Fjällvandring med barn
Barn gillar att vandra! Lägger du upp fjällvandringen på ett kul sätt kan barnen gå nästan hur långt som helst. Din roll som friluftsförälder ändrar dock förutsättningarna för dig som utemänniska. Se till att skruva ner tempot och lägg ribban på en rimlig nivå. Du som fjällvandrar med barn kan göra dagsturer från STFs genuina och personliga boenden – eller tälta på fjället.
Pausa ofta och låt barnen utforska naturen
Fjällvandringsleder kan ha svåra passager och höjdskillnader, och för barn är detta både kul och utmanande. Ta många pauser för att orka hela dagen! Längs vägen kan du och familjen göra ett eget vindskydd, grilla eller passa på att bada i en fjällsjö. En god idé är att dela upp dagen i två utepass. Gå in och laga lunch, eller ät på i restaurangen på fjällstationen om du vistas vid en sådan. Då har barnen ny kraft när ni kommer ut för andra gången.
Du kan skapa delaktighet genom att låta barnen prova sådant de inte är vana vid hemifrån. Använd karta och GPS, berätta var ni är, vart ni ska och vad ni ser. Det är även trevligt att utnyttja morgon och kväll någon gång. Ni kan till exempel vandra sent i sommarljuset, eller gå upp tidigt och vara med när naturen vaknar. Ta gärna med en fågelbok, en växtbok, kikare och lupp, så får barnen utforska naturen.
Trygg fjällvandring med barn
Frihetskänslan blir större när du känner dig trygg på fjället. Därför är det alltid klokt att läsa på lite extra om fjällsäkerhet. Glöm inte att fjällväder kan växla snabbt – så lyssna alltid på väderrapporten innan du ger dig av. Givetvis behöver du ha koll på hur du navigerar med hjälp av karta och kompass, även när du följer markerade fjälleder. Låt det bli en aktivitet barnen deltar i!
Det gäller att du håller dig till vandring på trygga leder. Gå aldrig över strömmande eller djupa vattendrag med barn. Ta heller aldrig med barn på avsatser, smala bergskammar eller ut på branta snöfält.
Det är viktigt att vara ödmjuk inför fjällvärldens mäktiga naturkrafter och väderskiftningar. Samtidigt finns ingen anledning till oro om du är väl förberedd. Vill du lära dig mer innan du börjar fjällvandra? På flera av STFs fjällstationer finns möjlighet att gå på en trygg familjevandring med guide och under hela sommaren erbjuder vi familjer möjligheten till en kostnadsfri fjällintroduktion. Introduktionerna som går under namnet Fjällintro familj sker på STF Storulvån Fjällstation, STF Saltoluokta Fjällstation och STF Grövelsjön Fjällstation. Här får du grundläggande fjällkunskap och går igenom karta och kompass, fjällsäkerhet, allemansrätt, hur det funkar att laga mat på stormkök, utrustningstips och vad man ska tänka på när man packar ryggsäcken. Efter introduktionen ska du känna dig trygg med att ta ut familjen och fjällvandra på egen hand.
Planera in mycket extra tid för vandringen
Att ha gott om tid är nyckeln till en lyckad tur. Då slipper ni bli stressade av att det börjar mörkna eller att sträckan känns för lång. Det är bra om du som vuxen har lite energi kvar när alla andras har sinat. Din kunskap och dina erfarenheter som friluftsmänniska gör att du lättare kan hjälpa andra. Om du själv håller på att tappa motivationen finns också lösningar på det. Ta en paus, fika, bada eller låta barnen leka en stund. Försök undanröja negativa aspekter som hunger, trötthet och kyla redan innan de ens kommer på tal.
Bär små barn i bärsele eller bärstol
Riktigt små barn, upp till ungefär ett år, bär du i bärsele på magen. En bärsele ska ge bra stöd för huvud och nacke. När du vandrar med bärsele kan du ofta själv ha ryggsäck.
Barn över ett år kan du ha i bärstol på ryggen. Bärstol går fint att använda när barnet sitter stabilt och till dess att det väger 15 till 20 kilo, då barnet kan gå själv. Tänk på att bärstolen ska vara skön både för barnet och dig som bär. Med barn på ryggen och extra attiraljer i packningen blir det dock mindre plats för din egen utrustning. Det gäller att ha sällskap som förutom sin egen utrustning också kan bära din.
När du bär barn på magen eller ryggen gäller det att ta det säkra före det osäkra. Undvik därför toppturer, stenskravel och hala områden. I både bärselen och bärstolen behöver du även säkerställa att barnets blodflöde i armar och ben är bra. Stanna ofta och se till att barnet byter ställning, går lite på marken och rör på sig. Eftersom du är i rörelse och ditt barn sitter stilla kan de bli lite kallare än du är, särskilt under vår och höst. Varma sommardagar får du tvärtom hålla koll så att barnen inte blir för varma. Ta gärna med en bra hatt, eller satsa på en bärstol med inbyggt solskydd som går att fälla upp.
Från fem års ålder kan barn gå själva
Från fem till sex års ålder brukar barnen fixa att gå själva. Hur långt och hur fort de går är förstås helt individuellt, men räkna med en till femton kilometer beroende på ålder och humör. Utan krav på distanser lär ni er att vara ute tillsammans. En dålig dag med hunger, dåligt väder, förkylning och myggbett går det långsammare. Lägg därför mycket tid på lek! Längs vägen kan ni grilla, göra ett eget vindskydd, eller passa på att bada i en tjärn eller från en skärgårdsklippa. Se till att barnen bara bär en liten ryggsäck med lätt packning.
Lek och ha roligt på turen
Det finns många knep som skapar förutsättningar för en härlig fjällvandring med familjen. Se först och främst till att du går tillsammans med barnen, inte bakom eller framför. Ta med en tennisboll eller någon annan liten och lätt leksak. Packa ned ett terränganpassat gosedjur som får bli både matat med frystorkad mat, och smutsigt av lek. Kanske kan ni bjuda med barnens bästa kompis? Det kan även vara roligt med ett projekt att ägna sig åt på kvällar och raster under vandringen. Är barnen stora nog att hantera kniv kan de till exempel tälja en vandringsstav till sig själva. I naturen finns massor av material som passar för pyssel.
Saknar du egen utrustning?
Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.
Läs merBoka våra utvalda familjeaktiviteter
Vandra med barn och upptäck äventyret Sverige!
Fler sidor om vandring
Samlingssida vandringsleder
Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.
Fjällvandring
Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Treriksröset i norr till Dalarna i söder. Här väntar hisnande landskap och hundratals mil med markerade vandringsleder.
STFs Signaturleder
För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.