
Visa alla fjällstugor på karta
Enkelt boende med självhushåll och stugvärd
STFs fjällstugor ligger i natursköna platser 10 till 20 kilometer från varandra längs välmarkerade skid- och vandringsleder. I en fjällstuga bor du enkelt men mysigt och delar både utrymme och erfarenheter med andra gäster. Ingen förbokning kan göras. I våra fjällstugor möts du av en stugvärd som välkomnar, berättar om hur det fungerar och tar betalt om du inte redan har förskottsbetalat. Värden finns där för att hjälpa alla till rätta och svara på dina frågor. Sängen får du dock bädda själv med egna lakan. De flesta fjällstugor erbjuder möjlighet till proviantering. Ibland finns det bastu, men alltid en genuin fjällupplevelse.
Ingen stuga har el eller rinnande vatten och det är utedass som gäller. Rummen är olika stora och har oftast gasolkaminer som värmekälla. Du sover i våningssängar. Täcke och kudde finns på plats men du behöver ta med dig egna reselakan (eller sovsäck).
Våra gemensamma gästkök är samlingspunkten på morgonen och på kvällen. Här lagar du mat, utbyter råd och tips med andra skidåkare eller vandrare. Och kanske möter du människor som blir vänner för livet.
De flesta fjällstugor har butik som erbjuder ett sortiment av basvaror. Ofta finns även vedeldad bastu (se exakt information på respektive fjällstuga). I alla fjällstugor finns rum för gäster med hund.
På våra fjällstugor kan du inte förboka din bädd, däremot kan du förbetala en ospecificerad bäddplats via hemsidan för att få ett bättre pris och slippa kontanter på fjället. I fjällstugan försöker vi alltid ordna golvplats till dig som inte har tält med dig om alla bäddar är upptagna. Skulle det vara fullt i bäddarna finns det extramadrasser och möjlighet att sova två i varje bädd. Om extramadrasserna inte räcker till är alternativet golvbädd på liggunderlag.
Priser och betalning
Priset för en övernattning varierar över säsong och mellan olika områden och ledsträckningar. Dagbesökare och tältare betalar serviceavgifter. Läs gärna mer om betalning i fjällstuga.
Du betalar boende- och serviceavgifter till stugvärden om du inte redan har förskottsbetalat via vår hemsida.
Anmäl grupper i förväg
Anmäl i förväg om du reser med en större grupp om 10 personer eller mer och har tänkt övernatta i fjällstuga. Det underlättar fördelningen av sovplatser och ger er i gruppen en bättre möjlighet att bo tillsammans. Sovplatserna i våra fjällstugor är ospecificerade, vilket innebär att du antingen får en ordinarie sängplats eller en bekväm golvbädd med tillgång till madrass, täcke och kudde. Mejla till fjallbokningen@stfturist.se för att anmäla din grupp.
Fjällstugornas öppettider
Fjällstugornas öppettider är uppdelade i två säsonger. Vintersäsongen pågår från slutet av februari till månadsskiftet april/maj. Sommarsäsongen varierar från midsommar till mitten eller slutet av september. Fjällstugornas öppettider varierar mellan olika områden.
Både under sommar- och vintersäsongen varierar öppettiderna beroende på område och ledsträckningar.
Fjällstugornas säkerhetsutrymme
När fjällstugorna har stängt finns det ett öppet säkerhetsrum vid varje stuga (förutom i Abisko, Grövelsjön och Vakkotavare) som du kan använda om du hamnar i ett nödläge. Rummet är inte till för övernattning vid planerade turer utan endast vid nödläge. Om du planerar göra en fjälltur när vi har stängt måste du ha med dig tält, liggunderlag, sovsäck, friluftskök och mat för hela turen. Alla säkerhetsrum är mycket spartanska. Hjälptelefoner, som går direkt till räddningstjänst och polis finns i vissa utrymmen, men ej i alla.
Båttransport i fjällen
Fjällvärlden är vidsträckt och beroende på hur du planerar ditt äventyr kan du stöta på stora sjöar och vattendrag. Tidtabeller, kontaktuppgifter och övrig information om båttrafiken hittar du här.
STF Fjällbutik – handla i väglöst land
STF vill fortsätta inspirera och skapa en positiv känsla för dig som vistas i fjällen och besöker våra butiker på fjällstugor i väglöst land. Vi har utvecklat utbudet i våra fjällstugor med ett uppdaterat sortiment och ny inredning. Här kan du läsa mer om våra fjällbutiker.
