Tur­skidåkning

Har du fjällvandrat tidigare och är nyfiken på hur en fjälltur kan se ut vintertid? Då är turskidåkning ett härligt sätt att ta reda på saken. Du kommer att känna igen allt det du älskar med sommarfjället, som naturupplevelsen, frihetskänslan och gemenskapen på STFs boenden. Det går att anpassa turen helt efter din egen förmåga.

Färdigpaketerade upplevelser på turskidor

Utforska fjällets vackraste skidområden i trevligt sällskap eller på egen hand.

Vad är turskidåkning?

Med turskidor på fötterna kan du utforska helt obanad fjällterräng vintertid. Det skiljer sig från längdskidor, som kräver preparerade spår och ofta sker nära anläggningar. Skillnaden mellan turskidor och längdskidor är att ett par turskidor är stabilare. De är lite bredare, tjockare och har ofta en stålkant som underlättar vid åkning utför. Du har även en stabilare och varmare pjäxa. Medan längdskidåkning är en träningsform, används turskidor snarare på upptäcktsfärder. Dessa behöver inte vara svåra – även små barn kan gå på vintertur. De allra yngsta kan följa med i fjällpulka. Om du är nybörjare är det dock klokt att gå längs markerade vinterleder på plan mark. Så småningom kan du börja utforska fjällets sluttningar.

Skidutrustningen är ungefär densamma för nybörjare som för proffs. Vissa av dem passar för flack terräng med lössnö, men de flesta påminner om pistskidor, det vill säga har en stålkant som ger grepp på fjällsidorna. Du kan få tips och hyra utrustning på flera av STFs fjällstationer.

Vilken turskidåkare är du?

Oavsett om du är nybörjare eller van fjällfarare har vi skräddarsydda upplevelser för just dig.

Tips för nybörjare

 • Välj rätt skidor för din tur. Nybörjare använder skidor som är deras egen längd, medan skidor för proffs kan vara lite längre. Ett tips är att för enkelhetens skull börja med vallningsfria skidor. Du kan hyra skidor på flera av våra fjällstationer.
 • Klä dig enligt lager på lager-principen. Använd ull eller funktionsmaterial och undvik bomull, så håller du dig varm och torr även om du blir blöt eller svettas. Skalplagg ytterst, gärna med extra plats för kläder under och rejäl huva för att skydda mot vind. Med dubbla strumpor så undviker du skoskav. Undvik för tajt sittandes pjäxa så slipper du frysa om fötterna.
 • Packa smart så att du slipper bära onödigt tungt. En ryggsäck på 40 liter räcker för dagsturen.
 • Karta och kompass hjälper dig att planera din tur och är obligatoriska att ha med. Du kan även ta med en GPS eller ladda ner en digital fjällkarta och använda i offline-läge i mobilen. Tänk på att mobilen sällan har täckning och att batterier och powerbanks är väldigt känsliga för kyla.
 • Undvik att färdas själv på vinterfjället, följ markerade leder och lämna alltid ett färdmeddelande. Det viktigaste i meddelandet är när du beräknas återvända samt att du kommer höra av dig då.
 • Ta med första förband, elastisk binda och skavsårplåster. Läs mer om säkerhet genom att besöka Fjällsäkerhetsrådet.se
 • Fjällväder kan växla snabbt. Kolla väderleksrapporten en extra gång innan du ger dig ut och anpassa din tur därefter.
 • När det blåser och drevar är det praktiskt med en vindsäck, alltså ett enklare vind- och regnskydd. Du kan även ta med en bivackspade och gräva en grop där du kan sitta i lä. En tunn lina för navigering mellan ledkryss i dålig sikt är även att rekommendera.
 • Ta med mer mat och varm dryck än vad du behöver för din tur om något skulle hända.
 • Använd solskyddsfaktor och solglasögon även när det är molnigt, eftersom snön reflekterar solen.
 • I nationalparker och naturreservat kan allemansrättens rättigheter och skyldigheter variera beroende på område. Våra STF-värdar berättar gärna om vilka regler som gäller för just den platsen du planerar att besöka.

Fjällstationen som bas

Satsa på en personlig och genuin fjällstation som bas, så väntar spännande äventyr precis utanför dörren.

Boka boende

STF Grövelsjön Fjällstation

Grövelsjön, Rogenområdet
Boka boende

STF Sylarna Fjällstation

Jämtlandsfjällen
Boka boende

STF Abisko Turiststation

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Ritsem

Laponia

Hyr din utrustning

På de allra flesta fjällstationerna kan du hyra utrustning, utmärkt för både plånboken och miljön. Visste du att som medlem i STF har du rabatt när du hyr utrustning? 

Flexibla bokningsvillkor

Oavsett om det är dina egna semesterplaner eller omvärlden som förändras har du alltid flexibla bokningsvillkor när du bokar på vår hemsida.

Läs mer om våra bokningsvillkor (öppnas i ny flik)

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.