Just nu har vår fjällbokning och kundservice långa svarstider eftersom så många vill nå oss. Alla bokningsbara övernattningar kan du boka själv direkt här på webbplatsen. Hittar du inte det du söker behöver du ändra datum. Läs mer om hur vi anpassat för att kunna välkomna dig tryggt i sommar här och hur du kan stötta STF här.

Tältar vid sjö längs Kungsleden

Vandra med tält

Undrar du vad som gäller när du ska vandra med tält, välja tältplats, eller kanske köpa ny utrustning? När du letar tält gäller det att utgå från dina behov. Ett bra tält för friluftsliv ska tåla både nötning och UV-ljus. Materialet ska ha rätt balans mellan vattentäthet och vikt. Självklart måste det finnas plats för dig och all din utrustning.

Tälta i fjällen

I fjällen finns stora ytor där du kan tälta utan att störa någon. Men tänk på att ljung och lav är känslig vegetation så var varsam. I fjällen ligger också många områden inom nationalparker och naturreservat, där reglerna kring tältning och eldning varierar. Läs på i förväg och fråga gärna på STF:s fjällanläggningar om tips på bra tältplatser i området.

Tälta vid fjällstation eller fjällstuga

Du är välkommen att tälta med eget tält i anslutning till STF:s fjällstationer och fjällstugor. Om du vill använda anläggningens service, som dass, kök och sällskapsrum, måste du betala en serviceavgift per person och natt. Avgiften betalas på plats på respektive boende och kan inte betalas i förväg. Tältplatser kan heller inte förbokas.
Läs mer om serviceavgifter här.

Som tältare får du använda stationens eller stugans gästkök mellan klockan 9 och 17.30. Vill du äta middag i fjällstationens restaurang behöver du boka i förväg. Det kan du göra tidigast sju dagar före ankomst.
I serviceavgiften ingår normalt tillträde till bastu, men sommarsäsongen 2020 är samtliga bastur på fjällanläggningarna stängda på grund av coronapandemin.

Tänk på att inte sätta upp tältet för nära en byggnad eller så att du stör verksamheten. Du får till exempel inte tälta på helikopterplattan! Fråga gärna personalen på plats om lämplig tältplats.
På våra fjällstationer går det att hyra tält och utrustning, vilket betyder att du kan göra en dagstur, övernatta, och sedan komma tillbaka. Perfekt för dig som är ovan.

Läs mer om service och faciliteter på respektive fjällstations och fjällstugas webbsida.

Visa alla boenden i fjällen.

Att välja rätt tält

När du är på jakt efter ett nytt tält finns en del att klura på. Börja med att slå fast under vilka årstider tältet ska användas, hur många som ska sova i det, samt vad du ska vistas i för miljöer. I fjällen kan du behöva ett robust tält som troligtvis kostar lite mer, medan ett tält för vandring i flack terräng inte behöver stå emot fullt så hårt väder. Slittålighet och låg vikt är två viktiga aspekter. Tältet får dessutom gärna vara lätt att sätta upp i alla väder. Innan du köper nytt kan du överväga att hyra tältutrustning, så ser du vad som passar dig och kan undvika felköp.

Var passar det att vandra med tält?

Allemansrätten gör det möjligt för dig att tälta ett par nätter nästan var du vill. Är du osäker på vilka områden som lämpar sig för vandringar med tält? Eller vill du prova på tältvandring för första gången? I fjällen kan du mot en liten avgift slå läger utanför våra fjällstationer. Här går det att hyra tält och utrustning, vilket betyder att du kan göra en dagstur, övernatta, och sedan komma tillbaka. Perfekt för dig som är ovan. Signaturled Tiveden passar bra för en första tältvandring – likaså Signaturled Höga kusten, som lockar med världsarvsklassad natur.

Kille packar ihop tält inför vandring

Om du vill göra en utfärd på sydligare breddgrader är Signaturled Sörmland ett bra alternativ. Sträckan är en del av den långa Sörmlandsleden och här finns vindskydd och fina tältplatser. Eller varför inte utforska Signaturled Värmland? Båda dessa vandringar kräver viss erfarenhet, eftersom du behöver bära med dig tält, utrustning och mat. Viktigt är även att planera din vattentillgång. Förslagsvis kan du ta med en vattenrenare, som finns att köpa i friluftsbutiker.

För dig som fjällvandrat och tältat förut väntar längre turer i världsarvet Laponia. Fyra nationalparker ingår i området. Vill du uppleva Sareks vildmark behöver du ha tält, medan du i Padjelanta även kan bo i fjällstuga. I både Sarek och Padjelanta gäller det att du är väl förberedd. Läs gärna mer om fjällsäkerhet innan du ger dig av.

Tälta med familjen

Ett familjetält behöver passa familjens storlek, barnens åldrar och era tänkta utflyktsmål. Ett klassiskt tunneltält fungerar ofta bra för en vanlig campingtur, eftersom det har rymliga absider, det vill säga förtält. Här kan gummistövlar torka och extra packning stuvas undan. Ett annat alternativ är ett kupoltält, som visserligen saknar absider men som har härlig rymd inuti. Ett 3-säsongstält är antagligen rätt val om du inte ska tälta på vintern. När du ska tälta med barn är ett tips att först öva lite närmare hemmet. Det är en fördel om det går snabbt att sätta upp familjetältet.

Material och utrymme för lek och bus finns i naturen. Låt barnen själva använda fantasin! Barkbåtar, kottgubbar, klättra i träd och leta blommor är aktiviteter som redan finns på plats, så slipper ni bära med underhållning och leksaker.

