STF Sitasjaure Fjällstuga

Utsikt över fjäll och sjö på lugna stråk bortom Kungsleden

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

STF Sitasjaure ligger med vacker utsikt över fjällen och sjön Sitasjaure. Sjöns vattenspegel bjuder på ett färgspektra från turkos till svart, allt beroende på väderleken. Intill fjällstugan ligger ett sameviste och flera gamla samiska offerplatser.
Läs mer
Vid fjällstugan finns det två gäststugor med totalt 28 bäddar.
 
Gäststuga 63
En stuga med 8-6-4 bäddsrum, totalt 18 bäddar. Stugan har ett stort kök i mitten. Ytterligare ett 2-bäddsrum finns. I stugans hall finns hjälptelefonen. Ett av rummen i stugan är tillåten för hund.
 
Gäststuga 33/Stugvärdsrum
En stuga med två rum 6-4 bäddar med kök i varje rum. 4-bäddsrummet används också som säkerhetrum och i rummet är det tillåtet att ha hund.
 
Här har du endast mobiltäckning med Telenor. Observera att du endast kan betala med kontanter på denna fjällstuga. Det finns såldes ingen möjlighet att betala med Swish eller betalkort.
 
Upplev STF Sitasjaure
Stanna gärna några dagar och njut av stillheten på kortare och längre turer.
För att ta sig längs leden från Sitasjaure mot Hukejaure måste man först ta sig över den sjön som även är ett vattenmagasin. För att ta sig över går man på vattenmagasinets mur.

På leden mellan Sitasjaure och Hukejaure finns stalotomter. Enligt samisk sägen var stalo ett folk som var grymma, storvuxna, enögda, ljusa och klädda i järnrustning. Huvva!
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Adress:

982 99 Sitasjaure

Hitta till boendet
STF Sitasjaure Fjällstuga ligger ca 22 km norr om Ritsem. Sommartid finns det en bilväg från Ritsem till Sitasjaure. Vägen är försedd med bom och får endast användas av behörig trafik. Du som vandrar till STF Sitasjaure kan endera följa vägen eller den något längre, äldre sommarleden som går över fjällen väster om vägen.

Vintertid finns en väl trafikerad led som till stora delar går längs den oplogade vägen från Ritsem till STF Sitasjaure Fjällstuga.

Till Ritsem kommer du enklast med buss från Gällivare som har dagliga tågförbindelser med Stockholm och andra städer. Tåg och buss bokas med fördel på samma Resplusbiljett. Du som enbart vill boka bussresan gör det på www.roadtoritsem.com

Länstrafiken i Norrbotten trafikerar inte längre linjen mellan Gällivare och Ritsem.

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Kebnekaisefjällen i skala 1:100 000

GPS-koordinater:

N67.858564°, E17.614517°

Kontakt:

bokningen@stfturist.se

Öppettider

2023:
3 mars – 23 april
7 juli – 10 september

Antal bäddar

26-50

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.