STF Vaisaluokta Fjällstuga

Fantastisk utsikt över sjö och fjäll i världsarvet Laponia

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

Fjällstugan ligger vid Akkajaures strand på Nordkalottleden. Härifrån har du en vidsträckt utsikt över Akkajaure och fjällen. Stugan är obemannad vintertid.
Läs mer
Fjällstugan har en gäststuga med totalt 20 bäddar.
 
Gäststuga 65:an
En stuga med två 10-bäddsrum, kök och två sovalkover i varje rum. Det ena av 10-bäddsrummen används som säkerhetsrum, samt som öppet gästrum vintertid då fjällstugan inte är bemannad av stugvärd. I detta rum får du även ha med dig hund. I mittrummet har stugvärden sitt rum.
 
I stugan kan du betala med kort eller kontanter. Swish endast med Teliaabonnemang.
 
Stugplatsen saknar hjälptelefon men området har mobiltäckning med Telias nät.
 
Upplev STF Vaisaluokta
Längs stranden har Sirkasamerna sina sommarvisten vid Vaisaluokta och Änonjálmme. Här kan du ofta köpa nyfångad röding eller sik. Och om du hellre fångar fiskarna själv finns det goda möjligheter bara ett par kilometer från stugplatsen. Kommer du i samband med kyrkhelgen här ska du inte missa att delta i en samisk gudstjänst i Vaisaluokta kyrkkåta. Efteråt är det samling med kaffe i det fria – vi lovar dig en minnesvärd upplevelse.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Hitta till boendet
STF Vaisaluokta Fjällstuga ligger på södra sidan av Akkajaure, nära Vaisaluokta sameviste. Enklast tar du dig hit från Ritsem.

Vintertid finns ingen markerad led direkt till Vaisaluokta från Ritsem. Använd gärna leden Ritsem – Akka och följ sedan Akkajaures södra strand till Vaisaluokta. Iaktta försiktighet vid eventuell färd direkt över isen från Ritsem till Vaisaluokta. Sjön är ett vattenmagasin som tappas ur med stor nivåvariation.

Sommartid lägger båten från Ritsem till i nära anslutning till stugan.

STF Vaisaluokta kan även nås från STF Akka Fjällstuga eller från STF Kutjaure Fjällstuga. Båda dessa leder är inte vintermarkerade.

För aktuell information om båttrafiken från Ritsem till Vaisaluokta se www.svenskaturistforeningen.se/batar

STF Vaisaluokta Fjällstuga är också en stuga på Padjelantaleden och på Nordkalottleden. Läs mer om Padjelantaleden
www.svenskaturistforeningen.se/padjelantaleden

För information om Nordkalottleden hänvisar vi till en sökmotor på internet.

Till Ritsem kommer du enklast med buss från Gällivare som har dagliga tågförbindelser med Stockholm och andra städer. Tåg och buss bokas med fördel på samma Resplusbiljett. Du som enbart vill boka bussresan gör det på www.roadtoritsem.com/

Länstrafiken i Norrbotten trafikerar inte längre linjen mellan Gällivare och Ritsem.

För dig som reser till Ritsem i egen bil finns parkeringsmöjligheter både vid hamnen och vid STF Ritsem. STF Ritsem kan även erbjuda laddstolpe för elbilar.

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Sarek & Padjelanta

GPS-koordinater:

N67.688236°, E17.250766°

Kontakt:

Behöver du hjälp med bokningen?

STF Vaisaluokta Fjällstuga

Öppettider

2023:
30 juni – 3 september
4 mars – 24 april

Antal bäddar

11-25

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.