Dagsturer på turskidor
Utforska fjällets vackraste skidområden i trevligt sällskap eller på egen hand.
Flexibla bokningsvillkor
För att kunna erbjuda dig en trygg vistelse i coronatider har vi gjort en mängd anpassningar på våra boenden. Vad gäller avbokningsregler så erbjuder STF alltid generösa villkor när du bokar här på hemsidan. Allt för att du ska kunna vara flexibel, oavsett om det är dina egna semesterplaner eller omvärlden som förändras.
Vad är turskidåkning?
Turskidåkning är som vandring, fast på snö. Med turskidor på fötterna kan du utforska helt obanad fjällterräng. Det skiljer sig från längdskidor, som kräver preparerade spår och ofta sker nära anläggningar. Medan längdskidåkning är en träningsform, används turskidor snarare på upptäcktsfärder. Dessa behöver inte vara svåra – även små barn kan gå på vintertur. De allra yngsta kan följa med i fjällpulka. Om du är nybörjare är det dock klokt att gå längs markerade vinterleder på plan mark. Så småningom kan du börja utforska fjällets sluttningar.
Skidutrustningen är ungefär densamma för nybörjare som för proffs. Turskidor är breda och stabila. Vissa av dem passar för flack terräng med lössnö, men de flesta påminner om pistskidor, det vill säga har en stålkant som ger grepp på fjällsidorna. Du kan få tips och hyra utrustning på flera av STFs fjällstationer.
Vilken turskidåkare är du?
Oavsett om du är nybörjare eller van fjällfarare har vi skräddarsydda upplevelser för just dig.

Fjällstationen som bas
Satsa på en personlig och genuin fjällstation som bas, så väntar spännande äventyr precis utanför dörren.
Hyr din utrustning
På de allra flesta fjällstationerna kan du hyra din utrustning. Prisexempel turskidåkningspaket: 800:- för vuxna och 450:- för barn i tre dagar. Dubbelkolla alltid pris och utbud med den aktuella fjällstationen.
10 tips för nybörjare
Om du just börjat lära dig om turskidåkning finns vissa saker som är bra att veta.
- Vädret kan växla fort på fjället, så kolla väderleksrapporten en extra gång innan du ger dig ut.
- Packa smart så att du slipper bära alltför tungt. En ryggsäck på 40 liter räcker för dagsturen.
- Klä dig rätt och inte för varmt. Det är bättre om du fryser lite precis innan du ger dig av, eftersom du kommer att få upp värmen under turen. En tunn skaljacka med huva skyddar mot både sol och vind samtidigt som du är rörlig. Ofodrade skidbyxor är att rekommendera. En varm jacka eller tröja kan behövas om temperaturen sjunker.
- Välj underkläder och underställ i ull eller syntetmaterial. Då håller du dig varm och torr även om du blir blöt eller svettas. Ta på dig dubbla strumpor så undviker du skoskav – tunna strumpor i ull eller syntet och sedan ett par tjockare yllesockor. Se till att det inte blir för trångt i pjäxorna, så slipper du frysa om fötterna.
- Använd solskyddsfaktor och solglasögon även när det är molnigt, eftersom snön reflekterar solen.
- När det blåser är det praktiskt med en vindsäck, alltså ett enklare vind- och regnskydd. Du kan även ta med en bivackspade så kan du gräva en solgrop där du kan sitta i lä. Dessa går att hyra på de flesta fjällstationer.
- Så kallade grävpåsar kan sättas som ett isolerande tyglager över pjäxorna. På så sätt håller du fötterna varma. För att slippa få snö i pjäxorna kan du ha på dig damasker.
- Karta och kompass hjälper dig att planera rutten.
- I nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan exempelvis innebära att du inte får göra upp eld eller ta med dig hunden. Våra STF-värdar berättar gärna om reglerna som gäller i den nationalpark du ska besöka.
- Ta med första förband, säkerhetslina och reparationsutrustning för en säker tur på fjället. Läs på om säkerhet genom att besöka Fjällsäkerhetsrådet.se.