@kvikkjokkfjallstation.seDet är ca 150 meter. Busshållplatsen ligger längs Kvikkjokks huvudväg, vid kyrkan mitt i byn.Skoterskjuts kan beställas av Björn Sarstad, tel: 070-205 31 93 och Helena Adolfsson, 073-800 62 32 eller se www.battrafikikvikkjokk.seDet finns ett helikopterföretag i Kvikkjokk: Fiskflyg tel: 0971-210 40, 072-512 77 70.Ja, vi kör våra gäster om transport önskas. Bokas i förväg.


Avgångs- och ankomsttider varierar under låg- och högsäsong. Det går att boka transport även utanför säsong. Kontakta båtförarna Björn Sarstad och Helena Adolfsson på tel. 070-205 31 93, 073-800 62 32 eller se hemsidan: Båttrafik i Kvikkjokk.

Under högsäsong är busstrafiken anpassad till tågtrafiken. För information om busslinjerna mellan flygplatser och Kvikkjokk: gå in på www.ltnbd.se eller ring trafikupplysningen tel. 0771-100 110.


De närmaste flygplatserna är
Gällivare 20 mil. Lapland Airport.
Luleå 29 mil. Luleå Airport.  Flygbolag SAS och Norwegian.
Arvidsjaur 27 mil. Arvidsjaur Flygplats.


För taxi mellan Kvikkjokk – Jokkmokk, 12 mil, kontakta Jokkmokks Taxi tel. 0971-551 20.


För tågresa, kontakta tågoperatör vy.se tel: 0771-444 111
STF-medlemmar har 10-15% rabatt på ordinarie pris hos utvalda tågoperatörer. Här läser du mer om hur du nyttjar medlemsrabatten.Vår frukostbuffé innehåller en mängd goda saker såsom fil, yoghurt, gröt, olika flingor, ekologiska produkter, hembakat bröd med massor av pålägg, ägg, juice, kaffe och te.Buss 94 kör under högsäsong dagligen mellan Kvikkjokk och tågstationen i Murjek, via Jokkmokk. Under vintern och lågsäsong går buss 47 en gång om dagen mån–fre. För mer information gå in på Länstrafiken i Norrbottens hemsida eller ring trafikupplysningen tel. 0771-100 110.För resa med tåg och buss är det mest fördelaktiga att boka en tågplusbiljett, d.v.s att boka även bussresan genom tågbolaget. Då ansvarar tågbolaget för missade förbindelser mellan tåg och buss vid förseningar. Det är VY-tåg som trafikerar sträckan.Barnportioner av våra rätter finns för barn mellan 5-11 år. För specialkost beställ i förväg.Vi har ett välutrustat självhushållskök i huvudbyggnaden där det går bra att laga mat. Här finns även kylskåp och frys där du kan förvara dina matvaror under vistelsen. Märk livsmedlen med ditt rumsnummer samt avresedatum.Frukost förbokas. Gärna middagen också, men det är inget krav. Lite större sällskap bör förboka för bästa service och garanterad plats.Varje kväll under högsäsong serveras en trerätters middag. Det går även att välja rätter från vår à la carte. Specialkost är inget problem, beställ gärna i förväg. Under lågsäsong serveras à la carte rätter.Under högsäsong serveras lunch, husets hamburgare och lättare rätter mellan kl 12:00-16:00. Under lågsäsong kan lunch förbokas, senast dagen innan ankomst.Du gör dina egna smörgåsar och får en frukt, en påse med en russin- och nötblandning, en chokladbit och en bulle. Du väljer mellan olika soppor, kaffe, te och chokladpulver om du har en termos med dig. Lämna gärna in termosen kvällen innan så ser vi till att den är fylld med varmt vatten på morgonen innan du ger dig ut på tur.STF Abisko Turiststation ligger i en nationalpark och därför är husvagns- eller husbilscamping inte tillåtet. Närmaste husvagnscamping/ställplats hittar du i Björkliden.Vi har två parkeringar vid Naturum där våra gäster kan parkera gratis. Det finns även en parkering vid tågstationen, som vi rekommenderar åt dem som inte bor hos oss.Vi har gratis Wi-Fi i allmänna utrymmen i huvudbyggnaden och vandrarhemmet Keron.Det går bra att ta med sig hunden upp om ni känner er trygga med att ha hunden sittandes bredvid er, eller i knät, i en öppen sittlift. Tänk på att hunden alltid måste vara kopplad i nationalparken och att det inte är tillåtet att ta med hunden in på STF Aurora Sky Station.Resan med liften tar mellan 20-40 minuter, beroende på hur många på- och avstigningar det blir under tiden du sitter i liften.Under norrskenssäsongen så ingår hyra av en varm overall och varma skor i priset för Night Visit, men vi rekommenderar ändå att ni tar med er varma kläder som ni har på er under overallen. Det är alltid bättre att vara lite för varm och kunna ta av sig något plagg, än att missa norrskenen för att ni blir så kalla att ni inte kan stå utomhus längre.Om du tänker besöka STF Aurora Sky Station under norrskenssäsongen så rekommenderar vi att ni bokar i god tid då det endast finns ett begränsat antal platser till STF Aurora Sky Station Night Visit varje kväll.I anslutning till STF Abisko Turiststation finns en av tre tillåtna tältplatser i Abisko Nationalpark.
Vid tältplatsen finns ett servicehus med toalett och dusch samt diskrum (ej kök). Servicehuset är stängt vintertid och tältare hänvisas till Vandrarhem Keron, ca 400m från tältplatsen, för dusch och toalett.
På tältplatsen finns en, av Länsstyrelsen iordningsställd, eldplats samt vedbod. Serviceavgiften betalas i receptionen i huvudbyggnaden och är 200 kr/dygn som medlem (300 kr icke medlem). Barn 6-15 år betalar halva priset (0-5 år gratis). Din tältplats går ej att förboka. Incheckade gäster får en markeringsbricka vilken fästs på tältet under vistelsen. Middag för tältare bör förbokas, vilket kan göras tidigast 7 dagar före ankomst via bokningen@stfturist.se. Ange namn, datum och antal samt eventuell specialkost.Turiststationen har öppet året runt med begränsad service under maj och oktober samt delar av november. Kontakta oss gärna för närmare information om du planerar att komma någon av dessa månader.Bor du i hotellet så finns torkrum i varje flygel.
På vandrarhemmet Keron finns två torkrum på bottenplanet.Ja, vi har spjälsängar där sängkläder ingår. Säg gärna till när du bokar, så du är säker på att det finns.Det beror på vilken typ av rum du har bokat. Vill du vara säker på att få ett eget rum, rekommenderar vi att du bokar i förväg.Vi rekommenderar fortsatt att du som gäst förbokar din övernattning på våra fjällstationer. I mån av plats finns även möjlighet att boka och betala din övernattning vid ankomst. Vi kan dock inte garantera plats om du inte har förbokat, annat än i nödsituation då du alltid får tak över huvudet. Samtliga bäddar i våra flerbäddsrum är bokningsbara. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller boenden där du kan boka boende i eget rum.Det finns både täcken och kuddar på alla rum. I huvudbyggnaden ingår linne och bäddning. Bor du i stuga eller på Keron behöver du kunna täcka alla sängtextilier för din egen hygien och säkerhet. Vi rekommenderar att du har med ett eget underlakan och örngott i tillägg till sovsäck, reselakan eller påslakan. Du kan även hyra sängkläder om du inte vill ta med eget.Incheckning är tidigast 15.00 och utcheckning senast 10.00Förutom att du har 100 kr i rabatt på ditt boende varje natt, har vi även olika medlemserbjudande i butiken, så håll ögonen öppna!

Har du fler funderingar kring medlemskap, eller vill teckna ett, ta gärna en titt på:

www.svenskaturistforeningen.se/medlemVi har tre typer av boende: Hotellet i huvudbyggnaden, självhushållet Keron och våra Stugor.
På hotellet finns det både dubbelrum och enkelrum med dusch och toalett på rummen. Bäddning, städning och frukost ingår i priset.

I vårt självhushåll Keron har vi 4-bäddsrum och 6-bäddsrum (rummen går bra att boka själv även om man inte är 4 personer). Dusch, toalett, bastu finns i korridoren. Fullt utrustat gemensamt kök finns på ovanvåningen. Det finns även flerbäddsrum om du vill bo ännu billigare.

Stugorna har ett basutrustat kök, dusch och toalett. På bottenvåningen finns kök med matplats samt ett stort allrum. På ovanvåningen finns 2 sovrum.Du kan ringa oss på 010-190 2400, skicka ett mail till bokningen@stfturist.se eller boka via vår hemsida www.svenskaturistforeningen.se/abisko. Våra telefontider kan variera, men vi har öppet dagligen året runt.Isleden mäts regelbundet hela vintern, och tjockleken redovisas på en tavla vid isledens början. Är isen tjockare än 40 cm mäts den veckovis, annars mer frekvent. Så länge de röda reflexkäpparna står kvar är leden säker. Åk inte utanför markeringarna, då isen kan ha svaga partier vid sidan om leden.Det finns flera fiskevatten runt Saltoluokta. Köp fiskekort på natureit.se eller i vår butik säljer vi fiskekort och kartor över fiskeområden. För mer information om fiske, se lansstyrelsen.se/norrbottenJa, det går bra att betala med kort både på STF Aurora Sky Station och när ni löser er biljett i dalstationen.Receptionen och butikens öppettider kan variera. Under högsäsong har vi öppet hela dagarna. För exakta öppettider ring receptionen på 010-190 2400.Du kan betala med Visa, Mastercard, Eurocard och Amex på alla våra fjällstationer/turiststationer i Lappland. Vi accepterar inte Diners.Hundar är välkomna i huvudbyggnadens lobby.
I vandrarhemmet Keron är hundar endast tillåta på nedervåningen, så använd alltid den nedre entrén.Ja, det går bra att ta med hunden. Vi har husdjurstillåtna rum både på hotellet, vandrarhemmet och i stugorna som bokas mot en tillvalskostnad. Vi rekommenderar att du förbokar ditt boende om du har med dig hund, då vi har ett begränsat antal stugor som är husdjurstillåtna.Ja, du kan skicka både brev och paket hit mot en mindre avgift men du måste, i god tid innan, kontakta receptionen. Brev kan hämtas ut i receptionen, paket hämtas på Godisfabriken Supermarket i Abisko Östra. Skickar du paket som hamnar där så var uppmärksam på att dem endast håller paketet i två veckor, och det måste hämtas upp av dig personligen.
Ska du skicka paket, rekommenderar vi att du använder dig av Bussgods då de levererar paket till Abisko Turiststation, www.bussgods.se

Skickar du paket hit ser vi gärna att du märker paketet med ditt namn, telefonnummer och förväntad upphämtningsdag.

Paketet eller brevet skickar du till:

Gäst: ”Ditt Namn”
STF Abisko Turiststation
Abisko Turiststation 2
98107 AbiskoJa, bagaget kan förvaras gratis i vårt låsta bagagerum. Tänk på att ditt bagage som förvaras i bagagerummet måste vara märkta med namn, telefonnummer och beräknad upphämtningsdag. Lappar att fästa på bagaget finns i receptionen.Boka din tågbiljett till stationen Abisko Turiststation. Det är stopp nummer två i Abisko när du kommer söderifrån (först kommer du till Abisko Östra). När du är framme går du under järnvägen, över bilvägen och upp för en backe, sedan är du framme hos oss.Det finns två välutrustade självhushållskök i Keron där du kan laga din egen mat. Här finns även kylskåp där du kan förvara dina matvaror och en mindre frys där du kan frysa kylklampar. Glöm bara inte att märka maten med ditt rumsnummer samt avresedatum.Restaurangen har flera barnstolar att låna.Restaurangen har ett barnvänligt alternativ på a la carte-menyn. Man kan också få barnportioner på det mesta på menyn för halva priset. (Gäller för barn 6-15 år)För att få det klockslag du önskar, kontakta Restaurang Kungsleden på 010-190 2403 innan incheckning.På STF Abisko Turiststation finns restaurang Kungsleden som varje kväll under högsäsong serverar en 3-rätters middag. Säkerställ din plats och få ett förmånligare pris genom att förboka middag online.Till lunchpaketet gör du dina egna smörgåsar och plockar ihop det du vill ha såsom frukt, ”jägarsnus” (russin, jordnötter och choklad), chokladbit och dryck. Har du en termos med dig, kan du även välja mellan olika soppor, kaffe, te och chokladpulver.På vår frukostbuffé finns nybryggt kaffe, äggröra, havregrynsgröt, våfflor, bacon, kokta ägg, yoghurt och mycket mer att välja på.Det går bra att skicka försändelser till/från Abisko. Nedan listar vi vad som gäller:


 • Vill du skicka försändelser från Abisko till Nikkaluokta kan personalen i vår butik hjälpa dig. Det fraktbolag vi använder oss av är Bussgods. Du kan skicka gods under den period som sträckan Abisko-Nikkaluokta trafikeras av linjebuss. Bussgods trafikerar denna sträcka endast på torsdagar och fredagar. Pris varierar beroende på mått och vikt. Läs mer på Bussgods.se. Förvaring av gods i Nikkaluokta kostar 60 kr och betalas på plats när du hämtar ut ditt gods.
 • Vill du hyra utrustning hos oss när du vandrar/skidar till Nikkaluokta? Det tillkommer en extra avgift för att skicka tillbaka uthyrningsutrustningen till Abisko med Bussgods. Avgiften betalas i samband med uthyrningstillfället och innefattar två extra uthyrningsdagar. Du som hyr hos oss får en fraktsedel i Abisko som du sedan lämnar i Nikkaluokta.
 • Vill du skicka en försändelse från Abisko till någon annan ort i Sverige med Bussgods? Vi kan hjälpa dig. Pris varierar beroende på mått och vikt. Läs mer på Bussgods.se.
 • Du som gäst kan skicka försändelser i förväg från andra orter/länder. Du gör detta på eget initiativ med egna fraktsedlar. DHL, Postnord och Bussgods är de fraktbolag som vi rekommenderar.

