nybörjarvandring-stenshuvud-nationalpark-österlen

Vandring för nybörjare

Är du nyfiken på vandring men känner att du behöver lite mer kunskap innan du ger dig av? Kanske planerar du din första fjälltur? På den här sidan finns inspiration som passar en vandring för nybörjare. Läs om allt från förslag på guidade turer och våra egna ledarledda nybörjarturer till nybörjartips om mysiga basläger nära väl lämpade vandringsleder.

Leder som passar alla nivåer

Undrar du vilka leder som är vackra men ändå lättvandrade? För dig som är nybörjare finns miltals med vandringsleder att följa. Bruksleden kan vara rätt plats att börja. Här är många av etapperna korta, vilket passar bra för dig som är ovan vid längre utfärder. Leden går genom trolsk bergslagsskog, över stora myrmarker, förbi sjöar och ängar. Efter dina dagsturer sover du gott i stugor, tält eller på vandrarhem.

Ett annat alternativ är Sörmlandsleden, som totalt sett är en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder, med flera avstickare och rundslingor. Leden tar vid utanför Björkhagens tunnelbanestation i Stockholm. Därifrån går du rakt ut i skog och mark, förbi flera fantastiska naturreservat. Utforska gärna Norra Sörmlandsleden som är ett urval av leden. Sträckan är perfekt som en första vandring.

I havskanten längs Blekingeleden väntar också härliga naturupplevelser. Bokskogar, odlingslandskap och sjöar övertrumfar varandra i det sagolika och lättvandrade landskapet. Du kan även göra en avstickare och se Blekinges skärgård.

Bokningsbara och gratis nybörjarturer

Missa inte våra ledarledda introduktioner om vandring! Under tre timmar lär vi dig allt du behöver veta om vandring och friluftsliv i tätortsnära natur. Introduktionerna arrangeras över hela landet mellan april och september och är gratis att delta i. Du behöver inte vara medlem i STF. Läs mer och hitta en vandring nära dig.

Fjällvandring för nybörjare

För dig som är ny i fjällvärlden är dagsturer från någon av våra fjällstationer ett utmärkt alternativ. Du slipper bära tungt och kan nöja dig med en liten packning som rymmer det du behöver för dagen. Dessutom får du njuta av en skön säng och god mat i restaurangen innan du ger dig ut på egna äventyr.

En riktigt bra nybörjartur är Vålådalsfyrkanten. Rundturen går genom natur som är spektakulär utan att vara svårvandrad. Det är en lättnavigerad och vacker tur som du kan påbörja där det passar dig. Känner du för att utmana dig lite mer kan du längre norrut upptäcka leden Saltoluokta-Kvikkjokk som följer de lite mindre kända delarna av Kungsleden. Här passerar du öppna hedar, fjällbjörkskog, stora sjöar och kalfjäll med storslagen utsikt.

För dig som söker ytterligare avskildhet lämpar sig Treparksmötet. Landskapet bjuder på högalpina bergstoppar, blågröna glaciärsjöar och vilda forsar.

Lugnare på fjället

Letar du efter en vandringsled i fjällen när det är lite lugnare? Läs mer på vår besökskalender där antalet vandrare per fjällområde och vecka finns presenterat.

Guidad fjällvandring för nybörjare

Du som ska fjällvandra för första gången kan överväga att gå på en guidad vandring. På STFs fjällstationer arrangeras nybörjarturer som är både roliga och lärorika. Guidade dagsturer brukar vara i 4–6 timmar och 12-25 kilometer. Perfekt för dig som vill få på en trygg fjällintroduktion, eller bara vill ha trevligt och kunnigt sällskap. Efter den ledarledda turen kommer du att känna dig redo att vandra på egen hand.

Resan är målet

Självklart är det bra att sikta högt, men vandring ska absolut inte ses som synonymt med stenhårda toppturer till de högsta fjällen. De kan innebära härliga dagsturer och fikapauser i solen, lagom långa vandringsdagar följda av stugvärme och bastubad. Du kan gå på bekväma turer i Skånes susande lövskogar, eller unna dig sköna upptäcktsfärder med restaurangbesök på Österlen. Det kan vara lätt och kravlöst. Gemensamt för dessa vandringsalternativ är att du får en oförglömlig och hållbar svemester.

Naturupplevelser väntar i Sveriges alla hörn, oavsett dina förkunskaper. Du kan gå mellan bekväma boenden – på egen hand eller med nära och kära. Det är resan som är målet på vandringen!

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Vandringspaket för nybörjare

Vandra tillsammans med guide eller gör enklare turer på egen hand.

Basläger för nybörjaren

Enkla äventyr utanför dörren och ett mysigt boende som bekväm bas.

Boka boende

STF Grövelsjön Fjällstation

Grövelsjön, Rogenområdet
Boka boende
Boka boende
Boka boende
Boka boende

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.