Bruna kortet
Klarar du testet för Bruna kortet?
Vet du hur du bör uträtta dina behov i naturen? Gör testet och få det ”Bruna kortet” – ett bevis på att du behärskar den ädla konsten att bajsa respektfullt. Både mot naturen och de som vistas i den.
antal med Bruna kortet
Klarar du testet för Bruna kortet?
antal med Bruna kortet
Så här bajsar du med hänsyn
Vår svenska allemansrätt är fantastisk! Den möjliggör naturupplevelser för alla och bygger på att visa hänsyn mot markägare, djur, natur och andra människor. STF jobbar för att sprida kunskap om hur du vistas i naturen på ett hållbart sätt och vill nu göra dig till en expert på att bajsa i naturen! Läs igenom våra tips och få koll på hur du bör uträtta dina behov i naturen och gör sedan testet för att få det Bruna Kortet. Lycka till!
1. Packa rätt
Ta med toapapper, en liten spade och handsprit. Undvik våtservetter. Bajspåse för hund kan också vara en god idé att ha med.
2. Långt från vandringsleder
Gå en bra bit från vandringsleden, gärna minst 100 meter om det är möjligt. Tänk också på att inte göra dina behov nära vindskydd, raststugor eller privata hus.
3. Långt från vattendrag
Välj en plats som ligger långt från vattendrag, bakterier kan nämligen sprida sig och göra vattnet otjänligt och allmänt otrevligt.
4. Gräv en grop
Gräv en grop som är några decimeter djup. Ta-da! Här är din utomhustoalett. Gör nummer två och täck sedan över gropen ordentligt med jord, stenar eller kvistar från marken.
5. Toapapper
Vanligt toapapper kan du gräva ner. Det förmultnar på 2-4 månader. Våtservetter har naturen svårt att bryta ned då de innehåller kemikalier. Stoppa i en hundbajspåse och ta med!
6. Tillgång till dass
Passa på att bajsa när du har tillgång till dass – STFs fjällstugor erbjuder exempelvis utedass. Toalett och utedass är alltid det bästa alternativet om det finns att tillgå.
Aprilskämt som blev verklighet
STF lanserade Bruna Kortet som ett aprilskämt och fick ett överväldigande gensvar. Återkopplingen var rungande överens, att det var både behövligt och efterlängtat. Så nu har vi gjort verklighet av skämtet och skapat en diplomskola för alla som vill lära sig att bajsa på ett sätt som är snällt mot både naturen och andra som vistas där.
Min värsta käpphäst
– Var du än gör det, hur du än gör det, lämna aldrig toalettpapper synligt i naturen.
Eva Kätting, ordförande STF Gotland Lokalavdelning, i intervju med P4 Gotland (fotograf Jill Lockman-Lundgren/Sveriges Radio)
Bli medlem och bidra till vårt arbete att utbilda om allemansrätten
Att bli medlem i Svenska Turistföreningen är inte bara till glädje för dig. Det har betydelse för så många fler. Tillsammans gör vi det möjligt för både dig och andra att uppleva mer av Sverige. Idag och imorgon.
Bli medlem nuMer inspiration
Fler vandringstips
Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka. Här har vi samlat massor av vandringstips!
Bästa sommartipsen
Det bästa svensk sommar har att erbjuda hittar du hos oss. Här delar vi med oss våra bästa sommartips!
Alla boenden på karta
Våra 250 boenden finns utspridda över hela Sverige. På vår karta kan du överskådligt planera din nästa semester.