Märk kollit enligt följande:

Gäst: Förnamn, Efternamn
Abisko Turiststation 2
98107 Abisko

Märk försändelsen med förväntat datum för upphämtning. Försändelser som ankommer oss läggs i vårt bagagerum. När du anländer till Abisko ber du vår reception att öppna bagagerummet. Förvaring i bagagerummet sker på eget ansvar. Postpaket levereras ibland även till Postnords ombud på Godisfabriken i Abisko Östra, 2km öster om STF Abisko Turiststation. Paketet måste då hämtas ut av dig personligen. Observera villkor för paketförvaring hos Postombudet. Följ ditt paket via Postnords hemsida.Önskar du att boka utrustning fyller i vårt bokningsformulär och mailar till butiken på abisko.butik@stfturist.se.I vår uthyrning kan du hitta allt du behöver för fjällturen; från snöskor, turskidor, pjäxor och stavar till vandringskängor, fältkök, tält och sovsäckar.I Turiststationens butik Fjällboden finns ett stort och blandat utbud av mat; både färskvaror och torrvaror, samt friluftsprylar av alla sorter. Vi har också en hel del kläder, både för ute- och innebruk. Du kan hitta allt du behöver för fjällturen och lite till. Vi har kartor, myggmedel, mygghattar samt gas och sprit till utekök.Inga problem, vi lägger ut din nyckel i en påse med ditt namn på receptionsdisken.
Kommer du efter kl. 17.00 till ett besök under lågsäsong så finns nyckeln i en svart brevlåda utanför huvudentrén.Självklart! Du får tälta vart du vill längs lederna så länge du lämnar platsen i samma skick du fann den i. Vill du tälta nära fjällstugorna och utnyttja servicen där betalar du en serviceavgift. Då får du tillgång till utedass, självhushållskök och kan även slänga sopor. Du kan även nyttja bastun i de stugor som har en!Nej, man får inte ta med hunden in på fjällstationen av hänsyn till allergiker.Blomsterleden kallar vi stigen som går upp på vårt närmaste fjäll, Getryggen. Marken är väldigt kalkrik och är hem för många ovanliga blommor och växter. Stigen går hela vägen till Getryggens topp, 1381 möh. I Storulvåns reception finns ett informationsblad om vandringen.Wänseth Buss kör en transferbuss till tågstationen i Duved. Transfern bokas senast kl 17:00 dagen före på www.wansethbuss.se eller 0647-220 20. Bussen tar inte emot kortbetalningar.Sommarlederna är breda och vältrampade längs med Jämtlandstriangeln. De är oftast markerade med orange färg på stenar och det är skyltat där lederna eventuellt delar på sig. Ibland går sommar- och vinterled på samma plats, det kan därför verka som att även sommarleden är markerad med ledkryss. Vinterled markeras med röda ledkryss och sommarled med orangea markeringar på stenar och träd. Är du osäker fråga oss på plats.Hos oss kan man köpa fjällkartor för hela området som Jämtlandsfjällen utgör.Vi rekommenderar att man alltid har med sig karta och kompass på fjället, även om man följer lederna. Det är alltid bra att ha om man råkar gå vilse i dåligt väder, i en nödsituation eller bara för att drömma sig bort med på kvällen. Vid högt snödrev blir sikten väldigt dålig, och då är kompassen väldigt viktig. Ledkryssen går i raka linjer, med dubbla ledkryss där den ändrar riktning, då är det bra att kunna ta ut kompassriktning.Telia är den operatör som har bäst täckning i området. Mellan fjällstationerna finns nästan alltid full täckning, men den blir sämre och försvinner fläckvis runt stugorna i Vålådalen. Andra operatörer har mycket dålig eller helt obefintlig täckning.På alla fjällstationer (Storulvån, Blåhammaren, Sylarna och Helags) går det betala med kort.
Fjällstugorna Stendalsstugorna, Vålåstugorna, Lunndörren och Fältjägarstugan tar emot kortbetalningar, medan Anarisstugan endast tar betalning via swish eller kontant.Vi har ett bagagerum som alla gäster ha tillgång till, detta är gratis. Vill du förvara dina saker i ett eget skåp finns det hänglås att köpa i butiken för 100kr, alternativt tar du med ett eget lås hemifrån. Skåpen får nyttjas på obestämd tid under säsong men klipps upp och töms när stationen stänger för säsongen.Vi har tyvärr inget övervakat eller låst utrymme, du kan dock lämna din ryggsäck på källarplan i ett entréutrymme. Det är ingen avgift på det då vi inte kan ta ansvar för era tillhörigheter.Du får tälta var du vill med hänvisning till allemansrätten. Dock på ett avstånd av minst 150 meter från stationen. Önskar du nyttja servicehuset med gästkök, torkrum, dusch, bastu och relax, erlägger du en serviceavgift. Priserna hittar du på denna sida.I butiken finns ett utbud av torrvaror såsom ris, pasta, soppor och frystorkad mat. Vidare finns 3-4 sorters konserver, bröd, tubost, dryck, godis och choklad. Vi har också ett sortiment av underställ, profiltröjor, handskar och strumpor men även souvenirer, böcker, hygien- och sjukvårdsartiklar.  Vi är också apoteksombud med försäljning av smärtstillande (Alvedon, Ipren, Voltaren gel).På fjällstationen har du nära till äventyr. Våra guider finns tillgängliga för aktiviteter med ett brett utbud ex. prova på klippklättring på husberget Kaipak, bouldra på de stora klippblocken i Laddjuvagge eller bestiga Tuolpagorni  via någon av kraterkammarna.
Ett tips är ju givetvis att göra egna upptäcktsfärder i Tarfaladalen eller bestiga Skarta och få en fantastisk utsikt över Kebnekaisemassivet eller njut av fjällvärldens flora och fauna.
Värt ett besök är Jättergrytorna, vandra ner efter dalgången och se hur vattnet i jokkarna genom årtusende format stenarna till jättegrytor. Eller gå till Silverfallet, ett vattenfall som omges av Tuolpagorni och Singis branta klippväggar.
Möjligheterna är många!  Kontakta gärna sportavdelningen på Kebnekaise Fjällstation vid frågor.Myggen föds i juni och trivs bäst i fjällbjörkskogen och vid myrmarker. Ofta fläktar det lite på kalfjället vilket medför att myggen ”blåser” bort. Längre fram på sommaren, i augusti minskar myggen.Snön kan under sommarmånaderna ligga kvar länge uppe på fjälltopparna. Vädret följer samma regler som i övriga landet, men vi kan uppleva att det växlar snabbt och oberäkneligt.  Vädret såsom vindar, nederbörd och temperaturer kan också variera stort mellan dalgångar och högre upp på höjd. Det blir ofta kallare ju högre upp du kommer. Vid nederbörd bör du vara beredd på både regn och storm, liksom snö.Östra leden är omarkerad. Västra leden är markerad med rödmålade stenar och små rösen i början av leden. Efter ca 5 km kommer du till den stentrappa som 2017-2019 byggdes av sherpas från Nepal. Vid slutet av trappans övre del har Länsstyrelsen markerat leden med aluminiumpinnar med runda, röda reflexer. Då turen till stora delar går i högalpinterräng där man är mycket exponerad för väder och vind rekommenderar vi att man alltid har med sig karta och kompass eller GPS. Räkna inte med att mobiltelefonen har täckningKontrollera väderprognosen innan ni startar. Följ hur vädret utvecklar sig under turen. Skillnaden i temperatur och väderutsikter mellan dal och högre upp på berget kan vara mycket stor och vädret kan snabbt slå om. Det är därför viktigt att ta med kläder för alla väder!


 • Lätt dagstursryggsäck. Packa gärna viktig utrustning vattentätt.
 • Klädsel enligt lager-på-lager principen. Underställ i ull eller ullblandning närmast kroppen är det bästa. Ta gärna med torrt ombyte.
 • Skalplagg som klarar vind och regn, gärna i väl synliga färger vilket kan underlätta att bli undsatt vid behov. Jackan bör ha huva för extra skydd.
 • Förstärkningsplagg, till exempel dunjacka eller varm tröja.
 • Kängor med kraftig sula, gärna med högt skaft.
 • Mössa och handskar (2 par), gärna vindtäta.
 • Pannlampa/ficklampa, om man måste gå i mörker, men även för att vid behov påkalla hjälp.
 • Matsäck och termos med varm dryck, som räcker för en lång dag.
 • Vattenflaska. I högre terräng kan det vara svårt att hitta vatten.
 • Fjällkarta, kompass, GPS, kamera och mobiltelefon.
 • Solglasögon och gångstavar kan vara bra att ha.
 • Om toppdrivan ska bestigas kan stegjärn, isyxa och repsäkring behövas, då det är brant och kan vara halt beroende på hur avsmältningen sker och när på sommaren det är. Det är då viktigt att stegjärnen sitter ordentligt fast. ”Broddar” för stadspromenader är inte lämpliga.

Kontakta gärna sportavdelningen på Kebnekaise Fjällstation vid frågor.Det finns två klassiska leder upp till toppen som utgår från fjällstationen, Östra och Västra leden. Båda lederna utgår från Kebnekaise fjällstation rakt mot Tuolpagorni (det karakteristiska berget med kratern).

Ska man bestiga sydtoppen via den Västra leden, som är den led vi rekommenderar om man bestiger toppen på egen hand fortsätter man västerut in i Kitteldalen, leden går då parallellt med Kittelbäcken. Därefter fortsätter man över fjället Vierranvarri, för att sedan gå ner i nästa dal, Kaffedalen. Därifrån är det slutligen en nästan rak linje upp mot toppen. Det är nu stigningen mot toppen börjar på riktigt. Efter 400 höjdmeter passerar du Gamla toppstugan, då har du 200 höjdmeter kvar till toppglaciären.

Inledningsvis är Västra leden markerad med rödmålade stenar och små rösen.  Från bron som man passerar över Kittelbäcken har Länsstyrelsen markerat leden med stålpinnar med röda, runda reflexer. Trots att leden nu är bättre utmärkt går den i en extrem högalpin terräng där man är exponerad för väder och vind och med det understryks vikten av att man har tidigare fjällerfarenhet samt kunskap i att navigera med hjälp av karta och kompass för att kunna genomföra turen på ett säkert sätt.

Västra leden är en vandringsled i mycket stenig, ojämn och brant terräng, ca 18 km t/r och en total stigning på ca 1800 höjdmeter. Det medför att den upplevs som betydligt längre och tuffare än vad enbart sträckan får en att tro. Turen brukar ta mellan 10 och 14 timmar men det är naturligtvis helt beroende på kondition och individuella förutsättningar.  Det kan helt klart gå fortare men även ta längre tid.

Den Östra leden är en kortare led, (14 km t.o.r), beräknad tid 8-10 tim men innehåller i gengäld svårare moment med passage över Björlings glaciär och klättring.

Östra leden börjar vid samma utgångspunkt som Västra leden men efter 1 km viker leden av upp i Jöckelbäcken. Terrängen blir här brantare upp mot Kebnetjåkko, för att därefter plana ut mot Björlings glaciär där leden fortsätter. Att färdas över glaciär innebär att det finns stora risker för sprickor och snöbryggor som kan brista. Då glaciären rör på sig uppstår dessa sprickor och bryggor på olika ställen år från år. Det är av största vikt att man har kunskap och utrustning för hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär innan man ger sig iväg ut på den.  Efter Björlings glaciär kommer man fram till den etapp som innebär klättring. Klättringen graderas som tekniskt lätt, och det är fäst en stålvajer i bergväggen, en så kallad ”via ferrata”.  Med hjälp av stålvajern som man säkrar sig i med hjälp av klätterutrusning tar man sig vidare de kommande 200 höjdmeter.
Vi rekommenderar att du går med guide om du inte har förkunskaper eller erfarenhet av hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär och i brant terräng. STF Kebnekaise erbjuder guidade turer dagliga hela säsongen. Att gå med guide kräver inga förkunskaper. Vi har en obligatoriskt genomgång av turen kvällen innan kl 20.00 då du får all information och utrustning (ryggsäck, sele , hjälm, stegjärn) du behöver  av oss.Sträckan Nikkaluokta-Kebnekaise är ca 19 km, beräknad tidsåtgång ca 6-8 tim. Det finns möjlighet att förkorta vandringen genom att åka båt över glaciärsjön Laddjujavri. Båtfärden är 6 km lång och tar mellan 20 och 30 minuter. Båten avgår flera gånger dagligen under sommarsäsongen (för information om båttrafiken www.enoks.se). För den som saknar de fysiska förutsättningarna att vandra själv med packning finns det företag som erbjuder helikopterskjuts för packning och passagerare. För att minska buller, utsläpp och störningar av djur och natur uppmanar vi dock alla som kan att i möjligaste mån vandra själva till och från fjällstationen och STF förmedlar ej helikopterbiljetter.Alla fjällstationer och fjällstugor i Jämtlandsfjällen har en butik med det allra viktigaste där ni kan proviantera. Storulvån är för många utgångspunkten för fjällvandringen och har en välsorterad butik med kläder, utrustning, souvenirer och mat.
Fjällstugorna utgår från ett standardiserat sortiment, där vissa stugor har mer, eller ibland lite mindre, än grundsortimentet.Matservering finns i varierande grad på våra anläggningar. Fjällstationerna Sylarna, Storulvån, Blåhammaren och Helags har fina restauranger och fullständiga alkoholrättigheter. Här kan man äta en god middag på kvällen, och få frukost och lunchpaket på morgonen.

