Laga mat utomhus

Mat smakar sällan så bra som när du äter den utomhus. Den är förstås också helt nödvändig för att ladda kroppen med ny energi. För dagsturen fungerar kall matsäck, men ska du vara ute längre behöver du ett bra friluftskök.

Gaskök är smidiga att hantera
Gaskök har blivit populära på senare år och är smidiga att hantera. Du kan reglera värmen enkelt och koka upp vatten snabbt. Dessutom kräver gaskök väldigt lite underhåll.

Det bästa friluftsköket om du ska laga mat är så kallade spindelkök. Där står brännaren stadigt på egna ben och du kopplar den till gasoltuben med en slang. Det är bra med en bred brännare, då får du jämnare värme och maten bränner inte fast i kastrullen lika lätt. Det finns även gasbrännare som skruvas fast direkt på gastuben, men det kan bli vingligt och fungerar därför bäst som ett reservkök eller om du vill packa lätt.

Tänk på att testa köket och även den nyinköpta gastuben innan du ger dig ut, så att du vet att de fungerar.

Bensinkök fungerar hela året
Bensinkök är ett effektivt åretrunt-kök som du enkelt reglerar värmen på. Öva på att använda köket innan du ger dig ut! Innan du börjar laga mat är det bra att förvärma brännaren. Ibland behöver du plocka isär och rengöra köket.

Det finns också multifuelkök som hanterar både gas, bensin och fotogen – allt du behöver göra är att byta en ventil.

Under vintern och på hög höjd fungerar gaskök inte så bra. Kylan eller lufttrycket gör att du inte får tillräckligt tryck i gastuben, och därmed försämras effekten. Du kan testa att värma tuben i ett vattenbad för att få gasen att fungera bättre. På vintern är bensin- eller fotogenkök därför det bäst fungerande alternativet.

Trangiakök kan göras om till gaskök
Trangiakök med brännare för T-röd har en stark tradition i svenskt friluftsliv. Sprit är dessvärre inte ett effektivt bränsle. Matlagningen tar lång tid och det är svårt att reglera lågan.

Var noga med att hälla upp nog mycket bränsle från början. Då behöver du inte vänta på att brännaren har svalnat innan du kan fylla på den och tända upp på nytt.

Du kan köpa en gasinsats till ditt Trangiakök som gör att du kan använda köket med ett effektivare bränsle.

Småkök för vatten är snabba och praktiska
Något som blir allt mer populärt är småkök som exempelvis Jetboil, där gastuben i stort sett är integrerad med kokkärlet i ett enda nätt paket. Det är praktiskt när du ska koka upp vatten snabbt, till exempel för att tillaga en påse frystorkad mat. Vill du njuta av matlagningen på turen är småkök inte det optimala valet.

Fler utrustningstips