Par plockar bär i skogen

Allemansrätten

Sveriges natur är öppen för alla tack vare allemansrätten. Det är en unik möjlighet som betyder att du utan bekymmer kan vistas i de flesta naturområden, även i privatägd skog och mark. Den bygger också på att vi tillsammans tar ansvar och visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.

Vad är allemansrätten?

Vår svenska allemansrätt är fantastisk! Den är viktigt för allas möjlighet att uppleva naturen och gör det fritt fram att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill. Naturligtvis är det viktigt att visa hänsyn mot markägare, djur, natur och andra människor. Det finns vissa begränsningar i allemansrätten, exempelvis när du befinner dig i känsliga miljöer och nära privata bostäder. Men på de allra flesta platser får du vistas helt obehindrat i naturen. Det är något unikt för Sverige och därför är det också vårt gemensamma ansvar att bevara denna urgamla sedvana.

7 sätt att göra rätt i naturen

 1. Packa alltid med dig en påse
  Se till att ta med en påse där du kan samla allt skräp från turen för att sedan ta med det hem och slänga det på rätt sätt.
 2. Var redo för nöden
  Ha alltid med dig en liten spade för att kunna gräva ner ditt bajs när du är ute i naturen.
 3. Spana in djur på säkert avstånd
  Renar och andra vilda djur kan bli störda om du kommer för nära, så ta med kikare.
 4. Förpackningsbanta
  Byt ut plastpåse mot bivaxduk eller återanvändbar matlåda, tamponger mot menskopp och våtservetter mot tvål och handduk.
 5. Ta med egen ved
  Om du planerar att göra upp lägereld, kom ihåg att ta med egen ved.
 6. Håll koll på om det är torrt i skog och mark
  Om det är torrt i marken, packa mat som inte kräver eld för tillagning för att minska risken för skogsbrand.
 7. Kolla upp vad som gäller just där du ska vandra 
  Tänk på att det ofta är specifika regler och riktlinjer som gäller i nationalparker och naturreservat.
Vandrare och hundar vid sjö

Allemansrätten – vandring och utflykt

Du får vandra och åka skidor nästan överallt. Tänk bara på att även vanliga vandringskängor kan skada åkermarker, nya granplanteringar eller berghällar med lavar och mossa. Därför är det klokt att försöka anpassa steget efter underlaget. Det går bra att ta sig fram på enskilda vägar, bara du respekterar tomtgränser i närheten av människors hem.

Naturen i våra fjälltrakter kräver lite extra omtanke. I nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan innebära att du inte får göra upp eld, eller att särskilda regler gäller under din vandring med hund. I områden med renskötsel bör du hålla hunden kopplad under hela året. Det är viktigt att inte skrämma eller gå för nära renen, vilket givetvis också gäller om du möter andra djur. Du får plocka blommor och bär, men kom ihåg att det finns många fridlysta arter, både i fjällvärlden och i övriga landet. God tur!


Tält vid Saltoluokta i solnedgång

Allemansrätten – tälta i skog och mark

Det går utmärkt att tälta ett par nätter på privat mark. Välj tältplats med omsorg, en längre bit från närmaste bostadshus, bortom privata tomtgränser, åkermarker och andra planteringar. Du behöver be markägaren om lov om du vill campa i flera dagar eller med ett större sällskap än två, tre tält. Ditt skräp tar du såklart med dig hem!

Tänk på att vara försiktig med marken när du tältar i känslig fjällmiljö. I fjällen finns ganska små möjligheter att elda och därför är det bäst att ta med ett stormkök. I vissa nationalparker och naturreservat är tältning förbjuden, medan du på andra får tälta längre än vad du får göra utanför. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur.


Person fiskar vid sjö i höstmiljö

Allemansrätten – fiske

Fiske ingår inte specifikt i allemansrätten, men du får fiska fritt med spö i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Även längs kusterna, med undantag för laxfiske vid Norrlandskusten. På andra platser finns särskilda regler – du kan till exempel behöva markägarens lov, eller ett speciellt fiskekort. Är du osäker kan du söka information från kommunen eller länsstyrelsen. Det är bättre att vara helt säker och skönt att kunna ägna dig åt att koppla av istället.

När fiskarna leker på våren är vissa arter fredade och det kan finnas begränsningar för hur små fiskar du får ta upp. Några arter är helt fridlysta. Skulle du till exempel få en mal på kroken, är det bara att släppa tillbaka den i vattnet direkt.

Det går ofta bra att fiska från privata stränder och bryggor, så länge de är tomma och inte ligger på någons tomt. Tänk på att respektera och visa hänsyn mot den som äger platsen.


Allemansrättsskolan

STF har satt ihop material som på ett enkelt sätt beskriver allemansrätten för barn. Lätt och roligt!

Ta mig till skolan

Mer om att turista hållbart

Tågbild

Res klimatsmart och rabatterat

Visste du att turismens största klimatpåverkan kommer från resandet? Med gemensamma krafter kan vi göra skillnad genom att välja att resa klimatsmart när vi upptäcker Sverige.

Gula rapsfält och väg med vandrare

Tips för den hållbara turisten

Tänk dig ett Sverige där det är enkelt och inspirerande att upptäcka hållbart. Det är vårt mål.

Röd stuga i Korrö hantverksby

Vårt hållbarhetslöfte till dig

Vi vet att våra medlemmar och många andra vill kunna upptäcka Sverige på ett hållbart sätt. Vårt mål är ett Sverige där det är enkelt och inspirerande att turista hållbart.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.