På fjällstugorna gäller helt självhushåll, men alla har en butik med matförsäljning.Mellan Storulvån och Sylarna/Blåhammaren går i nuläget ingen persontransport.Lederna börjar precis bakom Storulvåns huvudbyggnad. Gå över bron över Storulvån och följ träbryggan till skyltarna. Leden mot Gåsen viker av innan man kommer till stugorna på andra sidan ån, leden mot Sylarna och Blåhammaren går förbi stugorna och delar sig sedan efter uppförsbacken upp mot Storulvåfjället.Lederna är överlag rätt så torra, och över de flesta våtmarker går det spänger. Vid regn blir det dock blött även på lederna, vissa partier är alltid blöta oavsett årstid. Följer man lederna och vill hålla sig torr behöver man inte ha något annat än halvhöga kängor, men rör man sig i obanad terräng kan man ibland behöva ta omvägar för att undvika myrar och våtmarker om man inte har stövlar eller höga kängor.

Det går även utmärkt att vandra i låga vandringsskor eller löparskor, men om de inte är vattentäta får man vara beredd på att bli blöt. Ser man inte det som ett problem finns det torkrum på alla stationer där man kan torka skorna. Kängor är också att rekommendera om du ska bära tung packning eller är i behov av stöd för fotleder och fötter.Barn klarar ofta mer än man tror, men för att de ska orka och tycka att det är kul måste man göra det på deras villkor. Gör gärna vandringen till ett äventyr, ta många pauser längs med vägen för att leka i bäckar, kolla på blommor, kolla på renar och fika. Ta gärna med barnen ut på en längre vandring i hemtrakten för att se om de orkar. Det finns många fina vandringsleder även utanför fjällen, kanske upptäcker ni något nytt smultronställe?Det här får man känna in själv, all vandring sker på ens egna villkor och under eget ansvar. Man ska inte överskatta sin förmåga, men distanserna mellan stugor och stationer är anpassade så att alla med en grundläggande kondition bör klara av det. Känns det inte bra finns ingen skam i att vända!Tidsåtgången för att vandra varierar stort beroende på hur vältränad man är, hur snabbt man går, hur tung packningen är och hur långa pauser man tar. Generellt kan man räkna med en gånghastighet på 3 km/h längs med lederna, långsammare när det är stenigt, backigt och man bär tungt, och snabbare när stigen är slät och packningen lätt.Nej det gör vi inte, men det går att köpa på www.natureit.se. Alla fiskevatten runt våra stationer och stugor ligger i Handölsdalens sameby.All topptursskidåkning i området sker på egen risk. Det finns inga avspärrade områden, utan det egna omdömet får bestämma var man åker.

På www.lavinprognoser.se kan du ta del av aktuell lavinprognos för södra Jämtlandsfjällen. Vi rekommenderar att uppdatera sig gällande rådande lavinprognos, samt förstå aktuella lavinproblem och förväntad utveckling kommande dagar.

Vill du lära dig mer om laviner finns det mycket information på Fjällsäkerhetsrådets hemsida. Det finns även många bra böcker som behandlar lavinsäkerhet, vägval och lavinräddning.På andra sidan Storulvåns huvudbyggnad. Åk över den frusna Storulvån eller promenera över bron fram till skyltarna. Lederna mot Gåsen, Sylarna och Blåhammaren delar på sig direkt.Stighudar är något vi brukar rekommendera att man har i packningen. Det underlättar i långa uppförsbackar och vid isigt och hårt före. Drar du en pulka är det nästan ett måste.Turskidor är bredare än vanliga längdskidor och har stålkant, något som kommer väl till pass på ospårat kalfjäll. Bredden för lössnö och stålkanterna för isigt och hårt före. Vanliga löparskidor går också bra att skida med, men man får vara beredd på att det kan bli lite jobbigt i djup snö och i isiga backar. Bra att tänka på är också att vanliga längdpjäxor inte är lika varma som ett par rejäla turpjäxor.Hos oss är uthyrningen främst öppen på vintern för skidutrustning och dylikt. På sommaren hyr vi ut ryggsäckar och vandringsstavar. Hör av dig om du har frågor om utbud. Storulvån är även ett utlämningsombud åt Outdoor Buddies som har ett större utbud av hyrutrustning. Du kan alltså boka via dem men hämta och lämna här hos oss.Barn klarar ofta mer än man tror, men för att de ska orka och tycka att det är kul måste man göra det på deras villkor. Gör gärna turen till ett äventyr, ta många pauser längs med vägen för att leka i snön, kolla efter renar och fika. Ta gärna med barnen ut på en längre skidtur i hemtrakten för att se om de orkar.

Är barnen relativt små kan man ofta dra dem i en pulka, barnpulkor finns att hyra på Storulvån. Ett annat bra tips är att ta med en draglina så att man kan ge barnet draghjälp när det blir tungt. Den kan fästas i barnets ryggsäck, eller i någon form av dragsele. Då är det också bra att ha stighudar. Tänk också på att barn upplever kyla på ett annat sätt än vuxna gör.Det här får man känna in själv, all skidåkning sker på ens egna villkor och under eget ansvar. Man ska inte överskatta sin förmåga, men distanserna mellan stugor och stationer är anpassade så att alla med en grundläggande kondition bör klara av det. Känns det inte bra finns ingen skam i att vända!Tidsåtgången för att skida varierar stort beroende på hur vältränad man är, hur tung packningen är och hur långa pauser man tar. Generellt kan man räkna med en hastighet på 3-4 km/timme i snitt.Mellan 1 februari och 15 april är vägen stängd nattetid mellan 22-08. Vägen kan även stänga med mycket kort varsel om vädret är dåligt, det är då Trafikverket som avgör om vägen är säker att färdas på eller inte. Även när vägen är avstängd brukar plogbilen köra kontinuerligt för att vägen ska kunna öppnas i tid på morgonen, visa hänsyn genom att inte köra på vägen när den är avstängd – är vädret mycket dåligt finns det inte utrymme att möta plogbilen och det kan då resultera i olyckor som kunde ha undvikits.
Aktuell information om vägen finns på Trafikverkets hemsida, sök på information om väg 1019.

Motorfordonstrafik är mycket begränsad på kalfjället och vi kommer i nuläget inte erbjuda skoter- eller bandagnstransport ner till bommen i det fall vägen stänger.Vädret är som alla vet väldigt svårt att förutspå. Detta gäller dubbelt i fjällen. Berg och dalgångar gör att vädret kan skifta snabbt, och stormar det på en station kan det vara strålande sol på en annan. Uppdaterade väderprognoser hittar du på hemsidorna för YR eller SMHI.På fjällstationen har du nära till äventyr. Våra fjällförare har dagligen aktiviteter med ett brett utbud av toppturer och skidåkning över glaciärer.
Ett tips är ju givetvis att göra egna upptäcktsfärder i Tarfaladalen, besöka första grannstugan Singi på Kungsleden eller bestiga Skarta och få en fantastisk utsikt över Kebnekaisemassivet. Fråga gärna våra guider på plats för tips på turer. Möjligheterna är många!Det är alltid lavinfarligt när du vistas i brant terräng och går på höjd eller lutningar mer än 30 grader. Markerade leder (Kungsleden) är generellt lagda för att minska risken för laviner. Rör man sig i området kring Kebnekaise Fjällstation på egen hand bör man ha erfarenhet av snö- och lavinsäkerhet samt förståelse för vilka risker som finns i bergsterräng vintertid. Sedan 2018 är Kebnekaise ett av Sveriges lavinprognosområde. Besök gärna Naturvårdsverket webbplats eller Fjällsäkerhetsrådet för mer information och goda råd som hjälper dig att färdas tryggt och säkert i fjällenDet är svårt att ställa prognoser i fjällen. Generellt kan vi säga hur en säsong kan se ut. Vill du uppleva riktigt nordisk inlandsvinter ska du vara här i februari-mars. Då kan du få uppleva vackra, kalla vinterdagar med god tillgång på snö och chans att se norrsken på kvällarna. I månadsskiftet mars-april börjar dagarna bli längre och temperaturen mildare och med större chans till fina soliga vårvinterdagar. Under hela säsongen kan dock en och annan storm dyka upp, vilket är svårt att förutsäga. Följ gärna den lokala prognosen veckan innan din vistelse och besök SMHI:s hemsida och fjällprognoser för mer detaljerad information.Hos oss kan du hyra ryggsäck och termos. Övrig utrustning kan du hyra på Storulvån Fjällstation.Ja, vi har en dambastu och en herr/mixad bastu i huvudbyggnaden.Möjlighet finns att tälta i anslutning till Sylarna Fjällstation, tält sätts upp minst 100 m från närmaste byggnad. Tältplats kan ej förbokas. För tältare erbjuds service i form av toalett, duschar, bastu, nyrenoverat självhushållskök med all utrustning, nya effektiva torkrum, laddning av mobil samt WIFI.

För detta betalas en serviceavgift. Aktuella priser hittar du på denna sida. Frukost, lunchpaket och matlådor kan köpas på plats och behöver ej förbokas. Middag för tältare bör förbokas, vilket kan göras tidigast 7 dagar före ankomst via bokningen@stfturist.se eller sylarna@stfturist.se. Ange namn, datum och antal.Du behöver kunna täcka alla sängtextilier för din egen hygien och säkerhet. Vi rekommenderar att du har med ett eget underlakan och örngott i tillägg till sovsäck, reselakan eller påslakan. Vi hyr ut lakan med handduk och säljer sovsäckslakan i butiken om du inte vill ta med själv. Det går att hyra lakan och handduk var för sig hos oss.Ja. STF Sylarna är kontantlöst. Du kan förbetala din vistelse, men på plats kan du endast betala med kort.Ja, eftersom stugorna i Padjelanta nationalpark inte kan ta kortbetalningar, kan man välja att lösa logibiljetter hos bland andra Kvikkjokk Fjällstation. För mer information gå in på www.padjelanta.se.Det finns flera fiskevatten i Kvikkjokkområdet. Vi säljer fiskekort. För mer information om fiske se hemsidan för Länsstyrelsen i Norrbottens län, eller kontakta dem på tel. 0920- 960 00.Mygg livnär sig på blomnektar och finns därför mellan midsommar fram till mitten av augusti. Hur många varierar mycket från år till år, mellan olika dagar och olika lokala platser. Kalfjället brukar vara ett rätt myggfritt område.Det går inte att svara på. Till största del styrs vattenmängd av regnmängd. Regn kan ge höga vattenflöden även i september. Snösmältningen på fjället ger mycket vatten vid värme och/eller regn. Ett tips vid vadning är att om det inte regnar är det som regel lägre vattennivåer i bäckarna på morgonen eftersom snösmältningen minskar under nätterna.Vädret växlar snabbt på fjället. Ena stunden kan det vara sol för att nästa stund vara regn eller full snöstorm. För en mer utförlig väderprognos, se www.smhi.se. Långsiktsväderprognoserna kan dock vara osäkra.. Packa ryggsäcken för alla slags väder.Fjällstugorna kan inte bokas i förväg. Men alla som kommer dit får tak över huvudet, oavsett om det är fullt.Det är olika för varje stuga och område. För information om STF-stugorna,  se www.svenskaturistforeningen.se och för stugorna i Padjelanta nationalpark: www.laponia.nuEndast Telias nät har full mobiltäckning i Kvikkjokk. Räkna inte med att du kan ringa var du än befinner dig, i fjällvärlden saknas till största del täckning. Satellittelefoner undantaget. Nödtelefoner finns i alla stugor men får endast användas vid nödfall.Ja, vi säljer både Lantmäteriets- och Calypsos tyvekfjällkartor. Vi har kartor för hela området.Ja, det går bra att skicka paket. Märk det med namn och när du beräknar att hämta försändelsen. Beroende på vikt/volym/tid för förvaring om du är gäst eller inte, tar vi en mindre avgift för godshantering. Att skicka med bussgods är ett bättre alternativ än med post.Nej. För frågor om husvagnsparkeringen i Kvikkjokk, kontakta Jokkmokks kommun, tel: 0971-170 00Den allmänna vägen, byns huvudväg och som går genom byn slutar vid parkeringen. Mellan parkeringen och Kvikkjokk Fjällstation finns en gångstig som är ca 60 meter lång.Receptionen är öppen 08.00-20.00 på vintern och 08.00-21.00 på sommaren. Utcheckning 10.00 och incheckning 14.00.Vid ankomst efter receptionens öppettider ser vi gärna att du kontaktar oss i den mån det är möjligt. Information om var du kan sova lägger vi ut på receptionsdisken.Butiken har ett väl sammansatt sortiment med minst 40% ekologiska produkter. Det finns kioskvaror, dryck, konserver, frystorkat och profil- och hygienartiklar.Till Kiruna kan du åka tåg (www.vy.se) eller (www.sj.se) eller flyg (www.sas.se). Sträckan Kiruna-Nikkaluokta, 66 km bilväg åker du taxi eller med buss ((för tidtabell, pris och  bokning online, se nikkaluoktaexpressen.se).  Bussen avgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplatsen innan vidare avfärd mot Nikkaluokta. I Nikkaluokta slutar allmän bilväg och här börjar den 19 kilometer långa vandringsleden, Dag Hammarsköldleden, till Kebnekaise fjällstation.Den Östra leden är helt omarkerad. Den Västra leden är inledningsvis, de första 5 km upp till ”sadeln” mellan Tuolpagorni och Vierramvare, endast en rösad led och markerad med rödmålade stenar och små stenhögar. Vintertid ligger dessa under snön och syns inte. Därför krävs det att du kan navigera med karta och kompass.  Innan uppstigningen på Vierramvare har nu Länsstyrelsen satt upp markeringar med aluminiumpinnar med runda, röda reflexer. Då turen till stora delar går i högalpinterräng där man är mycket exponerad för väder och vind rekommenderar vi att man alltid har med sig karta och kompass eller GPS. Räkna inte med att mobiltelefonen har täckningKunskap om vinterfjället är ett måste. Varma kläder, lager-på-lager principen.  Vi rekommenderar ull alternativt syntet närmast kroppen.

