
Stugvärden svarar även för daglig tillsyn och skötsel av fjällstugan samt tar betalt för logi och varor i butiken. En viktig stugvärdsuppgift är också att kunna informera gäster som vill veta mer om andra stugor, leder och utflyktsmål i närheten.
Hur blir jag stugvärd?
För att bli stugvärd måste du gå en stugvärdskurs. Från att tidigare ha varit förlagd på fjällstation under 1 vecka genomförs nu större delen av utbildningen på distans. Kursen omfattar förutom kunskap om fjällstugan och stugvärdsrollen också allmänbildning om fjällen och Svenska Turistföreningen. Det ingår också praktiska ämnen som knyter an till skötseln av fjällstugan, till exempel att lära sig hantera gasol. Viktiga ämnen för säkerhet som sjukvård, brandskydd, fjällsäkerhet och krishantering ingår också. För att få med de praktiska delarna på ett bra sätt kommer kortare utbildningsträffar att anordnas där vi fokuserar på praktikmoment som utgår från de teoretiska delarna.
Vem kan gå kursen?
Stugvärdskursen är öppen för STFs medlemmar mellan 20-70 år som också blivit antagen till ett stugvärdsuppdrag. För att få gå kursen behöver du ha erfarenhet av fjällturer och STFs fjällstugor. Du måste även kunna tala och skriva på svenska. Ytterligare språkkunskaper är också bra att ha – främst i engelska, men gärna även i tyska och franska. Tänk på att många söker uppdrag och kurs så det kan hända att du inte får plats första gången, även om du är kvalificerad. Du betalar själv din resa till och från den praktiska utbildningen som du kommer erbjudas.
Ansökan till kurser och uppdrag
Uppdrag och stugvärdskurs söks i samma ansökan. Blir du antagen erbjuds du ett uppdrag och genomför sedan stugvärdskurs på distans innan säsongen startar. Innan kursstart får du också genomföra STFs webbutbildning ”Kunskapsleden”.
Ansökan vinter 2024
Till vintersäsongen 2024 välkomnar vi alla utbildade stugvärdar. Ansökan öppnar den 18/9 och stänger den 10/10. Du som inte har gått stugvärdskurs får vänta till vi öppnar för ansökan för sommarsäsongen 2024.