topptur-jamtlandsfjallen

Topptur

Vår fjällvärld bjuder på utmärkta förutsättningar för toppturer. Utmaningen att bestiga berget kombinerar du med nedfart i orörd, ljuvlig offpist. Du väljer själv din väg, både upp och ner. STFs fjällstationer, som Abisko, Sylarna, Helags, Storulvån och Kebnekaise, ligger nära Sveriges hisnande topptursområden.

Vad innebär en topptur?

En topptur eller ”radonnée”, innebär att du tar dig upp för ett fjäll med hjälp av skidor eller en delbar snowboard. Med hjälp av stighudar som fästs under skidorna så har du möjlighet att gå i uppförsbacke utan risk för att glida bakåt. När du slutligen når toppen av fjället, tas stighudarna av, och kvar är bara ett fantastiskt åk nedför i (förhoppningsvis) orörd lössnö. Om du inte toppturat tidigare rekommenderar vi att du börjar med en kurs eller guidad topptur, eftersom det i vissa fall finns risk för laviner. Men låt det inte stoppa dig! STFs fjällstationer erbjuder kurser för både nybörjare och vana skidbestigare.

Viktiga förberedelser inför toppturen

Toppturer är spännande och avancerade upptäcktsfärder, som tar dig upp på fjället och sedan ner för sluttningarna. Det hela kräver ordentligt säkerhetstänk. Du behöver vara trygg med fjällnavigering och ha god lavinkunskap, även vad gäller lavinutrustning. Gå gärna på din första topptur med en guide som lär dig att använda rätt skidutrustning, exempelvis så kallade stighudar som placeras under topptursskidorna för att underlätta turen uppåt. Din guide är en säkerhet och en källa till fantastisk kunskap.

Flexibla bokningsvillkor

Oavsett om det är dina egna semesterplaner eller omvärlden som förändras har du alltid flexibla bokningsvillkor när du bokar på vår hemsida.

Läs mer om våra bokningsvillkor (öppnas i ny flik)

Topptur för dig som åker snowboard

Vill du prova något nytt eller är du i grunden snowboardåkare? Då är ”splitboard” ett bra alternativ. I stället för vanliga toppturskidor väljer du denna bräda som går att dela mitt itu. På så sätt har du turskidor att gå i på vägen upp, men kan inför nedfarten montera ihop dem till en enda bräda.

På Kebnekaise, Sveriges högsta berg, upplever du toppturen på över 2 000 meters höjd! Bergets sydtopp täcks av en glaciär och därför varierar höjden. Nordtoppen är den högsta fasta punkten i landet.

Tips inför toppturen

  • Välj rätt skidor för din tur. Skidutrustning är en djungel av olika märken, egenskaper och utföranden. Överväg att hyra utrustning så vet du att den är anpassad efter aktiviteten och du slipper lägga tusenlappar på saker som kanske används ett par gånger varje år.
  • Du behöver en ryggsäck på 35-45L (anpassad för sond/spade och hjälm). I den packar du karta, kompass och första förband inklusive skavsårsplåster och solskyddsfaktor samt säkerhetsutrustning som spade, lavinsond, hjälm och vindsäck.
  • Klä dig enligt lager på lager-principen och inte för varmt när du ger dig av eftersom du snabbt får upp värmen när du går uppför. Välj underställ och strumpor i ull eller syntetmaterial så håller du dig varm även när du svettas. Utanpå understället (och ev. tröja) sätter du sedan transceivern. Skalplagg skyddar mot sol och vind samtidigt som du är rörlig men packa med dig varmare förstärkningskläder i dun eller fleece att ta på dig när du pausar på fjället. En buff är skönt att ha runt halsen eller huvudet. Skydda ögonen med solglasögon/skidglasögon.
  • Ta med ordentligt med mat och varm dryck så du regelbundet kan fylla på med energi, gärna lite extra i en eventuell nödsituation.
  • Det är viktigt att du planerar din tur väl innan du ger dig av och tänk på att utgå från din och ditt sällskaps förmåga och erfarenhet. Undvik att gå på tur själv samt lämna färdmeddelande så någon vet vart du ska, vilken tid du startar och när du beräknar att vara tillbaka. Håll dig uppdaterad på rennäringsverksamheten i det område du befinner dig. På vårvintern förflyttar sig renarna till sommarbete och det är viktigt att du inte stör renhjordarna. Det är också viktigt att det finns ett ordentligt snötäcke på marken så du inte skadar känslig mark när du går på skidorna.
  • Fjällväder kan växla snabbt. Kolla alltid väderleksrapporten en extra gång innan du ger dig ut. Det är viktigt att du har koll på lavinprognoser, navigering och god lavinkunskap, även vad gäller lavinutrustning. Läs mer om fjällsäkerhet. 
  • Om du inte toppturat tidigare rekommenderar vi att du börjar med en kurs eller guidad topptur. STFs fjällstationer erbjuder kurser för både nybörjare och vana skidbestigare. Guider är en säkerhet och källa till fantastisk kunskap.

Hyr din utrustning

På de allra flesta fjällstationerna kan du hyra utrustning, utmärkt för både plånboken och miljön. Visste du att som medlem i STF har du rabatt när du hyr utrustning? 

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.