Då man färdas i brant lavinterräng ska man ha spade, sond och transceiver. Försäkra er om att ni testat utrustningen, har fulladdat batteri och även vet hur den ska användas om olyckan är framme! Att kunna göra en bedömning av snösäkerhet och stabilitet är också mycket viktigt; för mer info kontakta Sportavdelningen.

Kontrollera väderprognosen innan ni startar. Följ hur vädret utvecklar sig under turen. Skillnaden i temperatur och väderutsikter mellan dal och högre upp på berget kan vara mycket stor och vädret kan snabbt slå om. Det är därför viktigt att ta med kläder för alla väder!


 • Skidor eller snöskor för att färdas på snö.
 • En vindsäck och ett liggunderlag.
 • Lätt dagstursryggsäck. Packa gärna viktig utrustning vattentätt.
 • Klädsel enligt lager-på-lager principen. Underställ i ull eller ullblandning närmast kroppen är det bästa. Ta gärna med torrt ombyte.
 • Skalplagg som klarar snö och vind gärna i väl synliga färger vilket kan underlätta att bli undsatt vid behov. Jackan bör ha huva för extra skydd.
 • Förstärkningsplagg, till exempel dunjacka eller varm tröja.
 • Mössa och handskar (2 par), gärna vindtäta.
 • Pannlampa/ficklampa, om man måste gå i mörker, men även för att vid behov påkalla hjälp.
 • Matsäck och termos med varm dryck, som räcker för en lång dag.
 • Vattenflaska. I högre terräng kan det vara svårt att hitta vatten.
 • Fjällkarta, kompass, GPS, kamera och mobiltelefon.
 • Solglasögon.
 • Om toppdrivan ska bestigas kan stegjärn, isyxa och repsäkring behövas, då det är brant och isigt. Det är då viktigt att stegjärnen sitter ordentligt fast. ”Broddar” för stadspromenader är inte lämpliga.

Kontakta gärna sportavdelningen på STF Kebnekaise Fjällstation vid frågor.Det finns två klassiska leder upp till toppen som utgår från fjällstationen, Östra och Västra leden. Båda lederna utgår från Kebnekaise fjällstation rakt mot Tuolpagorni (det karakteristiska berget med kratern).

Innan du ger dig i väg på ett topptursförsök eller topptur, se alltid till att du har rätt utrustning, kollat vädret och dagliga lavinprognosen. På väg mot toppen kommer du passera områden som är lavinfarliga. Alltså rekommenderar vi alltid att du har lavinutrustning (spade, sond och transciver), rätt kunskap att färdas i lavinterräng och inte går ensam. Behöver du mer information prata med personal på guidekontoret.

Planerar du att bestiga Kebnekaise sydtopp via den Västra leden fortsätter du västerut in i Kitteldalen. Från Kitteldalen tar du dig sedan upp i passet mellan Tuolpagorni och Vierranvarri, för att sedan fortsätta över fjället Vierranvarri, och ner i nästa dal, Kaffedalen. Därifrån är det slutligen en nästan rak linje upp mot toppen. Efter 400 höjdmeter passerar du Gamla toppstugan, då har du 200 höjdmeter kvar till toppglaciären.

På sommaren är Västra leden markerade med rödmålade stenar och rösen, på vinter är dessa täckta alltså kan det vara svårt att se en klar väg. Från passet mellan Tuolpagorni och Vierranvarri har Länsstyrelsen markerat leden med stålpinnar med röda, runda reflexer. Trots att leden nu är bättre utmärkt går den i en extrem högalpin terräng där man är exponerad för väder och vind och med det understryks vikten av att man har tidigare fjällerfarenhet samt kunskap i att navigera med hjälp av karta och kompass för att kunna genomföra turen på ett säkert sätt.

Västra leden går i mycket brant terräng, det är av största vikt att du har kunskap om snö-och lavinsäkerhet samt den utrustning (transceiver, sond och spade) som krävs. Sträckan är ca 18 km t/r och en total stigning på ca 1800 höjdmeter. Det medför att den upplevs som betydligt längre och tuffare än vad enbart sträckan får en att tro. Turen brukar ta mellan 10 och 14 timmar men det är naturligtvis helt beroende på kondition och individuella förutsättningar. Det kan helt klart gå fortare men även ta längre tid. Leden är också väldigt vindutsatt så räkna med en hel del synliga stenar och liten mängd snö.

Östra leden börjar vid samma utgångspunkt som Västra leden men efter 1 km viker leden av upp i Jöckelbäcken. Terrängen blir här brantare upp mot Kebnetjåkko, för att därefter plana ut mot Björlings glaciär där leden fortsätter. Att färdas över glaciär innebär att det finns stora risker för sprickor och snöbryggor som kan brista. Då glaciären rör på sig uppstår dessa sprickor och bryggor på olika ställen år från år. Det är av största vikt att man har kunskap och utrustning för hur man på ett säkert sätt färdas över glaciär innan man ger sig i väg ut på den. Efter Björlings glaciär kommer man fram till den etapp som innebär klättring. Klättringen görs i en brant ränna och för att öka säkerheten sätts rep upp. Det är viktigt för din säkerhet att du har rätt utrustning för att göra östra leden och har kunskap om snö- och lavinsäkerhet. Läs mer om turen här.

Här rekommenderar via att man går med guide om man inte har erfarenhet av att färdas i en alpin miljö över glaciärer och i brant terräng. STF erbjuder guidade turer hela säsongen. Du bör vara van skidåkare och kan åka skidor i varierande snöförhållanden. Vi har en obligatorisk genomgång av turen dagen innan, klockan 13.30, då du får all information och utrustning (ryggsäck, sele, hjälm, stegjärn och lavinutrustning) du behöver av oss. Behöver du hyra skidor finns den möjligheten. Gör gärna det innan informationsmötet.

Guidade turer till Sydtoppen via Östra leden utgår från Fjällstationen. För mer information kontakta Sportavdelningen via mail eller telefon.Sträckan Nikkaluokta-Kebnekaise Fjällstation är ca 19 km, beräknad färdtid är ca 6-8 tim.  Det finns möjlighet att åka skoter dagligen med Nikkaluokta Alltransport. (för tidtabell och priser se nikkaluokta.com/fjaelltransport). Det finns även möjlighet att skicka ryggsäck eller pulka med skotern.Till Kiruna kan du åka tåg med (www.vy.se) eller (www.sj.se) eller flyg (www.sas.se). Sträckan Kiruna-Nikkaluokta, 66 km bilväg åker du taxi eller med buss (för tidtabell, pris och bokning online, se nikkaluoktaexpressen.se).  Bussen avgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplatsen innan vidare avfärd mot Nikkaluokta. I Nikkaluokta slutar allmän bilväg och här börjar skid/skoterleden mot STF Kebnekaise fjällstation.I restaurangen har vi fullständiga rättigheter.Sylarnas restaurang Spiseriet serverar middag varje dag. Vegetariskt alternativ är en självklarhet. Det uppskattas om middagen bokas i förväg men det går oftast även att boka på plats. Se mer info under Mat & Dryck.Självhushållet är ett nyrenoverat kök med tre matlagningsenheter i annexet Kläppen. Där finns den utrustning som behövs för att laga frukost, lunch och middag. Kastruller, stekpannor, porslin, ugn, mikrovågsugnar och spisplattor mm.I vår populära matsäck ingår smörgåsar från frukostbuffén som du brer själv, russin, hemmagjord brownie och pulver till varm dryck (kaffe, buljong, choklad, blåbärssoppa).Vi serverar en ekologisk frukostbuffé med nybakt bröd. Det finns bland annat gröt, fil, granola, våfflor, pålägg, ägg, juice och kaffe. Vi har veganska, gluten- och laktosfria alternativ.Våra sovsalar ligger i annexet Kläppen och är renoverade 2020. Toalett och självhushållskök finns i annexet. Sovsalarna bokas på bädd och delas med andra sällskap.Hundrummen ligger i annexet Kläppen och renoverades 2021. Nu finns också ett mindre nyrenoverat hundtillåtet umgängesrum i anslutning till hundrummen. Toalett och självhushåll finns i Kläppen. Hundtillåtna rum bokas på bädd så vid hög beläggning delar mindre sällskap rum med andra gäster.Ett rum i huvudbyggnaden med fyra våningssängar. Handfat, dusch och toalett finns i korridorerna.Rum i huvudbyggnaden med två våningssängar och handfat på rummet. Även här finns bäddsoffa (180cm lång) som gör det möjligt att bo fem i samma rum. Toalett och dusch finns i korridoren.Rum i huvudbyggnaden med en våningssäng och handfat på rummet. I varje rum finns en bäddsoffa (180cm lång) som gör det möjligt att sova 3 i rummet. Toalett och dusch finns i korridoren.Vi har grundläggande hygienartiklar (tandborste, tandkräm, tvål, schampo, bindor, toalettpapper), ett litet utbud av kläder (handskar, mössor, buff, underställ, t-shirts) och friluftsutrustning (karta, bränsle, valla, tillbehör till kök och tält m.m.).Vi har gratis Wi-Fi för våra gäster i allmänna utrymmen i huvudbyggnaden. Det finns även en gästdator att låna.Växlande! För en mer utförlig väderprognos se www.yr.no och www.smhi.se. Det är viktigt att tänka på att vädret kan ändras snabbt på fjället, ena stunden kan det vara sol och nästa stund full snöstorm. Packa ryggsäcken för alla slags väder.


Du packar ihop ditt lunchpaket från frukostbuffén och tar med på din fjälltur. Vi rekommenderar att du har med egen termos. Lunchpaketet kan du beställa och betala i samband med din logibokning, eller betala på plats.

Återbetalning till debiterat konto sker inom 3-7 bankdagar och bokförs på det ursprungliga bokningsdatumet. Om det efter 7 bankdagar ännu inte har kommit in pengar på kontot ber vi dig att kontakta STF Bokning på telefonnummer 010-190 23 60 eller skicka ett mejl till: bokningen@stfturist.se.

Observera att återbetalning endast görs om avbokningen skett enligt våra villkor.
Vi accepterar Visa och Mastercard.
Vid bokning av boende, paket och aktiviteter på vår hemsida kan du välja mellan flera olika betalningssätt såsom betalkort, Swish eller PayPal. Omgående betalning sker via hemsidan eller telefon.
På vandrarhem bor barn gratis t o m det år de fyller två år. Detta gäller om de inte upptar en egen säng. Om du vill kan du ange att du har med dig små barn i bokningens sista steg under "Meddelande".
Alla STFs boenden är inte bokningsbara online men vi arbetar ständigt med att göra fler boenden bokningsbara på hemsidan.
Det kan bero på följande orsaker:

 • Den valda anläggningen kan vara fullbokad

 • Boendet kanske inte har lagt ut alla sina rum och bäddar för bokning online. Kontakta boendet direkt för att dubbelkolla om det kan finnas ytterligare rum eller bäddar

 • Boendet kanske inte har öppet det datum du har valt

 • Observera att onlinebokning inte är möjlig efter klockan 18.00 dagen före ankomst

 • Vissa boenden tar inte emot dygnsbokningar under högsäsong utan har enbart ankomst/avresa lördag eller söndag samt torsdag

 • Boendet kanske inte har så stora rum, prova att sök på fler rum med 2 gäster i varje rum

Har du glömt eller vet inte ditt medlemsnummer hittar du det på ditt fysiska medlemskort som du fick på posten när du blev medlem eller efter du förnyade ditt medlemskap senast. Om du registrerade din e-postadress när du blev medlem kan du få ditt medlemsnummer skickat på e-post genom att fylla i detta formulär.

