
Att uppleva fjällen är fantastiskt. Men kom i håg att du är på tillfälligt besök och att du bör visa hänsyn för alla djur som lever där. Njut gärna av de vackra renarna på håll men låt dem vara i fred och gå inte för nära. Det här är särskilt viktigt under våren, från april till juni. Då är renen särskilt känslig för störningar eftersom vajorna (honorna) är dräktiga och föder sina kalvar. Stressade vajor riskerar att förlora sina kalvar före födseln. Och när flocken störs kan kalvar och mammor komma ifrån varandra – små renkalvar klarar sig inte på egen hand. Se därför till att hålla avstånd och ge renarna utrymme att beta ostört!
Så undviker du att störa renen
- När du ser renar på fjället, stanna upp, sätt dig ner och var tyst. Låt renarna passera i sin egen takt.
- Gå aldrig rakt mot en betande ren – ta en omväg om det behövs.
- Drar sig flocken undan? Då har du redan kommit för nära.
- Lyfter renen på huvudet och svansen samtidigt som den spetsar öronen? Det är ett tydligt tecken på stress och att du bör backa.
- Håll alltid hunden kopplad och nära intill dig. Renen upplever instinktivt hunden som ett hot.
- Fråga gärna på närmaste turistbyrå, fjällstation eller fjällstuga var renarna befinner sig just nu och undvik de områdena.
- Visa även respekt och hänsyn mot renskötarna. Håll dig ur vägen och låt dem sköta sitt jobb. Du befinner dig på deras arbetsplats.
Vad gör STF för att underlätta för renarna och rennäringen?
- Verkar för att minska besökstrycket på de mest välbesökta delarna av fjällkedjan och sprida besökare över säsongerna för att undvika störning.
- Stänger våra fjällboenden i renbetesområden i april för att minska antalet besökare under renens känsligaste period.
- Erbjuder inga toppturskurser i april i Jämtlandsfjällen eftersom risken att störa då är stor.
- Jobbar aktivt för att minska ner helikoptertransporter under sommaren för att inte störa djuren. Istället fyller vi våra förråd och frysar vintertid när det går att transportera på snön.
- Samverkar med samebyarna runt våra fjällstationer kring frågor som transporter och gruppaktiviteter.
- Informerar våra gäster så ofta vi kan om renarnas behov och vikten av att inte störa dem.
Lär dig mer om rennäringen
Renskötsel är en central och betydelsefull näring i det samiska samhället. Det är både en inkomst, men också viktig för den samiska identiteten och som kulturell symbol. Vill du veta dig mer? Nedan har vi listat några intressanta sidor där du kan läsa mer.
Rennäringen – så funkar det
De åtta årstiderna – renens år
Renen och fjällturismen – reportage i vår tidning Turist