vandring längs gästrikelden

6 hållbara vandringstips

Det är många som insett att vandring är ett utmärkt sätt att upptäcka Sverige. Allt fler ger sig ut på skogsstigar och fjällvidder, i nationalparker och strandängar landet runt. Vi har tagit fram sex tips om hur du vandrar mer hållbart.

1. Håll dig på spängerna

Spången håller dig inte bara torr om fötterna, den skyddar också marken. Använd den – även om den kanske är i dåligt skick.


2. Diska över mark

Ta upp vatten i stället för att diska direkt i sjö, hav eller bäck. Om du använder diskmedel se till att använda ett som är biologiskt nedbrytbart. Häll ut diskvattnet över marken, så hamnar mindre kemikalier och smuts i våra vattendrag.

Diska i naturen


3. Ta hand om bajspappret

Lite toapapper förmultnar väl? Ja, men det tar lång tid och vem vill se bajspapper utmed leden? Och du, skippa våtservetten!

hur bajsar jag i skogen


4. Visa respekt

Djur blir stressade när vi kommer nära – det gäller allt från renar till småfåglar. Håll rejält avstånd och ta det lugnt!

respekt för renar


5. Ta med tillbaka

Bär inte ut något du inte vill ta hem igen. Lämna inte skräp och rester efter dig.

Plocka skräp


6. Elda försiktigt

Var försiktig när du eldar i naturen. Välj en plats där elden inte kan sprida sig eller skada naturen – i första hand där det redan finns en eldstad. Elda aldrig på klippor och kom ihåg att släcka elden och städa efter dig.

Närbild på eld

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.