visar-vägen-vandrare-fjällen

Allt om fjällen

Vilka toppar är högst? Vad ska jag tänka på om jag möter renar? Hur går det till att bo på fjällstation? Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det. Här hittar du allt från viktig information om fjällsäkerhet, till spännande läsning om Sveriges största glaciärer.

Dass vid alesjaure som kräver serviceavgift

Tält- och serviceavgift

Att tälta i fjällen är gratis. Om du däremot vill ha tillgång till gästkök, torkrum, dusch, bastu eller andra faciliteter på våra boenden behöver du betala en mindre serviceavgift.

Läs mer här
fjallstation-storulvan

Bo på fjällstation

STFs fjällstationer är startpunkten för fina fjällupplevelser. Här väljer du själv nivå på bekvämlighet och pris. Bäddar gör du själv med egna lakan eller hyr på plats.

Ombonad reception på STF-boende

Boende fjällen

När du ska upptäcka Sveriges nordliga delar finns boende för alla smaker. STF har i fjällområdet förutom fjällstationer och fjällstugor, även vandrarhem, pensionat och hotell. Kom och övernatta på våra boenden, så väntar fina naturupplevelser precis runt knuten.

Transport fjällen

När du reser till fjällen är själva färden ofta en del av äventyret. Läs mer om hur du tar dig dit samt vilken transport som gäller när du kommer fram. På nattåget till Lappland och Jämtland, eller på bussen vidare in mot fjällen, får du en försmak av vad som väntar i form av upplevelser.

STF Sälka fjällstuga butik

Fjällstugornas butiker

STF vill göra det möjligt för dig som vistas i fjällen att proviantera längs leden under fjällturen. Butiker finns i utvalda fjällstugor längs ledsystemen. Vi erbjuder nödvändiga och efterfrågade produkter i våra butiker. Butiksutbudet är anpassat efter förutsättningarna som gäller till fjälls och sortimentet är valt ur ett hållbart perspektiv, framförallt när det gäller lång livslängd och ett minskat transportbehov. Produkterna är också valda för att avfallshanteringen till fjälls ska fungera så bra som möjligt.

Kvinna på skidor över glaciär

Sveriges största glaciärer

Glaciärer inger respekt, samtidigt som de lockar med sin säregenhet. Ofta är de också ”i vägen” för det mål man sett ut för sin färd.

Sveriges högsta berg

Sveriges högsta berg

I Sverige finns 11 toppar över 2 000 meter över havet. Vi har listat Sveriges högsta berg och toppar från Pältsa i norr till Storvätteshågna i söder (med reservation för utelämnade förtoppar, höjdpunkter). Flertalet av topparna är möjliga att bestiga utan klättererfarenhet.

Person ser solens upp- och nedgång

Solens upp- och nedgång

I fjällen skiljer sig solens upp- och nedgång kanske från vad du är van vid. Här i tabellen kan du se soltiderna vid några av våra populära fjällorter. Under april till och med oktober anges tiderna i sommartid.

Kåsa vid fjällbäck

Samiska ortsnamn

De samiska ortnamnen dominerar i den svenska fjällkedjan från Treriksröset och ner till norra Jämtland. Idag ersätts också de försvenskade namnen på fjällkartan med den ursprungliga samiska stavningen.

Två renar med berg i bakgrunden

Renar på fjället

Som besökare på fjället och i alla områden där renskötsel bedrivs är det viktigt att du inte stör eller skrämmer renen. Tillsammans med SSR – Svenska samernas riksförbund har vi tagit fram några tips om vad du bör tänka på.

singi-fjallstuga-kungsleden

Priser, bokning & betalning i fjällstuga

Det är en del att hålla koll på inför din stugvistelse. Därför har vi samlat allt du behöver veta angående priser, bokning och betalning i fjällstugor på denna sida.

person-fjallvandrar-kungsleden

Ledsystemet i fjällen

Det statliga ledsystemet består av cirka 550 mil markerade leder, varav 225 mil i Norrbotten och 194 mil i Jämtland. Broar, rastskydd och roddbåtar innefattas också i det statliga ledsystemet. Förutom de statliga lederna finns ett ledsystem på totalt cirka 250 mil runt samhällen och turistanläggningar i fjällregionen.

Vandring Ammarnäs - Hemavan

Hur lång tid tar det att vandra?

Det är självklart lättare att vandra på en jämn och flack stig, än att gå uppför ett brant berg, och hastigheten när du vandrar blir därefter. Tabellen nedan kan ge dig en fingervisning och bygger på erfarenhetsmässiga grunder, men varierar dock beroende på din kondition, hur tung din packning är och vilka väderförhållanden du vandrar i.

Dass vid alesjaure som kräver serviceavgift

Tält- och serviceavgift

Om du vill ha tillgång till gästkök, torkrum, dusch, bastu eller andra faciliteter på STFs fjällstugor och fjällstationer behöver du betala en mindre serviceavgift.

Vandrare tar med sopor tillbaka från fjället

Sophantering fjällstuga

Avfallshanteringen bortom farbar väg är en komplicerad fråga och vi som vistas i den känsliga fjällmiljön måste hjälpas åt för att den ska fungera.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.