Stugvärd STF

Bli stugvärd

Som stugvärd i en fjällstuga tar du hand om fjällstugan och gästerna under en kortare eller längre period, ofta 3-4 veckor, ibland en hel säsong. Servicen och stugvärdskapet är ofta mycket uppskattat av gästerna.

Att vara stugvärd är en fantastisk möjlighet att få vistas en längre tid i fjällen. En bra stugvärd bidrar till trevlig stämning och nöjda gäster. Du finns tillhands med råd när gästen – kanske för första gången – ska hugga ved, bära vatten och göra eld i spisen. Stugvärden svarar även för daglig tillsyn och skötsel av fjällstugan samt tar betalt för logi och i butiken. En viktig stugvärdsuppgift är att kunna informera gäster som vill veta mer om andra stugor, leder och utflyktsmål.

Att vara stugvärd

STF har drygt 40 fjällstugor i den svenska fjällkedjan från Treriksröset i norr till Dalafjällen i söder. Stugorna ligger vid markerade leder på natursköna platser i storslagen fjällnatur. Fjällstugorna varierar i storlek från enstaka stuga med tio bäddar och 100 gäster per säsong till stora platser som har mer än 80 bäddar i flera stugor och över 2000 gäster per säsong. Det finns även fjällstugor med bastu, butik och i några fall enkel servering. Vintertid är stugorna öppna med stugvärd från slutet av februari till början eller slutet av april. Sommarsäsongen börjar vid midsommar och pågår till slutet av september. Under säsong bemannas varje fjällstuga med en eller flera stugvärdar som möter gästerna, fördelar bäddar, tar betalt, säljer butiksvaror, värmer upp bastun och ger tips om nästa utflyktsmål.

Ersättning som stugvärd

Stugvärdens arbete är av ideell karaktär och som ersättning utgår ett arvode. Det är oftast inte pengarna som lockar utan det är möjligheten att under en längre tid få vistas till fjälls och möta alla trevliga gäster. Arvodet ligger på mellan 2900 – 7500 kronor per månad, beroende på fjällstugans storlek och belastning. Det tillkommer även ett traktamente på 80 kronor per dag. Du får också ersättning för resekostnader till och från uppdraget om uppdraget är minst tre veckor.

stugvärd stf

Stugvärdskurs

Innan du kan bli stugvärd så måste du genomföra STFs stugvärdskurs. Våra stugvärdskurser hålls i anslutning till säsongerna och finns tillgängliga för nya antagna stugvärdar som inte gått utbildning eller varit ute på uppdrag tidigare säsonger. Uppdrag och stugvärdskurs söks i samma ansökan. Blir du antagen så erbjuds du ett uppdrag och måste sedan genomföra STFs stugvärdskurs innan säsongen startar.

Stugvärdsuppdrag 2024

Nedan finns länk till fakta- och informationsblad om fjällstugorna som kan vara användbart för att hitta en fjällstuga som passar dig samt länkar för att ansöka. Har du frågor? Kontakta Bengt Gustafsson på bengt.gustafsson@stfturist.se

Faktablad fjällstugor vinter 2024

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.