Har du inte ditt medlemsnummer kan du kontakta STF Medlemsservice på: 08-463 21 00 eller medlemsservice@stfturist.se.

Du behöver ditt medlemsnummer för att logga in på dina medlemssidor där du kan ta del av medlemsförmåner, byta adress, ansluta till lokalavdelning eller läsa tidningen Turist som e-tidning. Du behöver den också för att kunna logga in i STFs app där du har tillgång till ditt medlemskort så länge du är inloggad, och för att delta i föreningsdemokratin och rösta på medlemsombud.

Mer information om vår app och några tips om vårt digitala medlemskort finns här.
Vi uppdaterar regelbundet vårt medlemsregister via adressändring.se. Om du anmäler din adressändring där behöver du inte ändra adress hos oss också. Vi kommer få ändringen och uppdatera medlemsregistret innan du flyttar. Om du inte använder adressändring.se och vill säkerställa att vårt register uppdateras inför din flytt anmäler du ändringen genom att logga in som medlem här.

Om du önskar att uppdatera vilken e-postadress du får våra utskick till kan du meddela oss din nya e-postadress via formuläret på denna sida. Vi kommer att uppdatera din e-postadress i våra register snarast möjligt.
Medlemskapet är personligt och alla personer (från 16 år) behöver vara medlemmar för att få bo till medlemspris. Ett hushåll (boende på samma adress) betalar max 550 kr i medlemsavgift för max två vuxna eller seniormedlemmar och alla ungdomar till och med året de fyller 25 år. Barn under 16 år bor till medlemspris när bokningen görs av en STF-medlem.
Ja, två vuxna eller en vuxen och en seniormedlem betalar familjepriset. Familjepriset på medlemskapet gäller för max två vuxna eller seniormedlemmar som bor i samma hushåll samt alla ungdomar som hör till hushållet och är skrivna på samma adress. Två seniormedlemmar skrivna på samma adress räknas som ett hushåll men når inte upp till maxpriset på 550 kr utan betalar 450 kr.
STF har inget medlemskap för barn under 16 år men barn som reser med en medlem bor till medlemspris. Personer mellan 16-25 år kan teckna ett ungdomsmedlemskap om de ska utnyttja medlemsrabatterna, till exempel boenderabatten.
Från och med 15 november 2022 har STF inte längre ett samarbete med Hostelling International. Därmed har du som STF-medlem inte längre möjlighet att boka boende med rabatt på HI-boenden internationellt, och personer med HI-medlemskap bor inte med rabatt på STFS boenden.
På våra fjällstationer och fjällstugor får du som vuxen, senior eller ungdom 100 kr i rabatt per person och natt. Barn (5-15 år) får 50 kr rabatt per barn och natt i sällskap av STF-medlem.

På våra övriga boenden får du som vuxen, senior eller ungdom 50 kr i rabatt per person och natt. Barn (5-15 år) får 25 kr rabatt per barn och natt i sällskap av STF-medlem.

Som medlem har du även tillgång till en mängd andra förmåner som exempelvis rabatt på tågbiljetter, kartor och utrustning. Du får också vår prisbelönta medlemstidning Turist direkt i din brevlåda och tillgång till att läsa den digitalt.

Bli medlem på 2 minuter här!

 

 
På STFs hemsida kan du logga in som medlem. Då kan du ta del av dina förmåner, läsa tidningen Turist digitalt, ändra adress och e-postadress samt ansluta dig till en lokalavdelning. Medlemsinloggningen hittar du här och du loggar in med ditt medlemsnummer och ditt postnummer.
Kontakta STF Medlemsservice via denna länk.

Uppge namn, födelsedatum samt adress på samtliga som ska bli medlemmar. Vi skickar sedan betalningsuppgifter.

Ska du ut och resa inom kort kan du även bli medlem på STFs boenden.
Om du vill avsluta ditt medlemskap i STF kontaktar du STF Medlemsservice. Ange ditt namn, adress och födelsedatum så avslutar vi ditt medlemskap. Kontaktuppgifter hittar du här. Om du väljer att inte betala din medlemsavgift när du fått medlemsavin kommer medlemskapet avslutas per automatik, men du kommer att få två påminnelser i brevlådan först. Efter det är medlemskapet avslutat och du är välkommen tillbaka när du önskar.
VISA & MasterCard har gemensamt enats om ett säkerhetssystem för verifiering av kortinnehavaren vid e-handelsköp som heter ”3 D Secure”. Detta innebär att kortinnehavaren valt en kod eller lösenord för köp via internet som sedan ska anges vid varje onlineköp för att göra kortbetalningen så säker som möjligt. I det fall du glömt din kod ska du kontakta din kortutgivare/bank.
Ja, är du ansluten till Kivra kommer du få din förnyelseavisering för medlemskapet via Kivra. Läs mer här.
Du kommer få ett medlemskort i papper hemskickat inom ca 1-2 veckor efter vi fått din betalning. Du kan även ladda ner ett digitalt medlemskort till din mobil, genom STFs mobilapp. Då behöver du ditt medlemsnummer som vi skickar per e-post inom 3 dagar från det att din betalning är gjord. Var därför noga med att registrera korrekt e-postadress när du blir medlem.

Ska du ut och resa inom kort kan du även bli medlem på STFs boenden.
Du kan hyra utrustning på flera av våra fjällstationer. Kontakta aktuellt boende, eller läs på respektive hemsida, för att få mer information om vad just de kan hjälpa dig med. Här hittar du alla våra fjällstationer.

PS. Vi gillar att du tänker hållbart och hyr istället för att köper utrustning! Fler hållbara restips hittar du här.
Skotertrafik är förbjuden i stora delar av fjällen, framför allt i många av naturreservaten och i de flesta nationalparkerna. Vi hänvisar till respektive Länsstyrelse för utförlig information.
När du vet avstånden du ska vandra, kika på den här tabellen som visar hur lång tid det tar att vandra.

Här får du en fingervisning om hur lång tid det brukar ta att vandra i olika sorters terräng. Tiderna är ungefärliga och kan variera beroende på din kondition, hur tung din packning är och vilka väderförhållanden du vandrar i.
Alla priser som visas på hemsidan är medlemspriser. Är du inte medlem, kan du enkelt bli det i samband med din bokning eller när du kommer till ditt boende. Bokningen genomför du som att du redan vore medlem.

Väljer du att inte vara medlem bokar du till icke medlemspriser genom de val som finns på bokningssidan.
Vad du ska packa med på din fjälltur beror bland annat på årstid, om du ska bo i tält och hur länge du har planerat att vara ute. Men lugn! Allt du behöver veta om packningen hittar du här på sidan Rätt utrustning.

Där tipsar vi om kläder, utrustning och övrigt du kan behöva i fjällen, oavsett årstid. Du kan läsa vad som menas med att klä sig i lager-på-lager, hur du väljer rätt skor och ryggsäck, och vad du ska packa med för att bo i en fjällstuga, bland mycket annat.

Om du har fler funderingar kring din fjällresa hittar du mycket bra information på sidan Allmän fjällinformation. Där kan du bland annat läsa om allemansrätten i fjällvärlden, hur det är med mobiltäckningen i fjällvärlden (generellt mycket dålig) och hur lång tid det tar att vandra. För dig som ska resa med barn har vi samlat all bra information inför semester med barn här.

Det lönar sig att vara väl förberedd!
Det beror på vilken fjällstation du ska besöka.

Några av våra fjällstationer ligger i väglöst land, vilket betyder att ingen bilväg går dit. Till dessa fjällstationer vandrar eller skidar du. Blåhammaren och Sylarna är exempel på fjällstationer i väglöst land. Till andra fjällstationer kan du åka tåg, buss eller bil. Storulvån, Grövelsjön och Abisko är exempel på fjällstationer som har bilväg ända fram till dörren. Ibland får du även åka båt för att nå fjällstationen, som till Saltoluokta fjällstation till exempel.

På varje fjällstations sida finns information och förslag på hur du tar dig dit under rubriken HITTA HIT. Alla våra fjällstationer hittar du här.
Under vinterhalvåret, från november fram till slutet av mars, är det störst chans att få uppleva norrsken. Och du gör det bäst i Abisko, som har utsetts till en av världens bästa platser för norrsken. Läs mer om norrsken i Abisko här.
När du letar efter boende på våra fjällstationer ser du ofta att det står ”bädd i 4-bäddsrum” eller ”bädd i flerbäddsrum”. Det betyder att du bokar en sängplats (en bädd) i just den rumstypen; i ett rum för 4 eller fler. Vilket i sin tur innebär att du delar rum med andra som också har bokat en sängplats (en bädd) i den rumstypen. Är ni ett sällskap som bokar bäddar är ni inte garanterade att hamna i samma rum - ni har enbart bokat en sängplats, i något av våra rum.
Vid bäddboende finns duschar och toaletter i korridor eller i närliggande byggnad. Vissa rum har handfat.

Du kan också välja att boka ett rum. Det heter ”4-bäddsrum”, ”2-bäddsrum” och liknande. Det innebär att du bokar ett eget rum för dig och ditt sällskap. Även om ni är 3 personer i ett 4-bäddsrum har ni rummet för er själva.

Vissa av rummen har dusch och toalett, andra är utan. Då finns detta istället i korridor eller i närliggande byggnad. I några av rummen får det plats med extrabäddar. En sådan kan vara tältsäng eller en madrass på golvet.
Kortfattat är fjällstugan betydligt enklare än fjällstationen. På fjällstationen hittar du restaurang, butik, ofta uthyrning av utrustning och framförallt - el och rinnande vatten. I fjällstugorna, som ligger i väglöst land, lever du ett enklare liv och får kanske hämta vatten själv, eller elda i bastun för att få den varm. Vilken njutning!

På sidorna Bo i Fjällstuga och Bo på Fjällstation finns all information du behöver om de olika boendetyperna.
Hundar får tyvärr inte följa med på själva aktiviteten, till exempel vid en turskidåkarvecka, en familjefjällvecka eller liknande. Anledningen är att andra deltagare kan vara allergiska eller rädda för hundar.
Självhushållsköken har all utrustning du behöver för att laga och äta dina egna måltider. På fjällstationerna finns även kylskåp.
För att du ska vara säker på att få en middagsplats den dag och tid du önskar, måste du boka i förväg. Det gäller framför allt 3-rätters middagarna på våra fjällstationer.
Du hittar all information om hur vi behandlar personuppgifter här. Det inkluderar STFs integritetspolicy och vår policy för behandling av personuppgifter, samt dina rättigheter i förhållande till dessa.
En cookie är en liten fil som webbplatsen du besöker sparar i din dator. Alla cookies som används på svenskaturistforeningen.se är till för att förenkla din upplevelse som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies på internet kan du ändra inställningar i din webbläsare så att den inte tillåter cookies, notera dock att din webbläsare kan behöva stödja tredjepartskakor för att du ska kunna boka online och bli medlem. Här kan du läsa mer om cookies.
Bilderna på STFs webbplats äger respektive fotograf rättigheterna till, och får inte användas utan godkännande.
Vi brukar prata om två säsonger inom fjällvärlden: sommar- och vintersäsong. Vi öppnar upp våra fjällstationer och fjällstugor runt midsommar och har dem öppna fram till mitten/slutet av september. Absoluta högsäsongen är från omkring 20 juli till 10 augusti. Då är det mycket folk i stugorna och på sina håll väldigt trångt.

Vintersäsongen småstartar vid jul-nyår på ett par av våra fjällstationer och fjällstugor. De flesta fjällstationerna öppnar dock först i februari och håller öppet till början av maj. Fjällstugorna öppnar i månadsskiftet februari/mars och är öppna till början av maj.

I maj stänger vi våra fjällanläggningarna och lämnar fjällen till renarna. Då föds nämligen renkalvarna, och vi låter dem få den lugn och ro som de behöver. Du är välkommen tillbaka vid midsommar igen!
Ja, godare vatten finns inte! Tänk bara på att vattnet ska vara rinnande och klart. Det går även utmärkt att ta sjövatten i fjällen.
Nej, du får inte fiska var som helst i fjällen. Du måste köpa ett fiskekort som ger dig möjlighet att fiska i ett stort antal sjöar och vattendrag som är upplåtna för fiske. Länsstyrelserna har information om alla upplåtna vatten. Flera av våra fjällstationer och fjällstugor är återförsäljare av dessa fiskekort.
Som medlem i DNT bor du med samma medlemsrabatt som STFs medlemmar på samtliga STFs fjällstugor samt fjällstationer i Abisko, Saltoluokta, Kebnekaise, Ritsem, Grövelsjön, Storulvån, Sylarna, Helags och Blåhammaren. Mer info hittar du här.
Gå in på vår hemsida och sök via vår kartfunktion, klicka här.

Under "Boende" kan du klicka på "Ändra" och välja vilken service du vill ha, i detta fall "Husdjur tillåtna". Då kommer du få upp de boenden som tar emot husdjur.

På en del boenden betalar du extra för ditt husdjurs övernattning, kontakta boendet direkt om husdjursrum inte finns som valmöjlighet vid bokning på vår hemsida.

På STFs fjällstationer är husdjur välkomna utan kostnad. Tänk på att det bara finns ett begränsat antal hund/husdjurstillåtna rum, så det är viktigt att du bokar dessa i förväg. Det framgår när du bokar online om dessa specifika rum finns lediga eller ej. Finns inga hund/husdjurstillåtna rum tillgängliga, vänligen prova ett annat datum eller ett annat boende.

