Gammal hederlig vandringsryggsäck med tygmärken

Välj rätt ryggsäck

En viktig sak vid val av ryggsäck är att fundera över när du ska använda den och hur mycket den behöver rymma. Är det en ryggsäck för dagsturer eller för flerdagsturer? Bekvämligheten och passformen är också viktig när du ska ut och vandra med ryggsäck.

Så väljer du ryggsäck

Innan du köper en ryggsäck behöver du tänka på vilka funktioner som har störst betydelse för dig. Hur tungt ska du bära och i vilken slags terräng? Din personliga anatomi avgör också vilken ryggsäck som passar dig. Män och kvinnor kan behöva olika ryggsäcksmodeller, anpassade efter bland annat axelbredd, rygglängd och höftbredd. Redan i butiken är det värt att packa ryggsäcken med tungt innehåll, så att du får en bild av om den gör sitt jobb eller inte.

  • Höftbältet, det vill säga avbärarbältet, ska vila på höften och inte i midjan. Då bär du ryggsäckens tyngd på höften och benen.
  • Axelremmarna ska ha kontakt med kroppen, ända från fästet i ryggsäcken.
  • Bröstremmen ska spännas åt, så att axelremmarna hamnar på rätt plats.
  • Eventuella kompressionsremmar (sitter mellan ryggsäcken och höftbältet) gör ryggsäcken tajt när den inte är fullpackad. Remmarna är bra att använda för att förbättra din balans när du bär tungt.

Ryggsäck för dagsturen

För dagsturer behöver du en bra ryggsäck som rymmer 30 liter, gärna 40 liter på vintern. Då får du plats med fika, regnkläder, en extra tröja för rasten, första förband och på vintern den obligatoriska vindsäcken och spaden om du rör dig i fjällmiljö. Vissa större ryggsäckar har avtagbara topplock och går att göra om till mindre ryggsäckar. Det är användbart för kortare dagsturer när du kan lämna den större packningen i en stuga eller ett tält.

Tjej packar ryggsäck i tält

Stor ryggsäck för långtur och på vintern

För en tur mellan STFs boenden under några dagar behöver du lite mer utrymme, cirka 50–55 liter. I en stor ryggsäck får du plats med ett reselakan eller en sovsäck, hygienartiklar, kläder för ombyte, lite mer mat och kanske ett stormkök. Ryggsäckens storlek beror på om du bär med dig all mat eller äter där du bor.

När du ska bege dig på flerdagsutfärd behöver du antagligen en story ryggsäck som rymmer 60 liter, ända upp till 120 liter. Sover du i tält eller snöbivack blir packningen större eftersom mat, portabelt kök, tält, sovsäck och liggunderlag tar en hel del plats. Räkna med en säck på 80 liter eller mer. I dessa fall ska ryggsäckens axelremmar och höftbälte vara rejäla och vadderade. Som alternativ till en stor ryggsäck kan du komplettera med pulka på vinterturen. På så sätt slipper du bära din tunga utrustning på ryggen.

Ryggsäckar med och utan bärram

Det finns ryggsäckar som har kraftig, utanpåliggande bärram. De klarar större bördor och ger viss ventilation på ryggen. Eftersom de ofta går att komplettera med stora packpåsar på ramen under och över den egentliga säcken lämpar sig ramsäcken väl för långa tältturer.

En ryggsäck utan bärram eller med inbyggd ram, så kallad softpack, är mer följsam. Den sitter nära ryggen och ger bra stabilitet när du rör dig mycket.

Packa ryggsäcken balanserat

När du vandrar till fots kan du lägga de tyngsta sakerna överst och närmast ryggen. Då får du bäst balans och bärkomfort. Utrustningen du inte behöver lika ofta kan ligga längst ner, exempelvis extrakläderna och hygienartiklarna. Första hjälpen-kit, vattenflaska och karta behöver du ha lättillgängligt. Se till att packa vandringsryggsäcken så att var sak har sin plats, eventuellt i färgglada packpåsar. På så sätt hittar du snabbt i din ryggsäck när det är mörkt i tältet. Om du lyckas packa lätt och rätt blir turen alltid mer behaglig.

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.