Stormkök och matlagning utomhus

Laga mat utomhus

Även enkel mat smakar sagolikt gott när du äter den utomhus. För dagsturen fungerar kall matsäck och termos med hett vatten, men ska du vara ute längre behöver du laga din mat på stormkök.

När du funderar över vilket kök som passar dig kan du stöta på alla möjliga ord: fritidskök, stormkök, friluftskök, spritkök, gasolkök, bensinkök eller fältkök. Här följer våra tips som guidar dig i stormköksdjungeln.

Underlag och vindskydd

Oavsett vilket kök du väljer bör du alltid ställa upp köket på en plan yta, för att minska risken att det välter mitt under matlagningen. Vintertid är det bra att ha med ett tunt, icke brännbart underlag, exempelvis en mindre metallplatta. På så sätt står köket plant och smälter inte ned i snön.

Till de flesta kök ingår någon typ av vindskydd, såsom en metallkrage, att sätta runt köket. Använd vindskyddet, då det kommer att effektivisera matlagningen, spara in på bränsle och skydda lågan så att den inte släcks.

Smidigt att använda gasolkök

Gasolkök har blivit populära på senare år, eftersom det är enkelt att reglera värmen och du kan koka upp vatten snabbt. Dessutom kräver de väldigt lite underhåll. Gasbehållare finns i olika storlekar och du kan därför anpassa mängden efter längden på din tur.

De kanske bästa stormköken att laga mat på är så kallade spindelkök. De har brännare som står stadigt på egna ben och som kopplas till gasoltuben med en slang. Det är bra med en bred brännare, så får du jämnare värme och maten bränner inte fast i kastrullen lika lätt. Det finns även gasbrännare som skruvas fast direkt på gastuben, men de kan bli vingliga och passar främst som reservkök, eller om du vill packa lätt.

Tänk på att testa nyinköpt kök och gastub innan du ger dig ut, så att de fungerar ordentligt. Tomma gasbehållare ska lämnas som miljöfarligt avfall hos återvinningen. De flesta butiker som säljer gas tar också emot använda behållare och ser till att de återvinns på rätt sätt.

Gäng lagar mat utomhus

Bensinkök fungerar hela året

Bensinkök är effektiva året runt-kök som du enkelt reglerar värmen på. Öva genom att använda köket innan du ger dig av! Innan du börjar laga mat är det bra att förvärma brännaren. Det gör du genom att läcka ut lite bensin i brännaren och sedan tända på. Ett bensinkök sotar igen efter ett tag, så du behöver rengöra ditt kök emellanåt för att behålla bästa effekt. Bensinkök är det som fungerar bäst och är säkrast vintertid, då bränslet klarar av låga temperaturer. Det finns även multifuelkök som hanterar både gas, bensin och fotogen – allt du behöver göra är att byta en ventil.

Under vintern och på hög höjd fungerar gasolkök inte så bra. Kylan eller lufttrycket gör att du inte får tillräckligt tryck i gastuben, och därmed försämras effekten. Det finns gas som är mer vinteranpassad, men den klarar inte låga temperaturer. Du kan testa att bära behållaren nära kroppen för att hålla den lite värm, eller ha den i ett hett vattenbad precis innan du ska tända köket. Men ska du åka på vintertur är bensinkök det säkraste och bäst fungerande alternativet.

Trangiakök kan göras om till gasolkök

Trangiakök med brännare för T-röd har en stark tradition i svenskt friluftsliv. Dessvärre är sprit inte ett särskilt effektivt bränsle. Matlagningen tar lång tid och det är svårt att reglera lågan. Var därför noga med att hälla upp tillräckligt med bränsle från början, så slipper du vänta på att brännaren har svalnat innan du kan fylla på den och tända upp på nytt.

Du kan köpa en gasinsats till ditt Trangiakök så går det att använda ihop med ett effektivare bränsle.

Småkök för snabb vattenkokning

Något som blir allt mer populärt är småkök som exempelvis Jetboil, där gastuben i stort sett är integrerad med kokkärlet i ett enda nätt paket. Dessa är extremt effektiva för att koka upp vatten snabbt, till exempel när du ska tillaga en påse frystorkad mat. Men om du vill njuta av att laga mat utomhus, så är detta inte ett kök att rekommendera.

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.