Utförsåkning

Utförsåkning i fjällen erbjuder något för alla. Du kan åka slalom ned för Åres backar eller njuta av Nouljas offpist, göra en utflykt i barnvänliga Sälen eller åka skidor på midsommarafton i Riksgränsen. Därefter väntar after-ski, fin middag, eller avkoppling framför en sprakande öppen spis. Bo på STFs personliga och genuina boenden i närheten av backarna.

Alpin utförsåkning

Slalom, störtlopp och snowboard är bara några av sporterna som ingår i alpin utförsåkning. Det finns mängder av andra discipliner. Vanligtvis åker du i preparerade backar, det vill säga “pister”, som skidanläggningarna färgmarkerar från grön till svart svårighetsgrad. I svenska fjällen finns skidanläggningar anpassade för alla nivåer.

Vana utförsåkare kan bege sig offpist och njuta av frihetskänslan i lössnön. Inom den alpina kategorin faller toppturen, som även den sker i orörd fjällmiljö. Du går upp för fjället på turskidor för att sedan åka utförsåkning på vägen ner. Men det är minst lika trevligt med barnvänliga skidäventyr med familjen. Utrustning finns att hyra på de flesta av STFs fjällstationer.

Färdigpaketerade upplevelser i backen

9 tips för nybörjare

Här kan du läsa vad som är bra att tänka på innan du ger dig ut i backarna.

  • Skidor, snowboard, pjäxor och annan utrustning finns att hyra på många av våra fjällstationer. Dessutom på nästan alla skidanläggningar. Kolla upp uthyrningsmöjligheterna innan du åker, eller läs vidare om du tänkt skaffa egna skidor.
  • Använd hjälm – även om du själv åker varligt finns det andra som inte gör det. Ryggskydd kan också vara skönt att ha.
  • Det finns ofta särskilda regler för hur man får använda liftsystemet vid respektive skidanläggning. Det kan handla om vilken utrustning som är tillåten eller vilka tider du får vistas i backen. Våra STF-värdar kan berätta mer specifikt om vad som gäller vid din skidanläggning.
  • Ta det extra försiktigt om du hamnar offpist, alltså utanför preparerade nedfarter eller vid sidan av backen. Om du åker offpist gäller det att följa skyltar och markeringar. Boka gärna en guide vid offpist-åkning, så får du se platser du annars skulle ha missat.
  • Satsa på att klä dig i flera lager, så kan du lätt anpassa klädseln och hålla dig torr och varm. Använd gärna underkläder och underställ i ull eller syntetmaterial. Undvik helst bomull närmast kroppen. Packa tunna skidstrumpor – blir det för trångt i pjäxorna fryser du lätt om fötterna. En buff håller dig varm om halsen vid kallt väder.
  • Solljus reflekteras i snön, så skydda dig med solskyddsfaktor och skidglasögon även när det är molnigt.
  • En mindre ryggsäck är bra för att packa termos, något att äta, sittunderlag och extrakläder.
  • Ta gärna med extra vantar och mössa så att du kan byta till torra om det behövs. Vantarna får gärna vara av olika slag, både tjocka och tunna.
  • Kolla fjällvädret noggrant innan du ger dig iväg. För dig som ska ut i orörd terräng är det viktigast att uppmärksamma om det finns risk för laviner. Läs mer om fjällsäkerhet på: fjällsäkerhetsrådet.se

Bo nära backen

Vakna med liften och nedfarterna runt knuten

Boka boende
Boka boende
Boka boende
Boka boende
Boka boende
Det krävs en del kunskap för att åka offpist på ett säkert sätt. Rätt teknik, rätt utrustning och kunskap om utrustningen gör dig väl förberedd på ett åk utanför de pistade backarna. Ta gärna hjälp av STFs kunniga fjällguider!

Flexibla bokningsvillkor

Oavsett om det är dina egna semesterplaner eller omvärlden som förändras har du alltid flexibla bokningsvillkor när du bokar på vår hemsida.

Läs mer om våra bokningsvillkor (öppnas i ny flik)

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.