Bli stugvärd

Som stugvärd i en fjällstuga tar du hand om fjällstugan och gästerna under en kortare eller längre period, ofta 3 till 4 veckor, ibland en hel säsong. Servicen och stugvärdskapet är ofta mycket uppskattat av gästerna.

ATT VARA STUGVÄRD

STF har drygt 40 fjällstugor i den svenska fjällkedjan. Stugorna ligger på natursköna platser i storslagen fjällnatur, långt från farbara bilvägar och moderna bekvämligheter. I vissa av stugorna hittar du bastu och butiksförsäljning. Under säsong bemannas varje fjällstuga med en stugvärd som möter gästerna, fördelar bäddar, tar betalt, säljer butiksvaror, värmer upp bastun och ger tips om nästa utflyktsmål. På de största fjällstugorna finns två eller flera stugvärdar.

Som stugvärd i en fjällstuga tar du hand om fjällstugan och gästerna under en kortare eller längre period, ofta 3 till 4 veckor, ibland en hel säsong. Servicen och stugvärdskapet är ofta mycket uppskattad av gästerna.

Stugvärdens arbete är av ideell karaktär och som ersättning utgår ett arvode. Det är oftast inte pengarna som lockar utan det är möjligheten att under en längre tid få vistas till fjälls och möta alla trevliga gäster. Arvodet ligger mellan 2.900 – 7.500 kronor per månad, beroende på fjällstugans storlek och belastning.  Det tillkommer ett traktamente på 80 kr/dag och ersättning för resekostnader till och från uppdraget.

Att bli stugvärd

För att vara stugvärd ska du vara medlem i STF och ha genomgått STFs stugvärdskurs. Våra stugvärdskurser hålls i anslutning till säsongerna och finns tillgängliga för nya antagna stugvärdar som inte gått utbildning eller varit ute på uppdrag tidigare säsonger. Fr.o.m. i år söks stugvärdskurs och uppdrag i samma ansökan. Stugvärdsuppdragen söks i god tid innan och för varje säsong finns två rekryteringsperioder.

Nedan finns länkar till ansökan och länk till fakta- och informationsblad om fjällstugorna som kan vara användbart för att hitta en fjällstuga som passar.

Kontakta Birger Dynesius om du har frågor birger.dynesius@stfturist.se.

ÅRETS STUGVÄRDSUPPDRAG VINTER

Den första rekryteringsperioden är öppen för redan aktiva stugvärdar och ansökan sker 25/9-15/10. I den andra rekryteringsperioden finns möjlighet för nya sökande att få plats på stugvärdsuppdrag och stugvärdskurs. Även utbildade stugvärdar kan söka under andra ansökningsperioden, ansökan sker 6/11 – 17/11. Vinterns stugvärdskurs hålls i Abisko 8-12 februari.

Faktablad fjällstugor vinter 2019

Ansökan utbildade stugvärdar 25/9-15/10

Ansökan nya stugvärdar 6/11-17/11 (Vi tar emot 70 ansökningar, sedan stängs ansökan)

ÅRETS STUGVÄRDSUPPDRAG sommar

Den första rekryteringsperioden är öppen för redan aktiva stugvärdar och ansökan sker 1/11-25/11. I den andra rekryteringsperioden finns möjlighet för nya sökande att få plats på stugvärdsuppdrag och stugvärdskurs. Även utbildade stugvärdar kan söka under andra ansökningsperioden, ansökan sker 20/12 – 1/1 2019. Sommarens stugvärdskurs hålls i Abisko 7-11 juni.

Faktablad fjällstugor sommar 2019

Ansökan utbildade stugvärdar 1/11-25/11

Ansökan nya stugvärdar 20/12-1/1 2019

Ansökan och stugvärdsplatser för 2019 är nu avslutad. Några reservplatser finns inte för 2019. Är du intresserad av att vara stugvärd 2020 så uppdateras denna sida i september/oktober 2019 med länkar för ansökan 2020.