Vandrare tar med sopor tillbaka från fjället

Sophantering fjällstuga

Avfallshanteringen bortom farbar väg är en komplicerad fråga. Vi som vistas i den känsliga fjällmiljön måste hjälpas åt för att den ska fungera. Viktigast är att minimera mängden sopor och matavfall. Och du som fjällbesökare måste hjälpa till att bära ner en del av ditt eget skräp.

Så här funkar sophanteringen

 1. Allt avfall som samlas i stugorna måste transporteras ner från fjället eller eldas upp på plats där det är tillåtet. Det gäller verkligen allt – från matrester och konservburkar till snus och tamponger.
 2. På fjället bortom farbar väg kan inga marktransporter göras under barmarkssäsong. Tidigare kunde vi förbränna avfall vid alla fjällstugor men på många ställen är det i dag inte tillåtet. Att flyga ner skräp med helikopter ser vi inte som ett hållbart alternativ.
 3. Lagringsbar återvinning har STF väl fungerande rutiner att ta hand om. Det kan du lämna vid stugorna, där det förvaras för att vintertid transporteras med snöskoter till väg. Var noga med att rengöra, komprimera och sortera allt sådant avfall.
 4. Bärbart skräp av mjukplast och papper är svårt att lagra. Det är skrymmande, luktar illa och drar till sig skadedjur. Här behöver du hjälpa till och själv bära ner ditt skräp från fjället.
 5. Matavfall kan du lämna i de fjällstugor som har kompost. Från övriga platser stoppar du det i din soppåse och bär med dig till stuga/station som har kompost eller ner till sophantering vid väg. Undvik matrester genom att inte laga mer mat än du äter upp.
 6. Raststugor och vindskydd utmed de statliga fjällederna sköts av länsstyrelsen. Där finns oftast ingen sophantering och ingen möjlighet att slänga skräp.
 7. Genom att planera och packa smart minskar du mängden sopor i fjällstugan.

For information in English, see PDF: Waste management at STF mountain cabins.

Gör så här:

1. Minimera mängden sopor och matavfall.
2. Rengör, komprimera och sortera all återvinning.
3. Ta med ditt bärbara skräp ner från fjället.

Vilka sopor ska du bära med dig?

Lagringsbart – lämna gärna

 1. Metall
 2. Glas
 3. Hårdplast
 4. Batterier
 5. Tomma gasoltuber
 6. Pantburkar och flaskor

Bärbart skräp – bär hem

 1. Frystorkatpåsar, chipspåsar
 2. Mjukplast, skrynkelbara plastförpackningar, godispapper
 3. Pappersförpackningar
 4. Snus, tepåsar, plåster, bindor etc.
 5. Allt med texten ”sorteras som brännbart”

Matavfall – så lite som möjligt

 1. En del av våra stugor har kompost för matavfall, men inte alla.
 2. I stugor med kompost: lägg matavfall i märkt komposthink i köket.
 3. I stugor utan kompost: stoppa i din soppåse och bär med till stuga/station med kompost eller ner till sophantering vid väg.

Sophanteringen i praktiken

tar med skräp i fjällen

Packa sop-smart till fjällstugan

Konkreta tips på hur du kan minimera mängden sopor och matavfall. Tillsammans löser vi avfallshanteringen i fjällstugorna – och det börjar redan med planeringen hemma.

Läs mer

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.