fjallstuga-nallo

Bo i fjällstuga

STFs fjällstugor är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Här bor du gemensamt med andra och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. I en fjällstuga kan du inte förboka en specifik bädd men den ideella stugvärden ser till att alla får plats.

Visa alla fjällstugor på karta

Enkelt boende med självhushåll och stugvärd

STFs fjällstugor ligger i natursköna platser 10 till 20 kilometer från varandra längs välmarkerade skid- och vandringsleder. I en fjällstuga bor du enkelt men mysigt och delar både utrymme och erfarenheter med andra gäster. Ingen förbokning kan göras. I våra fjällstugor möts du av en stugvärd som välkomnar, berättar om hur det fungerar och tar betalt om du inte redan har förskottsbetalat. Värden finns där för att hjälpa alla till rätta och svara på dina frågor. Sängen får du dock bädda själv med egna lakan. De flesta fjällstugor erbjuder möjlighet till proviantering. Ibland finns det bastu, men alltid en genuin fjällupplevelse.

Ingen stuga har el eller rinnande vatten och det är utedass som gäller. Rummen är olika stora och har oftast gasolkaminer som värmekälla. Du sover i våningssängar. Täcke och kudde finns på plats men du behöver ta med dig egna reselakan (eller sovsäck).

Våra gemensamma gästkök är samlingspunkten på morgonen och på kvällen. Här lagar du mat, utbyter råd och tips med andra skidåkare eller vandrare. Och kanske möter du människor som blir vänner för livet.
De flesta fjällstugor har butik som erbjuder ett sortiment av basvaror. Ofta finns även vedeldad bastu (se exakt information på respektive fjällstuga). I alla fjällstugor finns rum för gäster med hund.

På våra fjällstugor kan du inte förboka din bädd, däremot kan du förbetala en ospecificerad bäddplats via hemsidan för att få ett bättre pris och slippa kontanter på fjället. I fjällstugan försöker vi alltid ordna golvplats till dig som inte har tält med dig om alla bäddar är upptagna. Skulle det vara fullt i bäddarna finns det extramadrasser och möjlighet att sova två i varje bädd. Om extramadrasserna inte räcker till är alternativet golvbädd på liggunderlag.

Priser och betalning

Priset för en övernattning varierar över säsong och mellan olika områden och ledsträckningar. Dagbesökare och tältare betalar serviceavgifter. Läs gärna mer om betalning i fjällstuga.

Du betalar boende- och serviceavgifter till stugvärden om du inte redan har förskottsbetalat via vår hemsida.

Prislista

Anmäl grupper i förväg

Anmäl i förväg om du reser med en större grupp om 10 personer eller mer och har tänkt övernatta i fjällstuga. Det underlättar fördelningen av sovplatser och ger er i gruppen en bättre möjlighet att bo tillsammans. Sovplatserna i våra fjällstugor är ospecificerade, vilket innebär att du antingen får en ordinarie sängplats eller en bekväm golvbädd med tillgång till madrass, täcke och kudde. Mejla till fjallbokningen@stfturist.se för att anmäla din grupp.

Fjällstugornas öppettider

Fjällstugornas öppettider är uppdelade i två säsonger. Vintersäsongen pågår från slutet av februari till månadsskiftet april/maj. Sommarsäsongen varierar från midsommar till mitten eller slutet av september. Fjällstugornas öppettider varierar mellan olika områden.
Både under sommar- och vintersäsongen varierar öppettiderna beroende på område och ledsträckningar.

Fjällstugornas säkerhetsutrymme

När fjällstugorna har stängt finns det ett öppet säkerhetsrum vid varje stuga (förutom i Abisko, Grövelsjön och Vakkotavare) som du kan använda om du hamnar i ett nödläge. Rummet är inte till för övernattning vid planerade turer utan endast vid nödläge. Om du planerar göra en fjälltur när vi har stängt måste du ha med dig tält, liggunderlag, sovsäck, friluftskök och mat för hela turen. Alla säkerhetsrum är mycket spartanska. Hjälptelefoner, som går direkt till räddningstjänst och polis finns i vissa utrymmen, men ej i alla.

Båttransport i fjällen

Fjällvärlden är vidsträckt och beroende på hur du planerar ditt äventyr kan du stöta på stora sjöar och vattendrag. Tidtabeller, kontaktuppgifter och övrig information om båttrafiken hittar du här.

STF Fjällbutik – handla i väglöst land

STF vill fortsätta inspirera och skapa en positiv känsla för dig som vistas i fjällen och besöker våra butiker på fjällstugor i väglöst land. Vi har utvecklat utbudet i våra fjällstugor med ett uppdaterat sortiment och ny inredning. Här kan du läsa mer om våra fjällbutiker.

MEDLEMMAR FÅR GRATIS DAGBESÖK I VÅRA FJÄLLSTUGOR

Nu får alla STF-medlemmar fria dagbesök i STFs fjällstugor. Du får, under några timmar mitt på dagen, använda stugans kök, dass och torkrum.

Här nedan kan du förbetala din ospecificerade bädd i respektive område.

Vad ska jag packa?

  • Reselakan eller en lätt sovsäck.
  • Handduk.
  • Ombyte med rena och bekväma plagg.
  • Inomhustofflor.
  • Ficklampa eller pannlampa.
  • Karbinhakar som du kan använda för att hänga upp saker på tork.
  • Kontanter, betal- eller kontokort, samt ditt STF-medlemskort!

Nyhetsbrev

Tips, inspiration och aktuell information från STF. Så att du kan upptäcka mer av Sverige.

Ja tack (läs mer här)

Sök boende baserat på boendetyp

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.