Välj rätt ryggsäck

En viktig sak vid val av ryggsäck är att fundera över hur du ska använda den och hur mycket den behöver rymma. Är det en ryggsäck för dagsturer eller för flerdagsturer? Olika modeller passar olika personer så prova innan du bestämmer dig. Bekvämlighet och passform är viktigt om du ska ut och vandra med ryggsäcken.

Rätt ryggsäck för dagsturen
För dagsturer behöver du en ryggsäck som rymmer 30 liter, gärna 40 liter på vintern. Då får du plats med fika, regnkläder, en extra tröja för rasten, första förband och på vintern den obligatoriska vindsäcken och spaden om du rör dig i fjällmiljö.

För längre turer behöver du en större ryggsäck
För en tur mellan STFs boenden under några dagar behöver du lite mer utrymme, cirka 50–55 liter. Då får du också plats med ett reselakan eller en sovsäck, hygienartiklar, kläder för ombyte, lite mer mat och kanske ett friluftskök. Vilken storlek du behöver beror på om du bär med dig all mat eller äter där du bor.

Ryggsäck för tältningen
Bor du i tält eller snöbivack blir packningen ännu större eftersom mat, friluftskök, tält, sovsäck och liggunderlag tar en hel del plats. Räkna med en säck på 80 liter eller mer. Som alternativ till en större ryggsäck kan du komplettera med pulka på vinterturen.

Det finns ryggsäckar både med och utan bärram
Ryggsäckar med kraftig, utanpåliggande bärram klarar större bördor och ger viss ventilation på ryggen. Eftersom de ofta går att komplettera med stora packpåsar på ramen under och över den egentliga säcken lämpar sig ramsäcken väl för långa tältturer.

En ryggsäck utan bärram eller med inbyggd ram, så kallad softpack, är mer följsam. Den sitter nära ryggen och ger bra stabilitet när du rör dig mycket.

Packa balanserat
Lägg de tyngsta sakerna överst och nära ryggen när du vandrar till fots. Då får du den bästa balansen och bärkomforten.

Fler utrustningstips