Dass vid alesjaure som kräver serviceavgift

Tält- och serviceavgift

Att tälta i fjällen när du vandrar är gratis. Om du däremot vill ha tillgång till gästkök, torkrum, dusch, bastu eller andra faciliteter på STFs fjällstugor och fjällstationer behöver du betala en mindre serviceavgift. På denna sida reder vi ut vad som gäller vid din nästa fjälltur med tält.

Varför kostar det?

Fina tältplatser finns ofta både bredvid och en bit ifrån STFs boenden i fjällen. Planerar du att använda faciliteterna på någon av våra fjällstationer och fjällstugor utgår en avgift som vi kallar ”serviceavgift”. Denna avgift betalas antingen av dig som tältar i anslutning till ett boende eller av dig som av andra anledningar har vägarna förbi under dagtid. De faciliteter som är avgiftsbelagda är gästkök, dusch, torkrum, bastu och övriga utrymmen. Utedassen är gratis för samtliga att använda. Det går också bra att lämna lagringsbara och sorterade sopor. Det är dock viktigt att vi alla hjälps åt att minimera mängden sopor på fjället. Du kan läsa mer om det här.

För dig som bokat boende inomhus på antingen en fjällstuga eller en fjällstation så ingår serviceavgiften i priset.

Om du inte avser använda STFs service under din tälttur får du gärna lämna tältplatserna närmast intill fjällstationerna och fjällstugorna till de som nyttjar servicen. Då underlättar du för övriga tältare och bidrar till att alla får den plats som behövs.

Så varför tar vi ut en serviceavgift? Det är för att vi bland annat ska kunna underhålla våra fastigheter, se till att det finns vatten och avlopp på fjällstationerna, att det finns gasol och ved vid fjällstugorna, hantera sopor som fjällvandrare lämnar vid fjällstugor och fjällstationer och kunna transportera material som exempelvis toalettpapper.

Genom att betala serviceavgiften är du med och gör fjällen tillgängliga för alla. Tack för att du är med och bidrar!

Serviceavgift vid fjällstugor & fjällstationer

  1. Vuxen: 200 kr (Kebnekaise Fjällstation 250 kr)
  2. Ungdom (16-25 år): 140 kr på fjällstugor och 200 kr på fjällstationer (Kebnekaise Fjällstation 250 kr)
  3. Barn: 0-15 år gratis

Priserna ovan är medlemspriser. Är du inte medlem betalar du ett tillägg på 100 kr (Gäller både vuxen och ungdom).

Priset gäller per övernattning och per tältare som önskar använda boendets faciliteter såsom gästkök, dusch, torkrum, bastu och övriga utrymmen. Tältplats kan inte förbokas och avgiften betalas på plats till stugvärden i fjällstuga och i receptionen på fjällstation. Serviceavgiften behöver du inte betala om du betalar för en övernattning på boendet. 

Gäller på samtliga  fjällstugor och fjällstationerna Abisko, Kebnekaise, Saltoluokta, Storulvån, Sylarna, Blåhammaren, Helags och Grövelsjön.


Serviceavgift för dagbesök utan övernattning vid fjällstugor

  1. Vuxen: 40 kr
  2. Ungdom (16–25 år): 40 kr
  3. Barn (0-15 år): gratis

Priserna är medlemspriser. Är du inte medlem betalar du ett tillägg på 40 kr (Gäller både vuxen och ungdom).

Serviceavgiften gäller för dagbesök mellan kl 11-15  i fjällstugor. Daggäster får under denna tid använda stugans faciliteter såsom torkrum, gästkök och övriga utrymmen. Dagbesök i fjällstuga kan inte förbokas och avgiften betalas på plats till stugvärden. Serviceavgift ska även betalas vid dagbesök för grupper. 


Tips vid tältning nära boende

Tält får vanligtvis inte sättas upp närmare än 150 meter från en byggnad för att minska trängsel och av risk för brand. Stäm gärna av med receptionen på fjällstationen eller stugvärden på fjällstugan om lämplig tältplats. Du måste även vara uppmärksam på att du inte sätter upp ditt tält för nära helikopterplattorna som ofta finns i nära anslutning till våra boenden.

På våra fjällstationer går det att hyra tält och utrustning, vilket betyder att du kan göra en dagstur, övernatta, och sedan komma tillbaka. Perfekt för dig som inte har tältat så mycket tidigare.

Du kan läsa fler tälttips och mer information om vad som ingår i allemansrätten på vår sida om vandra med tält.


Fler sidor om fjällen

fjallstuga akka

Bo i fjällstuga

Att övernatta i någon av våra fjällstugor är ett perfekt för dig som vill komma lite längre ut på fjället.

visar-vägen-vandrare-fjällen

Allt om fjällen

Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.