Stormkök och matlagning utomhus

Laga mat utomhus

Även enkel mat smakar sagolikt gott när du äter den utomhus. När du funderar över vilket kök som passar dig kan du stöta på alla möjliga ord: fritidskök, stormkök, friluftskök, spritkök, gasolkök, bensinkök eller fältkök. Här följer våra tips som guidar dig i stormköksdjungeln.

Gasolkök – smidigt på sommaren

Gasolkök har blivit populära på senare år, eftersom det är enkelt att reglera värmen och du kan koka upp vatten snabbt. Dessutom kräver de väldigt lite underhåll. Gasbehållare finns i olika storlekar och du kan därför anpassa mängden efter längden på din tur.

De kanske bästa stormköken att laga mat på är så kallade spindelkök. De har brännare som står stadigt på egna ben och som kopplas till gasoltuben med en slang. Det är bra med en bred brännare, så får du jämnare värme och maten bränner inte fast i kastrullen lika lätt. Det finns även gasbrännare som skruvas fast direkt på gastuben, men de kan bli vingliga och passar främst som reservkök, eller om du vill packa lätt. Tomma gasbehållare ska lämnas som miljöfarligt avfall hos återvinningen. De flesta butiker som säljer gas tar också emot använda behållare.

Under vintern och på hög höjd fungerar gasolkök inte så bra. Kylan eller lufttrycket gör att du inte får tillräckligt tryck i gastuben, och därmed försämras effekten. Det finns gas som är mer vinteranpassad, men den klarar inte låga temperaturer. Du kan testa att bära behållaren nära kroppen för att hålla den lite värm, eller ha den i ett hett vattenbad precis innan du ska tända köket. Men ska du åka på vintertur är bensinkök det säkraste och bäst fungerande alternativet.

Bensinkök – fungerar hela året

Bensinkök är effektiva året runt-kök som du enkelt reglerar värmen på. Innan du börjar laga mat är det bra att förvärma brännaren. Det gör du genom att läcka ut lite bensin i brännaren och sedan tända på. Ett bensinkök sotar igen efter ett tag, så du behöver rengöra ditt kök emellanåt för att behålla bästa effekt. Bensinkök är det som fungerar bäst och är säkrast vintertid, då bränslet klarar av låga temperaturer. Det finns även multifuelkök som hanterar både gas, bensin och fotogen – allt du behöver göra är att byta en ventil.

Trangiakök – mindre effektivt med sprit

Trangiakök med brännare för T-röd har en stark tradition i svenskt friluftsliv. Dessvärre är sprit inte ett särskilt effektivt bränsle. Matlagningen tar lång tid och det är svårt att reglera lågan. Var därför noga med att hälla upp tillräckligt med bränsle från början, så slipper du vänta på att brännaren har svalnat innan du kan fylla på den och tända upp på nytt. Du kan köpa en gasinsats till ditt Trangiakök så går det att använda ihop med ett effektivare bränsle.

Småkök – för snabb vattenkokning

Något som blir allt mer populärt är småkök som exempelvis Jetboil, där gastuben i stort sett är integrerad med kokkärlet i ett enda nätt paket. Dessa är extremt effektiva för att koka upp vatten snabbt, till exempel när du ska tillaga en påse frystorkad mat. Men om du vill laga en steka något eller göra någon lite mer avancerad rätt, är detta inte ett kök att rekommendera.

Glöm ej underlag och vindskydd

Oavsett vilket kök du väljer bör du alltid ställa upp köket på en plan yta, för att minska risken att det välter mitt under matlagningen. Vintertid är det bra att ha med ett tunt, icke brännbart underlag, exempelvis en mindre metallplatta. På så sätt står köket plant och smälter inte ned i snön. Till de flesta kök ingår någon typ av vindskydd, såsom en metallkrage, att sätta runt köket. Använd vindskyddet, då det kommer att effektivisera matlagningen, spara in på bränsle och skydda lågan så att den inte släcks.