I fjällstugorna finns begränsat antal platser för boende med hund. Om hundrummet är fullt kan hunden erbjudas plats t.ex. i vedbod.
Du behöver inte vara medlem för att bo på STFs boenden, men boendet är mer prisvärt för medlemmar. Det pris du ser här på vår webb när du bokar är medlemspriset och är du inte medlem väljer du att betala ett tillägg i slutet av bokningen. Du behöver inte vara medlem för att boka men har du bokat till medlemspris behöver du kunna visa upp ditt medlemsbevis när du checkar in på boendet, alternativt bli medlem på plats. Här kan du läsa mer om medlemskapet.
På många av våra boenden går det bra att sova i sovsäck om du har med dig ett underlakan och örngott. Det är dock upp till värden att bestämma om det går bra eller ej, kontakta boendet i förväg så att du är säker på vad som gäller.

På våra fjällstationer och fjällstugor är det obligatoriskt att ta med egen sovsäck, reselakan eller påslakan. Vi rekommenderar även att du tar med ett eget underlakan och örngott för att vara säker på att kunna täcka alla sängtextilier.
Ja, på de flesta av STFs boenden kan du betala med de vanligaste betal- och kreditkorten, exempelvis VISA och Mastercard (dock ej Diners och American Express). I ett fåtal av STFs fjällstugor kan du inte betala med kort. Vi har givetvis alternativa betalningslösningar för dessa fjällstugor. Läs mer om betalning i fjällstugor.
Vi har ett koncept som vi kallar Hyr Hela huset. Här kan du läsa mer om detta.
Det går bra att laga mat i de gästkök som finns på samtliga boenden. Dock saknar vissa STF-Hotell gästkök. För att vara säker på att det finns på det hotell du vill bo ber vi dig läsa under beskrivningen för aktuellt hotell. Gästköken är utrustade så att du kan laga och äta din mat. Du delar kök och matplats med övriga gäster.
På de flesta av våra boenden kan du välja att bo i eget rum. Väljer du att bo i bädd i flerbäddsrum får du räkna med att dela rum med andra gäster. På våra fjällstationer är samtliga bäddar i våra flerbäddsrum bokningsbara. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller boenden där du kan boka boende i eget rum. I våra fjällstugor finns endast möjlighet att boka bädd i flerbäddsrum, och här sover du oftast i samma rum som andra.
Många av våra boenden erbjuder antingen ett café eller en restaurang, och de allra flesta serverar frukost. Detaljerad information om utbud och öppettider hittar du på respektive boendesida.

I våra fjällstugor finns ingen servering utan du lagar din egen mat i självhushållsköket. De flesta fjällstugor har butik som erbjuder ett sortiment av basvaror. Läs gärna mer om utbudet i fjällbutikerna: STF Fjällbutik - handla i väglöst land
Många av våra boenden erbjuder såväl rum med egen dusch och toalett, som rum där du delar faciliteter med andra gäster. På respektive boendes hemsida hittar du information om vilka rumstyper de har. Våra hotell erbjuder alltid rum med egen dusch och toalett.
Om du vill ha ett eget rum så betalar du enkelrumspris, d v s du betalar extra för att få nyttja rummet själv. Detta gäller på i stort sett alla våra boenden. I våra fjällstugor delar man rum med andra gäster.
Vi rekommenderar att du alltid förbokar din övernattning på våra boenden.

På våra fjällstationer finns även möjlighet att boka och betala din övernattning vid ankomst i mån av plats. Vi kan dock inte garantera plats om du inte har förbokat, annat än i nödsituation då du alltid får tak över huvudet. Samtliga bäddar i våra flerbäddsrum är bokningsbara. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller boenden där du kan boka boende i eget rum.

Vi rekommenderar även att du som gäst förbokar din övernattning i våra fjällstugor. Bokning och förbetalning ska ske för aktuellt datum och stuga, och görs online här på hemsidan. Antalet förbokningsbara bäddar är begränsade beroende på stugtyp/område och de kan bli fullbokade. Förbokar du din övernattning får du ett rabatterat förköpspris och du garanteras en sängplats förutsatt att du ankommer till fjällstugan senast 18.00, därefter gäller platsgaranti i ospecificerad bädd. Bokningsbekräftelse ska kunna visas för stugvärden vid ankomst, antingen utprintad eller digitalt. För dig som inte har möjlighet att förboka övernattning i förväg erbjuds med betalning på plats alltid tak över huvudet i ospecificerad bädd vilket kan innebära golvbädd i fjällstugan eller annat inomhusutrymme. Ospecificerade bäddar tilldelas normalt efter kl 18 på kvällen.

Observera att tältplats och dagbesök ej kan förbokas, serviceavgift betalas på plats till stugvärden.

Läs mer om att bo i fjällstuga och bo på fjällstation.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för grupper.
Presentkort kan du beställa via hemsidan, mer information hittar du här.
Villkoren kan skilja sig beroende på hur du bokat. Bokar du här på vår hemsida, gäller dessa regler. För att se villkor för din bokning klicka på ”Avbokningsvillkor” innan du klickar på ”Boka” på vår hemsida. Har du redan bokat finner du dina bokningsvillkor i din bekräftelse.

Om du bokar via telefon/e-post direkt till vandrarhemmet, kan andra regler gälla.

Hos de flesta av våra boenden kan du avboka din bokning fram till senast kl. 18.00 dagen före ankomst (hos vissa boenden gäller senast 7 dygn innan ankomst), därefter sker ingen återbetalning. Detsamma gäller om du bokat samma dag och sedan inte kommer till boendet. Bokningen blir bindande om den görs på ankomstdagen. Om boendet har haft särskilda kostnader i samband med din bokning får du betala även dessa. Avvikelser kan förekomma, men då meddelar boendet det i samband med bokningen.

För avbokning av paket, aktiviteter och övriga produkter gäller olika avbokningsregler beroende på produkt, se därför reglerna för den specifika produkten. Presentkort, medlemskap och rabatterade erbjudanden är inte avboknings- eller återbetalningsbara.
STF anordnar inte längre färdledarutbildningar. Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram en utbildningsnorm för färdledare. Du hittar den på hemsidan www.fjallsaker.nu. Där finns även kontaktinformation till rådet som kan informera dig om vilka som ordnar utbildningar numera.
Ja, på alla STFs fjällstationer kan du betala med de vanligaste betal- och kreditkorten.

Stora delar av fjällen saknar mobiluppkoppling och därför kan vi inte alltid erbjuda kortbetalning eller swishbetalning i fjällstugorna. Läs mer om betalning i fjällstugorna här.
Det är Naturvårdsverket som ansvarar för det statliga ledsystemet. I norrlandslänen sköts de av respektive länsstyrelse. Lokala leder finns med lokal huvudman. Länsstyrelsens hemsida är www.lansstyrelsen.se.
Ta gärna hunden med dig på fjället men vissa regler gäller:

Enligt allemansrätten ska hund hållas kopplad under tiden 1 mars - 20 augusti. Djurlivet är då som känsligast för störningar från även den fredligaste och snällaste sällskapshund. Under annan tid fordras att du har full uppsikt över din hund, så att den inte skadar eller skrämmer djurlivet.

Särskilda regler för att medföra hund gäller i nationalparker enligt Naturvårdslagen. Dessa regler hittar du på hemsidan för respektive länsstyrelse.

Läs mer om att fjällvandra med hund här.
Ja absolut! Gör korta utflykter med varierande innehåll och mycket lek så tröttnar de inte. Det kan ta en halv dag innan de lekt färdigt vid en bäck - så skynda långsamt. Ett tips är att ni har ett basläger (fjällstation, fjällstuga eller tält) och gör små äventyr därifrån, med lätt packning vilket underlättar för alla i familjen. Läs gärna mer om vandringsleder, packning och andra tips som passar inför din fjällvandring med barn.
Midnattssolen ser du längst upp i norra Sverige, norr om polcirkeln. Ju längre norrut du befinner dig, desto längre period lyser midnattssolen. Några av de bästa platserna att uppleva midnattssolen på är Kebnekaise och Abisko. Du kan se midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli.

Midnattssol är det fenomen som sker på sommaren när solen är uppe hela dygnet, utan att gå ned under horisonten. Solen skiner alltså hela natten. Det är en väldigt speciell upplevelse. Läs mer om midnattssolen här.
Ja, det får du. Om du väljer att tälta vid en våra fjällstationer eller fjällstugor och vill nyttja gästkök, torkrum, dusch, bastu eller andra faciliteter behöver du betala en mindre serviceavgift. Mer information om serviceavgifter hittar du här.
Våra fjällstugor ligger på natursköna platser 10-25 km från varandra, vilket är lagom dagsetapper för de flesta. Läs mer om respektive fjällstuga här på hemsidan, och titta på en karta för att få en uppfattning om hur långt det är mellan just de stugor du vill besöka.
Det finns mygg i fjällen men på många ställen finns det inte mer mygg än i Stockholms skärgård eller i de skånska bokskogarna. Mest mygg är det på försommaren, i fjällbjörkskogen och vid myrmarker. Räkna med att myggen dyker upp i mitten av juni och försvinner i början av augusti. På kalfjället finns det få mygg då det nästan alltid blåser där. Myggmedel kan du köpa på våra fjällstationer och i de större fjällstugorna.
Ja, STFs fjällstationer och de flesta fjällstugor har ett bra sortiment av proviant till försäljning. Här kan du läsa mer om proviantutbudet i våra fjällstugor.
Nej, absolut inte. Det finns massor av sätt att uppleva svensk fjällvärld även utan större strapatser. Du gör dina egna äventyr utifrån din egen kapacitet och dina önskemål. Många vandrar eller åker skidor bara i närområdet kring fjällstationen eller fjällstugan. Om du tänker gå en långtur (kanske på en stugtur) mår du naturligtvis bättre av att inte vara helt otränad. Här får du en fingervisning om hur lång tid det tar att vandra i olika sorters terräng.
Din topptur utgår från STF Kebnekaise Fjällstation. För att komma till fjällstationen åker du först till Kiruna, och därifrån vidare till Nikkaluokta, som ligger vid vägs ände. Det finns dagliga bussförbindelser mellan Kiruna och Nikkaloukta. Mellan Nikkaloukta och STF Kebnekaise Fjällstation är det 19 km.

Övernatta på Kebnekaise fjällstation och följ sedan med fjällstationens guider på topptur - förbokning rekommenderas och detta gör du via fjällbokningen eller direkt i receptionen på fjällstationen. Räkna med några extra dagar på fjällstationen då vädret inte tillåter en topptur alla dagar.

Turen är ganska jobbig då du ska bestiga Sveriges högsta berg men de flesta med god grundkondition klarar bestigningen med måttlig ansträngning.
Läs mer och boka en oförglömlig upplevelse på STF Kebnekaise Fjällstation.
Samtliga fjällstugor och fjällstationer som ligger i väglöst land har ett säkerhetsrum där du kan övernatta i nödsituation.
I stugorna finns det inbetalningskort som du tar med dig hem för att kunna betala för din övernattning. Du kan också sätta in avgiften på STFs Bg 5313-0225. Ange namn, vilken stuga det gäller, samt datum för övernattningen så hamnar pengarna rätt.

Mer information om betalning i fjällstugor.
Ja, du får cykla på Kungsleden, men vissa sträckor är undantagna. Det är bitvis mycket stenigt och det är ingen enkel cykling att ge sig ut på Kungsleden. Tänk även på att det är många vandrare som går Kungsleden.

Undantagna sträckor för cykling på Kungsleden är de som ligger inom Laponia (Stora Sjöfallet och Sareks nationalparker). Alltså mellan Kaitumjaure-Vakkotavare samt de sträckor som går inom Sareks Nationalpark mellan Saltoluokta-Kvikkjokk.
Ja, alla våra fjällstationer säljer fjällkartor över sitt närområde.
Du som är STF-medlem har 10 % rabatt hos Kartbutiken. Logga in här för att ta del av medlemsförmånen.
Även välsorterade bokhandlare säljer kartor och du kan också titta på, och ladda ned, kartor på Lantmäteriets hemsida.
Det finns många fina och bra turer för dig som är nybörjare. Att göra dagsturer från någon av våra fjällstationer är ett bra alternativ då du inte behöver släpa med dig en stor ryggsäck (bara en liten som rymmer det du behöver över dagen). Du får dessutom njuta av en skön säng och god mat i restaurangen innan du beger dig ut på egna äventyr - eller kanske följer du med på någon av fjällstationens arrangerade dagsturer.

En bra nybörjartur är klassiska Jämtlandstriangeln som går mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Du kan också välja att vandra mellan Abisko och Kebnekaise/Nikkaluokta. Sistnämnda är en lättvandrad tur även om den kräver lite mer av dig än vad Jämtlandstriangeln gör.

Här finns bra information för dig som är nybörjare och vill testa vandring.

Här finns bra information för dig som är nybörjare och vill testa turskidåkning.
Nej, du får räkna med att din mobil inte fungerar i fjällen. Det är relativt god täckning i fjällstationernas närområden, men räkna inte med att alltid vara nåbar. När du kommit ut en bit på fjället är täckningen nästintill obefintlig. Tänk på att telefonens batteri även är känslig för kyla. Meddela gärna dina nära och kära att du inte går att nå när du njuter av din fjälltur. Läs mer om mobiltelefoni i fjällen här.