MEDLEMMAR FÅR GRATIS DAGBESÖK I VÅRA FJÄLLSTUGOR
Nu får alla STF-medlemmar fria dagbesök i STFs fjällstugor. Du får, under några timmar mitt på dagen, använda stugans kök, dass och torkrum.
Här nedan kan du förbetala din ospecificerade bädd i respektive område.
Vad ska jag packa?
- Reselakan eller en lätt sovsäck.
- Handduk.
- Ombyte med rena och bekväma plagg.
- Inomhustofflor.
- Ficklampa eller pannlampa.
- Karbinhakar som du kan använda för att hänga upp saker på tork.
- Kontanter, betal- eller kontokort, samt ditt STF-medlemskort!
Grövelsjön / Rogenområdet
I gränslandet mellan Sverige och Norge finns våra fjällstugor i Rogenområdet, längs leden mellan Grövelsjön och Tännäs. Fjällbutiker i olika storlek finns i fjällstugorna.
Jämtland / Härjedalsfjällen
Populära fjällstugor längs välbesökta leder och i lättillgängligt fjällområde. Fjällstugor i område med hög service och med anslutning till större fjällstationer. Fjällbutiker finns i flera av fjällstugorna.
-
STF Anaris Fjällstuga
Jämtlandsfjällen
Från 400 kr
-
STF Arådalen Fjällstuga
Jämtlandsfjällen
Från 400 kr
-
STF Fältjägaren Fjällstuga
Jämtlandsfjällen
Från 400 kr
-
STF Gåsen Fjällstuga
Jämtlandsfjällen
Från 400 kr
-
STF Lunndörren Fjällstuga
Jämtlandsfjällen
Från 400 kr
-
STF Stensdalen Fjällstuga
Jämtlandsfjällen
Från 400 kr
-
STF Vålåstugan Fjällstuga
Jämtlandsfjällen
Från 400 kr
Kungsleden Vindelfjällen
Vid Kungsledens södra startpunkt, Hemavan börjar vandringen in i vackra Vindelfjällen. På lagom avstånd finns fjällstugor hela vägen upp till Ammarnäs. Våra fjällstugor är öppna både vinter- och sommarsäsong. Fjällbutik finns i alla fjällstugor.
Laponia
Längs Padjelantaleden och andra vackra platser runt Laponia finns våra mindre fjällstugor. Vandring i Laponia innebär möten med både natur och kultur. Här döljer sig de fjällstugor som allra flest har kvar att upptäcka. Fjällbutik finns i ett fåtal av fjällstugorna.
-
STF Akka Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Hukejaure Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
-
STF Kutjaure Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Njunjes Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Pieskehaure Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Såmmarlappa Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Sårjåsjaure Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Tarrekaise Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Vaimok Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Vaisaluokta Fjällstuga
Laponia
Från 400 kr
-
STF Sitasjaure Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
Kungsleden Laponia
Längs Kungsleden, vid och genom världsarvet Laponia ligger våra fjällstugor på vandringsetapperna Kebnekaise-Saltoluokta och Saltoluokta-Kvikkjokk. Längs sträckan finns bastu och butiker i ungefär varannan fjällstuga.
Kungsleden Abisko - Kebnekaise
Kungsledens mest vandrade sträcka. Start i Abisko och avslut vid Kebnekaise. Stora fjällstugor med hög service. Öppettid från mitten av juni till slutet av september och vintersäsong från slutet av februari till 1 maj. Leden har ett högt besökstryck, därför är priserna lite högre i detta område.
Abisko / Kebnekaise
Vid sidan av Kungsleden, i nordligaste Lappland, står våra fjällstugor utplacerade på vackra och ikoniska platser. Fjällstugorna är lite mindre och besökarna är inte lika många som på Kungsleden.
-
STF Unna Allakas Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
-
STF Nallo Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
-
STF Vistas Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
-
STF Pältsa Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
-
STF Kårsavagge Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
-
STF Tarfala Fjällstuga
Abisko-Kebnekaisefjällen
Från 400 kr
Nyhetsbrev
Tips, inspiration och aktuell information från STF. Så att du kan upptäcka mer av Sverige.
Ja tack (läs mer här)