tält på fjällen vid Saltoluokta

Vandra med tält

Undrar du vad som gäller när du ska vandra med tält, välja tältplats, eller kanske köpa ny utrustning? Här får du råd och tips om att vandra med tält.

Rätt att tälta

Allemansrätten är fantastisk och gör det möjligt att tillfälligt övernatta i det fria. Men, det gäller som alltid: inte störa, inte förstöra. Använd helst redan etablerade tältplatser – då minskar du påverkan på naturen. Att tälta inom syn- eller hörhåll från bebodda hus är inte lämpligt. Inte heller att tälta så att du på andra sätt stör markägaren eller dess verksamhet. Hur länge du får stanna på samma ställe är inte klart reglerat, men något eller ett par dygn är ofta okej. Kontrollera också om särskilda regler gäller i området du vill tälta. I naturreservat, nationalparker och andra naturskyddade områden kan finnas särskilda regler för tältning, Det kan till exempel vara förbjudet att övernatta på annat än iordningställda rastplatser. Kolla upp vad som gäller i förväg! Länsstyrelser, kommuner och hemsidan Sverigesnationalparker.se har bra information.

Tältare vid Nallo fjällstuga

Tälta i fjällen

I fjällen finns stora ytor där du kan tälta utan att störa. Men tänk på att ljung och lav är känslig vegetation så var varsam. Dessutom får du givetvis inte tälta så att du stör renar. I fjällen ligger också många områden inom nationalparker och naturreservat, där reglerna kring tältning och eldning varierar. Läs på i förväg och fråga gärna på STFs fjällanläggningar om tips på bra tältplatser i området.

Tälta vid fjällstation eller fjällstuga

Fina tältplatser finns ofta både bredvid och en bit ifrån STFs fjällstationer och fjällstugor och du är välkommen att tälta med eget tält i anslutning till dem. Om du däremot vill ha tillgång till STF-anläggningarnas gästkök, torkrum eller andra faciliteter behöver du betala en mindre serviceavgift. Om du inte avser använda STFs service under din tälttur får du gärna lämna tältplatserna närmast intill anläggningarna till de som nyttjar servicen. Då underlättar du för övriga tältare och bidrar till att alla får den plats som behövs. Mer information om tältning och service får du när du pratar med personal eller stugvärdar vid din ankomst.

Vill du äta middag i fjällstationens restaurang behöver du boka i förväg. Det kan du göra tidigast sju dagar före ankomst till bokningen@stfturist.se. Ange namn, datum och antal samt eventuell specialkost.

Tänk på att inte sätta upp tältet närmare än 150 meter från en byggnad eller så att du stör verksamheten. Du får till exempel inte tälta på helikopterplattan. Fråga alltid personalen på plats om lämplig tältplats.

På våra fjällstationer går det att hyra tält och utrustning, vilket betyder att du kan göra en dagstur, övernatta, och sedan komma tillbaka. Perfekt för dig som är ovan.

Läs mer om service och faciliteter på respektive fjällstations och fjällstugas webbsida.

Visa alla boenden i fjällen.

Var passar det att vandra med tält?

Är du osäker på vilka områden som lämpar sig för vandringar med tält? Eller vill du prova på tältvandring för första gången? Här är några tips på leder som lämpar sig bra för tältvandring. Jämtlandstriangeln är en klassiker för tältvandrare – inte så lång och med många fina platser att tälta på. Då har du dessutom möjlighet att boka boende på någon av våra fjällstationer så behöver du inte sova i tält varje natt.

För dig som fjällvandrat och tältat förut lockar fina turer i världsarvet Laponia. Fyra nationalparker ingår i området. Vill du uppleva Sarek behöver du ha tält, medan du i Padjelanta även kan bo i fjällstuga. I både Sarek och Padjelanta gäller det att du är väl förberedd. Läs gärna mer om fjällsäkerhet innan du ger dig av.

Många av STFs utvalda signaturleder utanför fjällen passar också bra för tältturer. Till exempel Signaturled Kinnekulle och Signaturled Bergslagen fungerar bra även för den mindre vana tältaren.

Kille packar ryggsäcken utanför tält

Välj tältplats med omsorg

Hitta en fin tältplats med plan, gärna mjuk yta som är torr. Det ska helst vara nära till vatten för matlagning och tvätt, men inte så nära att sömnen störs av vattenbruset. Det är bra om du placerar tältet i lä bakom en höjd, ett träd eller liknande, men fläktar det lite grann slipper du mygg. Om det skall bli regn är det extra viktigt att inte placera tältet i en svacka där det kan samlas vatten. Tänk på stanna i tid. Börja leta lägerplatsen innan krafterna tar slut och blodsockret går i botten. Det är en del pyssel med att göra läger och allt blir mycket roligare om det finns lite energi kvar. Det gäller inte minst om du har barn med på turen.

