Laga mat utomhus
Även enkel mat smakar sagolikt gott när du äter den utomhus. På den här sidan hittar du både inspiration och information om hur du kan förgylla din vandring med mat!
Häng med vår vandringsexpert Charlotte och lär dig mer om att laga mat utomhus. I den här filmen testar hon tre olika sätt: frystorkad mat med termos, risotto på friluftskök och en fire-pita över öppen eld. Alla sätten är lika goda som enkla.
Vilket stormkök ska jag välja?
När du funderar över vilket kök som passar dig kan du stöta på alla möjliga ord: fritidskök, stormkök, friluftskök, spritkök, gasolkök, bensinkök eller fältkök. Här kommer några tips som guidar dig i stormköksdjungeln.
Gasolkök – smidigt på sommaren
Gasolkök – smidigt på sommaren
Gasolkök har blivit populära på senare år, eftersom det är enkelt att reglera värmen och du kan koka upp vatten snabbt. Dessutom kräver de väldigt lite underhåll. Gasbehållare finns i olika storlekar och du kan därför anpassa mängden efter längden på din tur.
De kanske bästa stormköken att laga mat på är så kallade spindelkök. De har brännare som står stadigt på egna ben och som kopplas till gasoltuben med en slang. Det är bra med en bred brännare, så får du jämnare värme och maten bränner inte fast i kastrullen lika lätt. Det finns även gasbrännare som skruvas fast direkt på gastuben, men de kan bli vingliga och passar främst som reservkök, eller om du vill packa lätt. Tomma gasbehållare ska lämnas som miljöfarligt avfall hos återvinningen. De flesta butiker som säljer gas tar också emot använda behållare.
Under vintern och på hög höjd fungerar gasolkök inte så bra. Kylan eller lufttrycket gör att du inte får tillräckligt tryck i gastuben, och därmed försämras effekten. Det finns gas som är mer vinteranpassad, men den klarar inte låga temperaturer. Du kan testa att bära behållaren nära kroppen för att hålla den lite värm, eller ha den i ett hett vattenbad precis innan du ska tända köket. Men ska du åka på vintertur är bensinkök det säkraste och bäst fungerande alternativet.
Bensinkök – fungerar hela året
Bensinkök – fungerar hela året
Bensinkök är effektiva året runt-kök som du enkelt reglerar värmen på. Innan du börjar laga mat är det bra att förvärma brännaren. Det gör du genom att läcka ut lite bensin i brännaren och sedan tända på. Ett bensinkök sotar igen efter ett tag, så du behöver rengöra ditt kök emellanåt för att behålla bästa effekt.
Bensinkök är det som fungerar bäst och är säkrast vintertid, då bränslet klarar av låga temperaturer. Det finns även multifuelkök som hanterar både gas, bensin och fotogen – allt du behöver göra är att byta en ventil.
Trangiakök – mindre effektivt med sprit
Trangiakök – mindre effektivt med sprit
Trangiakök med brännare för T-röd har en stark tradition i svenskt friluftsliv. Dessvärre är sprit inte ett särskilt effektivt bränsle. Matlagningen tar lång tid och det är svårt att reglera lågan. Var därför noga med att hälla upp tillräckligt med bränsle från början, så slipper du vänta på att brännaren har svalnat innan du kan fylla på den och tända upp på nytt. Du kan köpa en gasinsats till ditt Trangiakök så går det att använda ihop med ett effektivare bränsle.
Småkök – för snabb vattenkokning
Småkök – för snabb vattenkokning
Något som blir allt mer populärt är småkök som exempelvis Jetboil, där gastuben i stort sett är integrerad med kokkärlet i ett enda nätt paket. Dessa är extremt effektiva för att koka upp vatten snabbt, till exempel när du ska tillaga en påse frystorkad mat. Men om du vill laga en steka något eller göra någon lite mer avancerad rätt, är detta inte ett kök att rekommendera.
Glöm ej underlag och vindskydd
Oavsett vilket kök du väljer bör du alltid ställa upp köket på en plan yta, för att minska risken att det välter mitt under matlagningen. Vintertid är det bra att ha med ett tunt, icke brännbart underlag, exempelvis en mindre metallplatta. På så sätt står köket plant och smälter inte ned i snön. Till de flesta kök ingår någon typ av vindskydd, såsom en metallkrage, att sätta runt köket. Använd vindskyddet, då det kommer att effektivisera matlagningen, spara in på bränsle och skydda lågan så att den inte släcks.
Laga mat över öppen eld
När man är ute är det även mysigt att ibland laga sin mat över öppen eld. Då är det viktigt att man har kunskap om vad som gäller när man tänder en eld i naturen. Här kommer några saker att tänka på.
Tips på mat utomhus
Nu har du fått lära dig olika sätt att laga mat utomhus, då är det dags för lite tips på mumsig mat du enkelt kan laga eller som är enkel att preppa hemma och ta med ut!
Preppa hemma – färdigt att äta ute
Preppa hemma – färdigt att äta ute
- Pasta med pesto och oliver
- Tonfiskröra med grönsaker efter egen smak i tortillabröd
- Färsk tortellini, tomat, rucola och smaksatt crème fraiche
- Matig omelett med knäckebröd. Överraskande gott att äta kall
- Färdiga pannkakor med banan och hackad choklad
- Wraps med grönsaker och bönor
- Rårakor med haloumi, gräddfil och gräslök
Laga med stormkök
Laga med stormkök
- Koka risottoris enligt förpackningen, addera parmesanost, torkad svamp och lök
- Fyll en petflaska med färdig pannkaksmet och stek. Toppa med bär eller sylt
- Gör smet till krabbelurer – en blandning mellan sockerkaka och amerikanska pannkakor och stek, toppa med sylt eller äppelmos
- Färdig ärtsoppa eller gulaschsoppa. Allt smakar bättre ute
- Tortellini, pancetta och körsbärstomater kokas i en och samma gryta
- Bananquesedillas med nutella och jordgubbar
- Kolbulle – vatten, mjöl och salt vispas ihop och stekts med rimmat fläsk
Laga över öppen eld
Laga över öppen eld
- Klassikern grillkorv med bröd och valfria tillbehör är icke att förglömma
- Grillad ciabatta fylld med ost, skinka och soltorkade tomater (kräver grillgaller)
- Tortillapizza m tomatpuré, ost, salami och rucola (kräver grillgaller)
- Pinnbröd
- Grillade bananer i folie fyllda med choklad
- Grillad korv i tunnbröd med sallad, tomat, gurka, lök och dressing
- Hamburgare med ost, tomat, sallad och lök
Saknar du egen utrustning?
Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.
Dina medlemsförmånerFler tips för dig
Rätt utrustning
Här får du utrustningstips på hur du väljer rätt skidor för fjället, packning inför vandringen och hur du lagar mat utomhus.
Packlistor
Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.
Startsida vandring
Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.