Vattenpelare

Inget friluftsliv utan lite sportigt fackspråk. När du läser om tälts olika egenskaper lär du snart stöta på benämningen “vattenpelare”. Det är en måttenhet som kort och gott anger materialets vattenavvisande förmåga, i millimeter. Ju högre vattenpelare, desto bättre vattentålighet.

Bottenväven, alltså golvet, behöver vara riktigt vattenresistent och ha en högre vattenpelare. Yttertältet kan klara sig med något lägre vattenpelare, då vattnet här kan rinna av tyget. Riktlinjen är att golvet ska ha en vattenpelare på 5 000 mm, medan yttertältet kan ha 2 000 mm vattenpelare. För dig som ska på vintertur kan ett tält behöva ha över 10 000 mm vattenpelare. Då får du ett dock räkna med ett märkbart tyngre tält som kostar mer. Tält blir nämligen ofta tyngre och dyrare i samma takt som vattenpelarna ökar. Men tänk på att vattentätheten försämras med tiden, så ett tält med hög vattenpelare har längre livslängd. Ett icke korrekt uppsatt tält försämrar dess vatten- och vindtålighet. Se till att öva hemma på att sätta upp tältet innan du ger dig ut på fjället. De flesta märken har filmer på nätet du kan titta på för att få till det på rätt sätt.

Viktigt med ventilation

Ventilationen spelar stor roll för komforten i tältet. Under kallare säsonger kan kondens vara ett problem, vilket åtminstone delvis kan avhjälpas genom god luftgenomströmning. Det är viktigt att tältet har flera ventilationsöppningar och att de är placerade så att luften kan cirkulera genom tältet. Ha med en vanlig disktrasa för att torka kondens från sovsäcken och innertaket i tältet. Den absorberar bra och väger inget.

Hur du placerar tältet i förhållande till vindriktningen har också betydelse för ventilationen. Du kan påverka ventilationen med hur tajt du justerar ner tältduken mot marken – lämna en luftspalt så cirkulerar luften lättare.

På sommaren är skönt att kunna öppna tältet ordentligt och släppa in frisk luft utan att få in mygg i innertältet. En dörrpanel med nätinsats gör att du kan få både genomdrag och utsikt under kvällar med mycket mygg.

Jämtlandstriangeln är populär för tältvandrare. Då har du dessutom möjlighet att boka boende på någon av våra fjällstationer så behöver du inte sova i tält varje natt. Läs mer om upplevelsen på Jämtlandstriangeln med tält.

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Välj tältplats med omsorg

Hitta en fin tältplats med plan, gärna mjuk yta som är torr. Det ska helst vara nära till vatten för matlagning och tvätt, men inte så nära att sömnen störs av vattenbruset. Det är bra om du placerar tältet i lä bakom en höjd, ett träd eller liknande, men fläktar det lite grann slipper du mygg. Om det skall bli regn är det extra viktigt att inte placera tältet i en svacka där det kan samlas vatten.

Vill du tälta i naturreservat eller nationalpark behöver du undersöka om de skyddas av särskilda bestämmelser. Ofta råder nämligen tältningsförbud. Men oroa dig inte, utan hör helt enkelt efter i förväg hos områdets kommun eller länsstyrelse. I övrigt gäller det bara att tälta hänsynsfullt och komma ihåg allemansrättens grundtanke ”inte störa, inte förstöra”.

Under en tälttur är det normalt sett lämpligt om din ryggsäck rymmer 50–80 liter.

Sov i vindskydd

Det finns gott om öppna vindskydd längs lederna i södra och mellersta Sverige. Ofta har vindskydd ett trägolv som skyddar mot lite markkyla, men du behöver ändå ett mjukt liggunderlag. Vindskydden är inte varmare än tält och de ligger ofta vid vattnet, vilket kan kyla ner luften. När du övernattar i vindskydd är det alltid trevligt med en liten eld och att grilla. Se efter om det finns ved utlagt och om du får elda överallt. Kontrollera också om veden är till för dig att myselda, eller om det är nödved. Respektera i så fall detta och samla istället ihop din egen ved av fallna grena i naturen. Har du bil och ska gå korta sträckor kan du plocka med dig ett par torra vedklabbar och näver, så att du har en bra start på brasan. Resten hittar du i skogen.

Man slår upp tält på vinter

Tälta på vintern

Vintertältning i fjällen är ett fantastiskt äventyr och kräver vissa förberedelser. Under de kallaste månaderna behöver du ett robust 4-säsongstält med riktigt bra ventilation. Tältet ska gärna vara rymligt, även i förtältet, så att du slipper få in snö i innertältet och kan stuva undan skrymmande utrustning. Sovsäck och liggunderlag behöver vara vinteranpassade, eller så kan du använda dubbla lager. Det krävs även en annan typ av tältpinnar, som fäster i snö.

Kort sagt gäller det att läsa på lite och öva hemma, eller tillsammans med någon mer erfaren. STF har vinterfjällkurser för dig som vill lära dig att vintertälta eller gräva snöbivack, det vill säga en typ av snögrotta. Du kan även prova att tälta i närheten av en fjällstuga eller fjällstation de första gångerna. På så sätt kan du värma dig innan du kryper in i tältet eller bivacken för natten.

Under en tälttur på vintern behöver din ryggsäck rymma 60–80 liter. Ett annat alternativ på vintern är att dra din packning i en pulka. Då får du med dig mer och tyngre packning. Det finns speciella pulkor med selar och skacklar för detta ändamål.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.