Höstfärger över hisnande landskap nära Grövelsjön

Långfjället runt

En rundtur på två eller tre dagar, med start och slut på STF Grövelsjöns Fjällstation. Vandringen sträcker sig över Rogens och Långfjällets naturreservat, samt Töfsingdalens nationalpark. Du går både i barr- och fjällbjörkskog, samt upp på kalfjället. Du vandrar via stugplatserna Sylen och Hävlingen, i gränsfjällen mellan Sverige och Norge. Turen är fin att göra i båda riktningarna.

Kort fakta om Långfjället runt

  • Total längd: 25 kilometer (med båt 23 kilometer)
  • Antal etapper/vandringsdagar: 3 st
  • Etappernas längd: 9–13 km (3–7 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen:  Leden går förbi vattendrag. Butik finns i alla fjällstationer och många fjällstugor. Alla fjällstationer har restaurang med fullständiga rättigheter.
  • Boende under vandringen: Fjällstationer, fjällstugor, vandrarhem och tält.

Upptäck Långfjället runt

Grövelsjön Fjällstation, 816 meter över havet, ligger längst upp i Dalafjällen i gränslandet till Norge. Det är en utmärkt utgångspunkt för dig som vill vandra i fin fjällmiljö. Precis utanför dörren ligger miltals med markerade leder. Långfjället runt är ett förslag.

Turen kan göras på två eller tre dagar. Du som vill välja den kortare varianten tar båt över Grövelsjön och påbörjar vandringen vid norra änden av sjön. Du som hellre vandrar i tre dagar tar leden mot Salsfjället den första dagen. Alla dagar vandrar du till största delen på kalfjället, över myrmark och fjällhedar.

I området bedrivs renskötsel och det är viktigt att du visar hänsyn. Läs mer om renens rike.

Karta och landskap vid Grövelsjön

Se och göra längs leden

Hävlingen är en sjö som är särskilt populär bland sportfiskare. Den är vida känd för sitt röding- och flugfiske. Båtar och kanoter finns att hyra för dig som vill.

Missa inte

Ta chansen att uppleva samisk kultur under ditt besök. Renbiten är ett samiskt familjeföretag i Grövelsjön, som kombinerar renskötsel med egen förädling. Du kan bland annat besöka de tama renarna.

Hitta till leden

Boka tåg via SJ. Sök din resa hela vägen från avreseort till slutdestination, i detta fall STF Grövelsjöns Fjällstation. Då får du alltid fram de avgångar som passar med olika färdsätt: både tåg och buss. Du har också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Till Mora finns tågförbindelse, därefter reser du med buss.

Grövelsjön har dagliga bussförbindelser till och från Mora (resan tar cirka 3,5 timmar) genom linje 104 och 396. Se Dalatrafikens hemsida för aktuell tidtabell.

Etapper Långfjället runt

Nedan beskrivs olika boenden, etapper med avstånd, samt annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: STF Grövelsjön Fjällstation–Sylen

9 kilometer, 3–4 timmars vandring
Boende: Tält

Du startar vandringen genom att gå ner till Grövelsjön. Härifrån viker leden av i nordvästlig riktning och sträcker sig upp till passet mellan Sjöhöjden och Salsfjället. Vid 1 060 meter över havet sluttar det utför mot Sylen, som ligger i norra änden av Grövelsjön.

Etapp 2: Sylen–Hävlingen

10 kilometer, 4–5 timmars vandring
Boende: Hävlingen (ej STF)

Dag ett kan du välja att ta båten över Grövelsjön och göra en tvådagarstur. Då blir det här din första vandringsdag. Vandringen från Sylen börjar uppför, men när du når kalfjället planar terrängen ut. På vägen vidare passerar du Grötvallsjön. Här finns en plats för renskiljning, där renhjordar samlas ihop av sina olika ägare. Vill du bo i Hävlingen rekommenderar vi att du bokar i förväg, via Länsstyrelsen Dalarnas Län.

Etapp: Hävlingen–STF Grövelsjön Fjällstation

13 kilometer, 6-7 timmars vandring
Boende: STF Grövelsjön Fjällstation

Från Hävlingen fortsätter leden över Långfjällets vida fjällhedar och myrmarker. I blickfånget har du Dalarnas största fjäll – Storvätteshågna, som når 1 183 vackra meter över havet. Vägen ner mot Grövelsjön går på Fosksjökläpparnas sluttning.

LEDMARKERINGAR

I fjällen behöver du ha koll på vilka ledmarkeringar som gäller. Det finns nämligen olika markörer att ta hänsyn till, både beroende på område och årstid.

Läs mer om ledsystemet

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.