Laga mat över öppen eld

När man är ute är det även mysigt att ibland laga sin mat över öppen eld. Då är det viktigt att man har kunskap om vad som gäller när man tänder en eld i naturen. Här kommer några saker att tänka på.

 1. Kontrollera att eldning är tillåten. I skyddade naturområden kan eldning vara förbjuden eller reglerad. Ibland råder också eldningsförbud på grund av brandrisk Du är skyldig att veta vad som gäller – info finns på kommunens och länsstyrelsens hemsidor, hos lokala turistbyrån med mera. Ladda ner appen ”Brandrisk ute” från Naturvårdsverket och MSB.
 2. Använd helst befintliga eldstäder. Tänk på att varje ny eld lämnar nya spår i naturen. I vissa områden är det bara tillåtet att elda vid fasta eldstäder.
 3. Elda på grus eller sandmark. Ingen eld direkt på, eller intill, berghällar eller större stenblock – de missfärgas och spricker sönder. Elda inte på torv, mossa eller jordig skogsmark – där kan elden pyra länge och sedan flamma upp.
 4. Ta med egen ved eller elda med löst liggande grenar, pinnar och kottar. Du får inte hugga eller såga ner träd, buskar eller grenar, eller ta ris eller näver från levande träd. Du får heller inte använda fallna träd till ved.
 5. Se upp med vinden. Elda inte om det är för blåsigt.
 6. Släck ordentligt. Låt elden brinna ut helt, släck med vatten och rör om så att glöden slocknar. Gräv gärna under askan och kontrollera att all glöd är släckt.
 7. Ha vatten tillgängligt för att släcka eld och glöd.
 8. Gör snyggt efter dig. Ta bort halvbrunnen ved och kol, lägg eventuell över sand eller grus och återställ flyttade stenar.

Tips på mat utomhus

Preppa hemma – färdigt att äta ute

 1. Pasta med pesto och oliver.
 2. Tonfiskröra med grönsaker efter egen smak i tortillabröd.
 3. Färsk tortellini, tomat, rucola och smaksatt crème fraiche.
 4. Matig omelett med knäckebröd. Överraskande gott att äta kall.
 5. Färdiga pannkakor med banan och hackad choklad.
 6. Wraps med grönsaker och bönor.
 7. Rårakor med haloumi, gräddfil och gräslök.

Laga med stormkök

 1. Koka risottoris enligt förpackningen, addera parmesanost, torkad svamp och lök.
 2. Fyll en petflaska med färdig pannkaksmet och stek. Toppa med bär eller sylt.
 3. Gör smet till krabbelurer – en blandning mellan sockerkaka och amerikanska pannkakor och stek, toppa med sylt eller äppelmos.
 4. Färdig ärtsoppa eller gulaschsoppa. Allt smakar bättre ute.
 5. Tortellini, pancetta och körsbärstomater kokas i en och samma gryta.
 6. Bananquesedillas med nutella och jordgubbar.
 7. Kolbulle – vatten, mjöl och salt vispas ihop och stekts med rimmat fläsk.

Laga över öppen eld

 1. Klassikern grillkorv med bröd och valfria tillbehör är icke att förglömma.
 2. Grillad ciabatta fylld med ost, skinka och soltorkade tomater (kräver grillgaller).
 3. Tortillapizza m tomatpuré, ost, salami och rucola (kräver grillgaller).
 4. Pinnbröd.
 5. Grillade bananer i folie fyllda med choklad.
 6. Grillad korv i tunnbröd med sallad, tomat, gurka, lök och dressing.
 7. Hamburgare med ost, tomat, sallad och lök.

Glatt gäng slår upp rött tält

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Fler tips för dig

grupp väger sin packning

Rätt utrustning

Här får du utrustningstips på hur du väljer rätt skidor för fjället, packning inför vandringen och hur du lagar mat utomhus.

Två fjällvandrare beundrar utsikt över berg

Packlistor

Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Startsida vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.