Tälta med familjen

Tält passar utmärkt på vandring tillsammans med barn. De flesta barn tycker att det är mysigt och spännande att sova i tält. Jämfört med stugturer finns heller inga bestämda distanser som måste avverkas. Ni bestämmer också själva hur långt ni ska gå varje dag och när det är dags att stanna. Låt den med kortast ben avgöra! Prova gärna att göra tältet till ett basläger och stanna på samma plats någon dag eller två. Det ger omväxling och extra utrymme för lek och upptäcktsfärder. När du ska tälta med barn är ett tips att först öva på hemmaplan. En tältnatt i närmaste skogsområde är ett utmärkt första äventyr.

Sov i vindskydd

Det finns gott om öppna vindskydd längs lederna i södra och mellersta Sverige. Ofta har vindskydd ett trägolv som skydd mot marken, men du behöver ändå ett liggunderlag.
Vindskydden håller värme sämre än tält och de ligger ofta vid vattnet, vilket kan kyla ner luften. Se till att din sovsäck är tillräckligt varm och att du har ordentligt på dig.
När du övernattar i vindskydd kan det vara trevligt med en eld. Använd i första hand befintliga eldstäder och kontrollera om du får elda på platsen – eldningsförbud kan råda i naturskyddade områden eller på grund av torka. Du får plocka lösa mindre grenar på marken till ved – men aldrig bryta grenar eller kvistar, fälla träd eller ta näver utan markägarens tillstånd. Ska du vandra en kortare sträcka eller är ni flera som kan dela på packningen så ta gärna med ett par torra vedklabbar i ryggsäcken. Vid en del vindskydd finns ved utlagd men kolla så att det är ved som får användas för ”myseldning” eller om veden enbart kan användas vid nödsituationer.

Glatt gäng slår upp rött tält

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Välj rätt tält

När du är på jakt efter ett nytt tält finns en del att klura på. Börja med att slå fast under vilka årstider tältet ska användas, hur många som ska sova i det, samt vad du ska vistas i för miljöer. I fjällen kan du behöva ett robust tält som troligtvis kostar lite mer, medan ett tält för vandring i flack terräng inte behöver stå emot fullt så hårt väder. Slittålighet och låg vikt är två viktiga aspekter. Tältet får dessutom gärna vara lätt att sätta upp i alla väder.

Ett familjetält behöver passa familjens storlek, barnens åldrar och era tänkta utflyktsmål. Ett klassiskt tunneltält fungerar ofta bra för en vanlig campingtur, eftersom det har rymliga absider, det vill säga förtält. Här kan gummistövlar torka och extra packning stuvas undan. Ett annat alternativ är ett kupoltält, som visserligen saknar absider men som har bra rymd inuti. Innan du köper nytt tält så försök gärna låna tält av en kompis eller hyra utrustning, så ser du vad som passar dig och kan undvika felköp.

Viktigt med ventilation

Ventilationen spelar stor roll för komforten i tältet. Under kallare säsonger kan kondens vara ett problem, vilket åtminstone delvis kan avhjälpas genom god luftgenomströmning. Det är viktigt att tältet har flera ventilationsöppningar och att de är placerade så att luften kan cirkulera genom tältet. Ha med en vanlig disktrasa för att torka kondens från sovsäcken och innertaket i tältet. Den absorberar bra och väger inget. Hur du placerar tältet i förhållande till vindriktningen har också betydelse för ventilationen. Du kan påverka ventilationen med hur tajt du justerar ner tältduken mot marken – lämna en luftspalt så cirkulerar luften lättare.

På sommaren är skönt att kunna öppna tältet ordentligt och släppa in frisk luft utan att få in mygg i innertältet. En dörrpanel med nätinsats gör att du kan få både genomdrag och utsikt under kvällar med mycket mygg.

Tälta på vintern

Vintertältning i fjällen är ett fantastiskt äventyr och kräver vissa förberedelser. Under de kallaste månaderna behöver du ett robust fyrasäsongstält med riktigt bra ventilation. Tältet ska gärna vara rymligt, även i förtältet, så att du slipper få in snö i innertältet och kan stuva undan skrymmande utrustning. Sovsäck och liggunderlag behöver vara vinteranpassade, eller så kan du använda dubbla lager. Det krävs även en annan typ av tältpinnar, som fäster i snö.

Kort sagt gäller det att läsa på lite och öva hemma, eller tillsammans med någon mer erfaren. STF har vinterfjällkurser för dig som vill lära dig att vintertälta eller gräva snöbivack, det vill säga en typ av snögrotta. Du kan även prova att tälta i närheten av en fjällstuga eller fjällstation de första gångerna. På så sätt kan du värma dig innan du kryper in i tältet eller bivacken för natten.
Under en tälttur på vintern behöver din ryggsäck rymma 60–80 liter. Ett annat alternativ på vintern är att dra din packning i en pulka. Då får du med dig mer och tyngre packning. Det finns speciella pulkor med selar och skacklar för detta ändamål.

Man slår upp tält på vinter

Lämna din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. Vi ses snart i din inkorg!

Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Fler tips för dig

grupp väger sin packning

Rätt utrustning

Här får du utrustningstips på hur du väljer rätt skidor för fjället, packning inför vandringen och hur du lagar mat utomhus.

Två fjällvandrare beundrar utsikt över berg

Packlistor

Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.

Startsida vandring

Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.