För dig som vill ha mer detaljer:
Att mobiltäckningen är dålig i fjällvärlden beror på att telenäten inte är utbyggda och på den kuperade fjällterrängen med mycket stora avstånd.

Mobiltelefoner kan endast användas i de telefonnät de är anslutna till. I fjällvärlden är det Telia som har den minst dåliga täckningen idag. Nätens täckning är oftast bra i större tätorter och längs de mest trafikerade vägarna. Möjligheten att få kontakt ökar också vid STFs fjällstationer.

I området runt Storulvån-Blåhammaren-Sylarna-Helags i Jämtlandsfjällen och i Vindelfjällen i södra Lappland kan kunder anslutna till Telias nät ha hygglig räckvidd så länge du rör dig inom synhåll för de högt belägna basstationerna. I Norra Lapplandsfjällen är mobiltelefonnätets täckning mycket begränsad, och oftast helt obefintlig, eftersom området är stort och antalet basstationer få. Bland annat gäller detta Kungsleden Abisko-Kvikkjokk, Padjelantaleden och Nordkalottleden.
Vi rekommenderar att du som gäst förbokar din övernattning i våra fjällstugor. Bokning och förbetalning ska ske för aktuellt datum och stuga, och görs online här på hemsidan. Antalet förbokningsbara bäddar är begränsade beroende på stugtyp/område och de kan bli fullbokade. Förbokar du din övernattning får du ett rabatterat förköpspris och du garanteras en sängplats förutsatt att du ankommer till fjällstugan senast 18.00, därefter gäller platsgaranti i ospecificerad bädd. Bokningsbekräftelse ska kunna visas för stugvärden vid ankomst, antingen utprintad eller digitalt. För dig som inte har möjlighet att förboka övernattning i förväg erbjuds med betalning på plats alltid tak över huvudet i ospecificerad bädd vilket kan innebära golvbädd i fjällstugan eller annat inomhusutrymme. Ospecificerade bäddar tilldelas normalt efter kl 18 på kvällen.

Observera att tältplats och dagbesök ej kan förbokas, serviceavgift betalas på plats till stugvärden.

Läs mer om att bo i fjällstuga.
På de flesta av våra boenden kan du betala med de vanligaste betal- och kreditkorten, exempelvis VISA och Mastercard (dock ej Diners och American Express). I vissa fall är anläggningarna helt kontantfria. Det går bra att kontakta boendet innan avresa för att vara säker på att ditt betalningssätt tillhandahålls.

Via denna länk kan du se vilka av våra fjällstugor som tar emot kortbetalning. På alla fjällstationer kan du betala med kort.

Vi rekommenderar att du som gäst förbokar din övernattning i våra fjällstugor. Bokning och förbetalning ska ske för aktuellt datum och stuga, och görs online här på hemsidan. Antalet förbokningsbara bäddar är begränsade beroende på stugtyp/område och de kan bli fullbokade. Förbokar du din övernattning får du ett rabatterat förköpspris och du garanteras en sängplats förutsatt att du ankommer till fjällstugan senast 18.00, därefter gäller platsgaranti i ospecificerad bädd. Bokningsbekräftelse ska skrivas ut och visas för stugvärden vid ankomst. För dig som inte har möjlighet att förboka övernattning i förväg erbjuds med betalning på plats alltid tak över huvudet i ospecificerad bädd vilket kan innebära golvbädd i fjällstugan eller annat inomhusutrymme. Ospecificerade bäddar tilldelas normalt efter kl. 18 på kvällen.I Saltoluoktas butik finns ett blandat utbud av mat; både färskvaror och torrvaror, samt en del friluftsprylar. Du kan hitta det mesta du behöver för fjällturen. Vi har kartor, myggmedel, samt gas och sprit till utekök. Hör gärna av dig till oss i förväg ifall det är någon speciell vara du behöver!I vår uthyrning kan du hitta det mesta du behöver för fjällturen, från snöskor, turskidor, pjäxor och stavar till ryggsäckar, fältkök, tält och sovsäckar. Vi har även kajaker till uthyrning för den som vill utforska området från en annan synvinkel.Ja, det går alldeles utmärkt. Då kan du vara säker på att få det som du vill ha till turen. Gå in på Butik & uthyrning och fyll i vårt bokningsformulär, så återkommer vi med en bekräftelse.Vår frukostbuffé innehåller en mängd goda saker såsom fil, yoghurt, gröt, olika flingor, hembakat bröd med massor av pålägg, ägg, juice, kaffe och te.Till matsäcken får du göra så många smörgåsar du önskar på vår frukostbuffé. Därtill får du Saltoluoktas hemgjorda müslibar och en färsk frukt. Ta också med din termos så kan du fylla den med varmt vatten och välja mellan kaffe, chokladpulver, varma koppen samt blåbärs- och nyponsoppa.Till lunchpaketet får du göra så många smörgåsar du önskar på vår frukostbuffé. Därtill får du Saltoluoktas hemgjorda müslibar och en färsk frukt. Ta också med din termos så kan du fylla den med varmt vatten och välja på kaffe, chokladpulver, varma koppen och blåbärs- och nyponsoppa.Varje kväll serverar vi en tvårättersmiddag i vår fina matsal. Boka din middag i förväg!
Specialkost? Inga problem, det fixar vi! Bara du säger till i förväg.Vi ser gärna att du bokar alla måltider i förväg. Viktigast är middagen som måste bokas innan kl 15.00 samma dag.Du kan betala med Visa, Mastercard, Eurocard och Amex på alla våra fjällstationer i Lappland. Vi accepterar inte Diners. Vi tar inte emot kontanter.Receptionen och butikens öppettider kan variera, men öppnar i regel kl. 8 och stänger mellan 20.00 och 21.00. För exakta öppettider ring receptionen på 010-190 2350.Förutom att du har 100 kr rabatt på ditt boende varje natt har vi även medlemspris på biljetter till båten M/S Langas. Vi har även olika medlemserbjudande i butiken. Håll ögonen öppna!Incheckning är tidigast klockan 14.00 och utcheckning är senast klockan 10.00.Linne och handduk ingår endast i våra tvåbäddsrum i annexet Laponia, samt tvåbäddsrummen i Huvudbyggnaden. Om du bor i ett rum där lakan inte ingår behöver du ta med egna, eller hyra på plats. Du behöver ett underlakan och ett örngott, och ett reselakan eller en sovsäck. Du behöver kunna täcka alla sängtextilier. Alla sängar har täcke och kudde.Vi rekommenderar fortsatt att du som gäst förbokar din övernattning på våra fjällstationer. I mån av plats finns även möjlighet att boka och betala din övernattning vid ankomst. Samtliga bäddar i våra flerbäddsrum är bokningsbara. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller boenden där du kan boka boende i eget rum.Det beror på vad du har bokat för typ av rum, vi har både enskilda rum och delade rum. Vill du vara säker på att få eget rum rekommenderar vi att du bokar i förväg.Ja, vi har spjälsängar. Sängkläder till dessa ingår och det kostar inget extra. Boka gärna in det i förväg så du är säker på att det finns en tillgänglig.Ja, det finns torkrum i Laponia, Gierkav och servicehuset Nåiden. Där kan du torka dina kläder efter en dag ute på fjället.Vi har öppet för vintersäsongen från slutet av februari till mitten av april. Under sommarsäsongen har vi öppet från mitten av juni till mitten av september.Vi har ett välutrustat självhushållskök i vår servicebyggnad Nåiden där det går bra att laga mat. Här finns även kylskåp där du kan förvara dina matvaror under din vistelse. Glöm inte att märka maten med ditt rumsnummer samt avresedatum. Det finns även ett självhushållningskök i Kirkau för de som bor där.Ja, det finns barnstolar att låna.Vi har gratis wi-fi i allmänna utrymmen i huvudbyggnaden och Laponia.Du kan parkera bilen i Kebnats där båten avgår. Parkeringen är gratis. Tänk på att parkering inte är tillåten nere vid bryggan, de bilar som står där har tillstånd.Husvagnscamping är ej tillåtet på parkeringen vid Kebnats. Närmaste camping hittar du vid Stora Sjöfallet.Ja, men tänk på att: Skicka i första hand med Bussgods, i andra hand med Postnord. Övriga budfirmor levererar inte till oss utan måste hämtas av dig personligen i Gällivare.   Adressen är Saltoluokta Fjällstation, 98299 Gällivare.  Skriv alltid ditt namn och beräknad ankomstdag tydligt på lådan. Skickar du med Postnord kan du behöva beställa lantbrevbäring när paketet finns på postombudet i Gällivare. Vi tar 200 kr för pakethanteringen och 100 kr extra om paketet ska returneras.

OBS! Paket som inte hämtats ut eller begärts returnerade inom en månad efter beräknad ankomstdag (eller innan säsongsstängning) kommer öppnas och innehållet kommer skänkas/slängas.Ja, det kan du. Bor du på stationen och vill lämna din väska bara över dagen gör du det såklart gratis. Vill du att vi förvarar din väska en längre tid tar vi ut en avgift på 100 kr.Generellt så ligger ledsträckningarna i Lappland mellan 10–20 km, några är kortare och några är längre. Saltoluokta–Sitojaure är 20 km, Sitojaure–Aktse 9 km, Aktse–Pårte 24 km, Pårte–Kvikkjokk 16 km, Vakkotavare–Teusajaure 14 km, Teusajaure–Kaitumjaure 9 km, Kaitumjaure–Singi 13 km, Singi–Kebnekaise 14 km, Kebnekaise–Nikkaluokta 19 km.Vi säljer kartor över hela vårt område i vår butik. Givetvis har vi även kompasser!Telia, Tele2, Telenor och Comviq har full täckning i Saltoluokta. Det finns ingen mobiltäckning på Kungsleden mellan Vakkotavare och Kebnekaise, inte heller mellan Saltoluokta och Kvikkjokk eller i Sareks Nationalpark annat än punktvis. Räkna alltså inte med att du kan ringa var du än befinner dig, ens med Telia. Övriga nätoperatörer har sämre eller ingen täckning. Nödtelefoner finns i alla stugor men får alltså endast användas vid nödfall.Nej, man får inte ta med hunden in på stationen av hänsyn till allergiker.Ja, det går bra att ta med hunden mot en tillvalskostnad. Vi har hundtillåtna rum i Gamla station, Förarstugan och i byggnaden Gierkav. Vi rekommenderar att du förbokar ditt boende om du har med dig hund, då vi har ett begränsat antal rum som är husdjurstillåtnatillåtna. Tänk på att Saltoluokta gränsar till Stora Sjöfallets nationalpark. Inom nationalparken är det förbjudet att ha med sig hund mellan 1/5 och 1/1. 1/1 till 30/4 får du medföra kopplad hund i nationalparken. Längs Kungsleden och många andra fina dagsturer runt fjällstationen får du ha hund. Fråga gärna i receptionen för tips på dagsturer!Vi har en rullande meny med olika rätter, samma för barn och vuxna.Om du tar tåget är det absolut bäst att boka även bussresan från Gällivare genom tågbolaget. Ändhållplatsen heter Kebnats/Saltoluokta, och om du bokar resan ända dit så ansvarar tågbolaget för missade förbindelser mellan tåg och buss. Bokar du endast till Gällivare kan det hända att du måste stanna en natt i Gällivare för att ta bussen nästa dag om det skulle uppstå några förseningar.Under säsong går bussen dagligen från Gällivare. Du stiger av bussen vid hållplats Kebnats. Mer information hittar du hos Road to Ritsem.För att ta sig till Saltoluokta på sommaren måste man åka båt, om man inte kommer vandrande från söder eller västerifrån. Närmaste bilväg ligger på andra sidan sjön Langas. Båten går två gånger om dagen. Alla tider är anpassade för bussarna till och från Gällivare. Ny tidtabell uppdateras under våren 2024.För att ta dig till och från Saltoluokta vintertid måste du ta dig över sjön Langas längs med den utstakade isleden, ca 4 km. STF Saltoluokta Fjällstation erbjuder skotertransport i samband med avgångs- och ankomsttider för bussen. Boka gärna din transport i förväg genom att kontakta receptionen. Enkelresa kostar 160 kr för medlemmar, 210 kr för icke-medlemmar. Du blir medlem här.

Vid skoterfärd bör du vara varmt klädd, och gärna ha någon halsduk eller buff samt skidglasögon att skydda ansiktet. Det går även bra att skida eller promenera efter isleden, men tänk på att aldrig avvika från den markerade leden.Vi kör inga egna extraturer, men i mån av tid kan våra grannar på Langas Camp i Björkudden köra båttaxi, http://www.bjorkudden.com/Skoterskjuts kan beställas av Christer Dynesius 070-241 66 35, Tobbe Öberg 070-340 42 72 och Christian Heimroth 070-260 05 37.På Saltoluokta har vi både rum som du kan boka för dig själv, och bäddar för dig som inte har något emot att dela rum med andra vandrare. I dubbelrummen ingår lakan, handdukar och städning. I flerbäddsrummen och de enklare rummen måste du ta med eller hyra lakan, och städa efter dig innan du reser vidare.

