Bo i fjällstuga
Att övernatta i någon av våra fjällstugor är ett perfekt för dig som vill komma lite längre ut på fjället. Här finns varken el eller rinnande vatten och hela vistelsen blir en stark kontrast till vardagens stress. Med naturen som enda granne är frihetskänslan total. På denna sida har vi samlat all information om våra fjällstugor.
Vad är en fjällstuga?
En fjällstuga är en stuga i fjällmiljö avsedd för övernattning åt vandrare, skidåkare och fjällbesökare. Svenska Turistföreningens fjällstugor ligger på natursköna platser längs den svenska fjällkedjan. Stugorna ligger långt ifrån bebyggelse och bilvägar vilket innebär att du oftast behöver vandra eller skida för att besöka dem. Därför ligger stugorna utmed välmarkerade skid- och vandringsleder på 10–20 kilometers avstånd, vilket motsvarar en dagstur. Stugorna har varken el, rinnande vatten, toalett eller dusch. Hit kommer kommer du alltså för att njuta av det enkla livet och kanske framförallt för att få uppleva en rejäl kontrast från vardagen. Här hjälps alla även åt att hämta vatten, hugga ved och elda i kaminen.
I våra fjällstugor välkomnas du alltid av en stugvärd som visar dig runt och förklarar hur allt fungerar. Övernattning i stugorna sker i våningssängar där du blir tilldelad en sängplats vid ankomst. Täcke och kudde finns på plats men det är obligatoriskt att ta med egen sovsäck, reselakan eller påslakan. Vi rekommenderar även att du tar med ett eget underlakan och örngott för att vara säker på att kunna täcka alla sängtextilier.
Bra att veta om fjällstugor
Fjällstugornas öppettider
Fjällstugornas öppettider är uppdelade i två säsonger. Vintersäsongen pågår från slutet av februari till månadsskiftet april/maj. Sommarsäsongen varierar från midsommar till mitten eller slutet av september. Både under sommar- och vintersäsongen varierar fjällstugornas öppettider beroende på området och ledsträckningarna.
Fjällstugornas öppettider 2024
Stugvärdarna som finns på plats jobbar ideellt från tidig morgon till sen kväll. De finns givetvis på plats för att ta hand om dig som gäst, men det kan vara bra att tänka på att de ofta tar en paus mitt på dagen. Minimi öppettiderna är kl. 8-10 och kl. 16-20, men många värdar har öppet mer än så, särskilt om fler värdar finns på plats samtidigt. Behöver du lämna fjällstugan tidigt på morgonen kan det vara klokt att proviantera och göra dina inköp dagen innan.
Säkerhetsrum alltid öppet
När fjällstugorna har stängt finns det ett öppet säkerhetsrum vid varje stuga (förutom i Abisko, Grövelsjön och Vakkotavare) som du kan använda om du hamnar i ett nödläge. Rummet är inte till för övernattning vid planerade turer utan endast vid nödläge. Om du planerar göra en fjälltur när vi har stängt måste du ha med dig tält, liggunderlag, sovsäck, friluftskök och mat för hela turen. Alla säkerhetsrum är mycket spartanska. Hjälptelefoner, som går direkt till räddningstjänst och polis finns i vissa utrymmen, men ej i alla.
Medlemskortet i fjällen
När du kommer till boendet och har bokat till medlemspris visar du upp aktuellt medlemsbevis när du checkar in. Numera kan du logga in i vår app och ha medlemskortet tillgängligt via mobilen. Du får även ett medlemskort i papper.
Områden i fjällen
Abisko- och Kebnkaisefjällen
Grövelsjöfjällen och Rogen
Jämtland- och Härjedalsfjällen
Kungsleden
Laponia
Vindelfjällen
Grövelsjön / Rogenområdet
I gränslandet mellan Sverige och Norge finns våra fjällstugor i Rogenområdet, längs leden mellan Grövelsjön och Tännäs. Fjällbutik finns i Rogen.
Jämtland / Härjedalsfjällen
Populära fjällstugor längs välbesökta leder och i lättillgängligt fjällområde. Fjällstugor i område med hög service och med anslutning till större fjällstationer. Fjällbutiker finns i flera av fjällstugorna.
Kungsleden Vindelfjällen
Vid Kungsledens södra startpunkt, Hemavan börjar vandringen in i vackra Vindelfjällen. På lagom avstånd finns fjällstugor hela vägen upp till Ammarnäs. Våra fjällstugor är öppna både vinter- och sommarsäsong. Fjällbutik finns i vissa fjällstugor.
Laponia
Längs Padjelantaleden och andra vackra platser runt Laponia finns våra mindre fjällstugor. Vandring i Laponia innebär möten med både natur och kultur. Här döljer sig de fjällstugor som allra flest har kvar att upptäcka. Fjällbutik finns i ett fåtal av fjällstugorna.
Kungsleden Laponia
Längs Kungsleden, vid och genom världsarvet Laponia ligger våra fjällstugor på vandringsetapperna Kebnekaise-Saltoluokta och Saltoluokta-Kvikkjokk. Längs sträckan finns bastu och butik i flera av fjällstugorna.
Kungsleden Abisko – Kebnekaise
Kungsledens mest vandrade sträcka och leden har under perioder ett högt besökstryck. Stora fjällstugor med hög service; fjällbutik och bastu finns i flera av stugorna. Öppettid från mitten av juni till slutet av september och vintersäsong från slutet av februari till slutet av april.
Abisko / Kebnekaise
Vid sidan av Kungsleden, i nordligaste Lappland, står våra fjällstugor utplacerade på vackra och ikoniska platser. Fjällstugorna är lite mindre och besökarna är inte lika många som på Kungsleden. Butik och bastu finns i Unna Allakas, ytterligare några stugor har bastu.
Fler sidor om fjällen
Allt om fjällen
Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.
Fjällsäkerhet
Lär dig om laviner, ta reda på hur du bäst förebygger skador, eller läs om hur du vadar säkert på din vandring.
Fjällvandring
Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Treriksröset i norr till Dalarna i söder. Här väntar hisnande landskap och hundratals mil med markerade vandringsleder.