Transport fjällen

När du reser till fjällen är själva färden ofta en del av äventyret. Läs mer om hur du tar dig dit samt vilken transport som gäller när du kommer fram. På nattåget till Lappland och Jämtland, eller på bussen vidare in mot fjällen, får du en försmak av vad som väntar i form av upplevelser.

Buss eller tåg till fjällen

För de flesta är det smidigt att åka tåg till fjällen. Ibland går direkttåg, annars kan du behöva göra något byte på vägen. Du väljer mellan nattåg eller resor på dagtid. Det går även bra att åka buss till fjällen, antingen hela vägen fram eller bara sista biten. Tågbolagen har tidtabeller för tåg och Länstrafiken i respektive län sköter busstidtabeller.

Vi rekommenderar att du i största möjliga mån satsar på klimatsmart transport. Om det absolut krävs kan du ta flyget till fjällen, med avgångar från bland annat Stockholm/Arlanda till Östersund, Hemavan, Gällivare och Kiruna.

10–15 % rabatt på tågresor

Medlemmar i STF kan boka tågresor till rabatterat pris med SJ, Snälltåget, Vytåg och Norrtåg via vår förmånssida.

Läs mer och boka

Transport i fjällvärlden

Väl framme i fjällen finns båttrafik som gör det lätt att ta sig fram över sjöar och vattendrag. Kika gärna på priser, tidtabeller och sträckor som trafikeras med båtar i fjällen. Till Saltoluokta fjällstation tar du dig till exempel med tåg och sedan båt (på vintertid åker du dit med tåg och sedan skoter).

Du hittar vägbeskrivningar till STFs fjällboenden på deras sidor, under fliken ”Hitta hit”. Abisko, Grövelsjön och Storulvån är exempel på fjällstationer som har bilväg ända fram till dörren. Våra andra fjällstationer och fjällstugor ligger i väglöst land, vilket betyder att du endast kan ta dig dit till fots eller på skidor.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.