I huvudbyggnaden finns både enskilda rum, och rum där du kan köpa en bädd. Toalett hittar du i korridoren, dusch, bastu och kök hittar du i servicehuset Nåiden. I huvudbyggnaden finns också vårt finaste rum, ”sviten” Sirkas, med egen dusch och toalett och en fantastisk utsikt mot Stora Sjöfallet.

I byggnaden Laponia finns moderna dubbelrum och ett fyrbäddsrum, några med dusch och toalett på rummet, några med dusch och toalett i korridoren. Här ingår alltid lakan, handdukar och städning.

Enklare boende hittar du i de tre övriga husen: Gierkav, Gamla station och Förarstugan. Här betalar du per bädd, och det kan hända att du får sällskap. I Gierkav finns toalett, dusch och kök. För de som bor i Gamla station och Förarstugan finns det dusch, toalett och kök i servicehuset Nåiden. I dessa rum välkomnar vi även hundar.Det enklaste är att boka via vår hemsida. Vill du ha personlig hjälp finns våra kollegor på bokningen tillgängliga på telefon 010-190 2360, vardagar klockan 9–12. Har du några frågor om Saltoluoktas olika byggnader och rum får du gärna ringa oss under säsong på 010-190 2350, eller mejla oss på saltoluokta@stfturist.se


Från och med 15 november 2022 behöver du ha ett medlemskap i STF om du vill bo till medlemspris på våra boenden. Du blir enkelt medlem här.
STF vill att det ska vara lätt för barn och barnfamiljer att upptäcka Sverige, men vi anser inte att vi som förening ska kräva ett medlemskap för barn för att barnen ska få rabatt. Vi vill självklart fortsätta och bli ännu bättre på att inspirera barn och barnfamiljer men behöver inte registrera barnen i en medlemsdatabas för att göra det. Barn upp till 15 år kommer även fortsättningsvis till medlemspris i sällskap av senior-, vuxen- eller ungdomsmedlem.
Med seniormedlemskapet vill vi ge våra äldre medlemmar möjlighet att fortsätta vara en del av STF – men till en lägre avgift då många vid den åldern inte utnyttjar medlemserbjudanden som boenden, resor och aktiviteter på samma sätt som tidigare.

Seniormedlemskap har alltså inte införts utifrån när man går i pension utan är en generell bedömning av när våra medlemmar många gånger slutar nyttja medlemsförmånerna i samma utsträckning som tidigare. Självklart är det är svårt att göra den här typen av generaliseringar och på individnivå kan förutsättningar, hälsa och ekonomi se väldigt olika ut.
När du sökt boenden via karta kommer du i vår nya kartfunktion hitta två knappar längst uppe till vänster: ”Ladda ner boendelista” och ”Ladda ner karta”. Här kan du alltså enkelt ladda ner de boenden som matchade dina sökningar till en boendelista i PDF. Vid många sökningar kan det bli två sidor. Du kan även ladda ner själva kartan där du ser var de matchade boendena ligger.
Fjälluffa var en satsning av STF för att göra det möjligt för fler att upptäcka fjällen på ett roligt, lärorikt och spännande sätt. Konceptet som varade mellan 2017-2023 riktade sig mot unga mellan 18 - 25 år utan fjällvana för att de skulle lära sig mer om friluftsliv på fjället.
Vi har ett bagagerum som är öppet när hotellet är öppet.
I Ottsjö och Undersåker finns ICA-butiker.
Om du har bokat boendet medan samarbetet fortfarande pågick (innan 14 november 2022) gäller fortfarande medlemsrabatten, och du ska kunna bo till rabatterat pris.
Om du har bokat boende via HIs kanal medan samarbetet fortfarande pågick (innan 14 november 2022) borde du fortfarande kunna bo till rabatterat pris. Men, vi har inte kunnat verifiera detta fullt ut med samtliga av HIs medlemsorganisationer.
Har du vid bokningstillfället av din guidade tur/paket lagt till ett avbeställningsskydd via STF kan du avboka enligt villkoren för avbeställningsskyddet. Avbeställningsskyddet gäller vid sjukdom eller allvarligare händelse och endast i samband med uppvisande av läkarintyg. Det gäller endast vid allvarligare händelse, akut sjukdom eller dödsfall hos dig eller i din närmaste familj. Med närmaste familj avses: äkta hälft/registrerad partner, sambo, barn, förälder och mor-/farförälder. Du måste avbeställa resan så snart som möjligt efter att du insett att du inte kan åka. Boendet måste informeras senast 15.00 på ankomstdagen. Om du inte har vårt avbeställningsskydd återbetalar inte STF vid avbokning utifrån riskgrupp eller sjukdom. Här rekommenderar vi dig att kontakta ditt eget försäkringsbolag för möjlig ersättning.
Har du gjort din bokning via så kallade online travel agencies såsom Booking eller Expedia så gäller de villkor och rekommendationer som utfärdats av respektive bokningskanal. Vi hänvisar till respektive bokningskanal för information om avbokningsregler och avbokningar.
Du behöver logga in som medlem här för att ta del av denna medlemsförmån. Det är lite olika bokningssätt för att få medlemsrabatten beroende om du ska boka hos SJ, Vy-tåg, Snälltåget eller Norrtåg. Tydliga instruktioner och villkor finns och alla frågor besvaras när du har loggat in som medlem.
Javisst finns Turist som e-tidning. För att läsa den digitalt loggar du in med ditt medlemsnummer och postnummer här.
Du behöver ditt medlemsnummer för att logga in på dina medlemssidor där du kan ta del av medlemsförmåner, byta adress, ansluta till lokalavdelning eller läsa tidningen Turist som e-tidning. Du behöver den också för att kunna logga in i STFs app där du har tillgång till ditt medlemskort så länge du är inloggad, och för att delta i föreningsdemokratin och rösta på medlemsombud.
Som medlem bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler. Det är viktigt att du bokar i någon av nedanstående bokningskanaler för att kunna ta del av medlemspriset på boende:
STFs hemsida
STF Kundservice och bokning
STFs boenden

Bokar du boendet genom en annan aktör som en extern bokningsaktör kommer du inte att kunna bo till medlemspris.
Om du är medlem och vill lägga till fler i familjen så att alla blir medlemmar behöver du kontakta vår medlemsservice. Var noga med att uppge dina uppgifter med namn, adress, födelsedatum och gärna medlemsnummer. Du behöver uppge namn och födelsedatum på samtliga personer i familjen som ska bli medlemmar. Medlemsservice kommer då skicka betalningsuppgifter. Kontakta STF Medlemsservice via denna länk.

Ska ni ut och resa inom kort går det även bra att dina familjemedlemmar blir medlemmar när ni kommer till boendet.
Anledningen till att vi avslutat samarbetet med HI är flera. Vi ser att väldigt få medlemmar utnyttjar denna medlemsförmån och rankar heller inte medlemsförmånen högt som en anledning till att vara medlem i STF. I gengäld får våra boenden väldigt få bokningar från Hostelling International. Vi behöver prioritera föreningens resurser både i form av tid och pengar och därför har vi valt att göra andra prioriteringar som har mer värde för våra medlemmar och gäster.
På de flesta av våra boenden kan du välja att betala din vistelse kontant med SEK, EUR, NOK eller DKK. I de flesta fall accepteras även bankkort som betalmedel. För att vara säker på att vi tar emot en viss valuta kan du kontakta ditt valda boende innan avresa.
I vår servicebutik finns ett mindre utbud av torrvaror, konserver, lite frysta varor, mejeri samt frukt och grönsaker. Och godis, läsk och glass förstås. Här finns också hygienartiklar och utrustning för fjällturen – valla, solglasögon, kartor, vantar, mössor och underställ med mera.
Länstrafiken har turer upp till oss, vissa turer under sommar och vinter behöver förbokas en vardag i förväg. Du bokar genom att ringa 0771-82 00 83. Vi samarbetar även med ett flertal taxibolag, i första hand Björn Olhsons Taxi (0647-505 55) och Topptaxi (0647-220 20). Under vintern och sommaren finns anropningsbuss (bokas senast dagen innan) med fokus på samåkning och anropsstyrda fordon till/från och mellan byarna i södra Årefjällen från Åre till Vålådalen dagligen. Detta projekt leds av södra Årefjällen i samarbete Åre kommun och Freelway. Uppdatering av bokningsvägar sker under hösten 2020.
Ni köper ert fiskekort via natureit.se
Mygg och knott är väderberoende. När det är regnigt, fuktigt, vindstilla och i skog då trivs de som bäst. På kalfjället i värme och sol och vind är de färre.
Vår adress är Stigbergsliden 10, och det går lätt att ta sig hit med spårvagn från hela stan. Vår närmaste hållplats heter Stigbergstorget och spårvagn nr 3, 9 och 11 går hit. Från centralstationen tar det ca 12 minuter. Mer information om tider och hållplatser på vasttrafik.se

Ja, det går jättebra. Vi vill ju såklart helst välkomna alla våra gäster personligen men ibland funkar inte tiderna riktigt. Då har vi ett bra system för att hämta upp nyckeln själv. För att kunna göra detta måste bokningen vara betald i förväg.Man kan avboka med full återbetalning/ingen debitering fram till dagen innan ankomst 18.00.Vi har ingen egen parkering men det finns gott om parkeringsmöjligheter i närheten av vandrarhemmet. Du kan bekvämt stå utanför entrén och lasta ur bilen i 30 minuter. På kortsidan av huset finns en mindre parkeringsplats där taxan är 12:-/h 08.00-22.00, övrig tid 2:-/tim. Det finns ett parkeringshus på Masthuggstorget ca 200 meter från oss där du kan parkera för 80:-/24 h. Vi guidar dig gärna på plats!Vi har självklart gratis wifi i hela huset och du surfar fritt och säkert under din vistelse.


I guidehäftet ”Fjällupplevelser till fots i Södra Årefjällen”, som du hämtar gratis i vår reception eller på valadalen.se, finns fina tips om dagsturer i vårt område. Det är rekommenderade kvalitetssäkrade turer, numrerade och märkta med orange skyltar. Receptionen och Naturum har fler tips.
Lederna är märkta med blå/vita skyltar (gäller sommarleder) alternativt kombinerat med röda träkryss (som avser både sommar- och vinterled). Det finns även numrerade leder märkta med orange skyltar, rekommenderade kvalitetssäkrade dagsturer som presenteras i guidehäftet ”Fjällupplevelser till fots i Södra Årefjällen” och ”Fjällupplevelser på skidor i Södra Årefjällen”. Häftet hämtar du gratis i receptionen eller vid ledcentralen.
På fjällstationen är avstånden korta, oavsett var du bor så har du maximalt 200 meter till huvudbyggnaden med restaurang och reception.
De flesta lederna utgår från ledcentralen ca 200 m från huvudbyggnaden.
Fjällstationen tar Visa, American Express och Mastercard, alla stugor utom Anarisstugan tar kort, gäller även butikerna i fjällstugorna.
De flesta operatörerna har ett fungerande mobilnät hos oss, men det är generellt dålig täckning i dalgångarna vid fjällstugorna.
Vi rekommenderar att du alltid har med dig karta och kompass på fjället.
I vår servicebutik säljs vi de kartor du behöver i området.
Vill du göra en ombokning/ändring av befintlig bokning vänligen kontakta STF Bokning per telefon 010-190 23 60 vardagar eller e-post bokningen@stfturist.se. Ändring av ankomst- eller avresedag räknas som avbokning. Notera att ändringen först är giltig när du mottagit skriftlig bekräftelse från oss.

För ombokning/ändring tar vi ut en administrativ avgift på 300 kr per bokning (gäller ej tillägg av exempelvis måltider). För bästa hjälp ber vi dig ha tillgång till aktuellt bokningsnummer och betalkort alternativt Swish när du kontaktar oss.

Förutsatt att dina avbokningsvillkor tillåter det kan du även ändra din bokning själv genom att avboka via Min bokning och göra en ny bokning, då tillkommer ingen avgift.
En eventuell avbokning av hela bokningen görs via Min bokning där du loggar in med e-postadress och lösenordet som du hittar i din bekräftelse. Avbokning via e-post godkänns ej.

Vill du göra en ombokning/ändring vänligen kontakta STF Bokning per telefon 010-190 23 60 vardagar eller e-post bokningen@stfturist.se. Ändring av ankomst- eller avresedag räknas som avbokning. Notera att ändringen först är giltig när du mottagit skriftlig bekräftelse från oss.

För ombokning/ändring tar vi ut en administrativ avgift på 300 kr per bokning (gäller ej tillägg av exempelvis måltider). För att få bästa hjälp ber vi dig ha tillgång till aktuellt bokningsnummer och betalkort alternativt Swish när du kontaktar oss.

Förutsatt att dina avbokningsvillkor tillåter det kan du även ändra din bokning själv genom att avboka via Min bokning och göra en ny bokning, då tillkommer ingen avgift.

Våra fullständiga bokningsvillkor hittar du här.

 

 

 

 
Är ni fler än 10 personer i sällskapet och önskar göra en gruppbokning? Då fyller du i en gruppförfrågan som du hittar på respektive boendesida. Mer information om grupper hittar du här

STF medlemsservice

Hjälper dig med alla frågor kopplat till medlemskapet.

 • 08-463 22 70

  Vardagar kl 9-12

STF bokning

Hjälper dig med bokningar i fjällen och ändringar i befintliga bokningar oavsett boende.

 • 010-190 2360

  Vardagar kl 9-12

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.