vandring-barnfamilj-österlen

Vandring med barn

Familjetid, bus och spännande naturupplevelser – unga upptäckare har mycket att se fram emot under ett äventyr till fots. Vandra i den trolska Skuleskogen söder om Örnsköldsvik, eller utforska ängslandskapen på Österlen. Ni kan göra dagsturer från STFs boenden eller tälta i det fria.

Är du osäker på var det passar att gå på en vandring med barn? Då är våra signaturleder utmärkta alternativ. Missa inte heller vårt koncept Fjällintro familj

Hur långt kan du vandra med barn?

Barn gillar att vandra! Lägger du upp turen på ett roligt sätt kan de gå nästan hur långt som helst. Med det sagt blir det oftast trevligast om du sänker vandringstempot. Kanske hinner du inte gå lika långt som du själv är van. Istället kan du upptäcka naturen med barnens leklust som utgångspunkt. Planera gärna in extra tid för att utforska oväntade upptäckter, kanske med hjälp av en fågelbok, växtbok, kikare eller lupp.

En frisk och pigg åttaåring fixar oftast en dagsetapp på upp till 15 kilometer, vilket exempelvis är avståndet mellan många av STFs fjällstugor. Landskapet kan ha svårare passager och höjdskillnader, vilket är både kul och utmanande för barn. Stanna därför ofta och ta längre pauser. Ibland kan ett sommaröppet kafé, en campingplats med glass, eller en spännande grotta få upp farten på trötta barnfötter.

vandring med barn

Bär små barn i bärsele eller bärstol

Riktigt små barn, upp till ungefär ett år, bär du i bärsele på magen. En bärsele ska ge bra stöd för huvud och nacke. När du vandrar med bärsele kan du ofta själv ha ryggsäck.

Barn över ett år kan du ha i bärstol på ryggen. Bärstol går fint att använda när barnet sitter stabilt och till dess att det väger 15 till 20 kilo, då barnet kan gå själv. Tänk på att bärstolen ska vara skön både för barnet och dig som bär. Med barn på ryggen och extra attiraljer i packningen blir det dock mindre plats för din egen utrustning. Det gäller att ha sällskap som förutom sin egen utrustning också kan bära din.

När du bär barn på magen eller ryggen gäller det att ta det säkra före det osäkra. Undvik därför toppturer, stenskravel och hala områden. I både bärselen och bärstolen behöver du även säkerställa att barnets blodflöde i armar och ben är bra. Stanna ofta och se till att barnet byter ställning, går lite på marken och rör på sig. Eftersom du är i rörelse och ditt barn sitter stilla kan de bli lite kallare än du är, särskilt under vår och höst. Varma sommardagar får du tvärtom hålla koll så att barnen inte blir för varma. Ta gärna med en bra hatt, eller satsa på en bärstol med inbyggt solskydd som går att fälla upp.

Från fem års ålder kan barn gå själva

Från fem till sex års ålder brukar barnen fixa att gå själva. Hur långt och hur fort de går är förstås helt individuellt, men räkna med en till femton kilometer beroende på ålder och humör. Utan krav på distanser lär ni er att vara ute tillsammans. En dålig dag med hunger, dåligt väder, förkylning och myggbett går det långsammare. Lägg därför mycket tid på lek! Längs vägen kan ni grilla, göra ett eget vindskydd, eller passa på att bada i en tjärn eller från en skärgårdsklippa. Se till att barnen bara bär en liten ryggsäck med lätt packning.

Mat och dryck på vandringen

Maten du är van vid hemifrån går ofta att laga till utomhus. Potatismos, pasta, ris och såser finns i torkad form även i vanliga matbutiker. Kom ihåg att ta med kryddor och annat som får maten att smaka mer. Du kan skala bort alla onödiga förpackningar, mäta upp och skriva instruktioner direkt på påsarna, så undviker du både skräp och vikt.

Släpp hårda krav på kostcirkeln och se hellre till att det finns säkra kort som gör att barnen får i sig energi. Mellanmål, snacks och humörhöjare är viktigt. Ha med dig nötter, russin, kex eller choklad. Det går åt mer när du är i farten. Pulversaft eller brustabletter med smak är bra att ha i väskan. Vandrar du utan närhet till vattenkranar kan du behöva rena vatten längs vägen. I vanliga friluftsbutiker finns smarta och lätta vattenreningslösningar, såsom tabletter.

Boende för barnfamiljer

Gör det lätt för dig genom att gå på dagsturer från tält, stuga eller vandrarhem. Om du har ett basläger slipper du packa ihop varje morgon och behöver bara bära med dig en dagsryggsäck. Perfekt om du är ovan att vandra med packning i flera dagar. På våra familjevänliga boenden får du ofta tillgång till gästkök, sällskapsrum och en rad andra bekvämligheter som gör vandringsäventyret riktigt smidigt.

Föredrar du att tältvandra med familjen är det förstås också en härlig upplevelse. Då kan du frilufsa iväg till lite andra naturområden, bortom allfartsvägarna.

Kostnadsfri fjällintroduktion

Som en del av STFs uppdrag att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige erbjuder vi familjer möjligheten till en kostnadsfri fjällintroduktion under hela sommaren. Introduktionerna sker på STF Storulvån Fjällstation, STF Saltoluokta Fjällstation och STF Grövelsjön Fjällstation. Du hittar allt om Fjällintro familj här.

Boka våra utvalda familjepaket

Vandra med barn och upptäck Sverige!

Familjevänliga boenden

Boka boende

STF Grövelsjön Fjällstation

Grövelsjön, Rogenområdet
Boka boende
Boka boende
Boka boende
Boka boende

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.