langdskidakning-jamtland

Längd­skidåkning i fjällen

På längdskidor kan du antingen njuta av lugn och ro eller tänja på dina gränser. Upplev djupa skogspartier och öppna dalgångar i Funäsfjällen eller varför inte boka en vistelse i populära Ramundberget. För dig som ställer högre krav på spåren finns Vålådalens och Grövelsjöns fjällstation som är officiella Vasaloppscenter.
Det första svenska mästerskapet i längdåkning hölls i Härnösand redan 1910.

"Missa inte den härliga säsongen under vårvintern. Glid fram över myrar, sjöar och fjäll på stenhård skare och välj precis den väg du vill. Det är en fantastisk frihetskänsla!"

Jesper Johnsson, längdtränare

Den roligaste längdåkningen gör du i fina preparerade spår, så håll koll på vädret. Har det snöat under natten så vänta en stund tills spåren är dragna. Rätt valla kan också göra underverk för din åkning, att gå en vallakurs är klokt investerade timmar.

Allemansrätten & längdskidåkning

Den svenska naturen är öppen för alla. Med längdskidor tar du dig smidigt fram i preparerade spår. Att ta skejtskidor och skida i ospårad terräng uppe på fjället en tidig vårvintermorgon är en upplevelse. Men tänk då på att visa naturen hänsyn. Du får inte åka över planteringar eller mark som lätt skadas. Nya granplanteringar göms lätt under den första snön, så var gärna extra vaksam när du åker i skogen. När snön ligger tjock och hård påverkas inte till exempel åkermark lika mycket, då går det ofta bra att ta sig fram även där. Om du pausar längs med vägen, ta gärna en extra titt innan du skidar vidare så att du inte har glömt kvar något skräp.

Läs mer och fördjupa dig om fjällsäkerhet på: Fjällsäkerhetsrådet

Längdskidor.se får du tips på vad du ska tänka på när du köper längdskidor. Här hittar du också längdåkningstips från kända skidåkare, och en bra guide för hur du vallar dina längdskidor på bästa sätt.

Vad ska jag packa?

Om du är nybörjare på längdskidor finns det några saker som kan vara bra att veta. Tänk på att klä dig rätt, och packa smart, så blir turen roligare. Vissa längdspår går uppe på fjället, där vädret kan svänga fort – kolla därför väderleksrapporten en extra gång innan du ger dig ut, och anpassa din klädsel därefter.

  • Undvik bomull närmast kroppen och välj i stället underkläder och underställ i ull eller syntetmaterial. Då håller du dig varm även om du blir blöt eller svettas under åkningen.
  • Ta på dig ett par tunna strumpor i ull, och se till så det inte blir för trångt i pjäxan, så slipper du frysa.
  • Klä dig efter hur snabbt du planerar att åka. Åker du snabbare är det bra att klä dig lite lättare, då du blir varm av åkningen. Om du tar det lite lugnare i spåret kan du behöva ta på dig lite fler plagg. Tänk dock på att inte klä dig för varmt. Du kommer att få upp värmen under turen, så det är bättre om du fryser lite precis innan du ger dig av.
  • En tunn vindresistent (men inte vindtät) jacka är att föredra. Vid milt väder räcker en tröja i funktionsmaterial som yttersta plagg. Byxorna kan antingen vara tights eller en vindresistent byxa. En buff håller dig varm om halsen eller huvudet om det snöar eller blåser.
  • Den vita snön reflekterar solens strålar. Smörj in dig med hög solskyddsfaktor och använd solglasögon även om solen inte bryter igenom molntäcket, då slipper du bränna dig.
  • Ska du skida en längre och intensiv tur, tänk då på att ta med vatten eller varm dryck och något att tugga på. Packa i ett midjebälte eller mindre ryggsäck, exempelvis en löparryggsäck. Om du åker ett och samma spår kan du lämna vätskan vid starten och dricka vid varvning. Ska du ut på en lugnare njutartur kan du givetvis packa fler saker.
  • En tjockare jacka och en torr mössa är skönt att sätta på sig när turen är över.