Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. STF drabbas precis som hela samhället av coronakrisen. Läs här hur du kan hjälpa.

Vattendrag och fjäll vid Nikkaluokta

Nikkaluokta - STF Ritsem

Vandringen från byn Nikkaluokta till fjällstugan STF Ritsem är en tur för dig som vill lämna de gängse stråken och uppleva gränsfjällen mot Norge. Den östra och västra delen är av helt olika karaktär. Den frodiga dalgången Ladtjovagge i öster, via det högalpina Kebnekaise till de mer rundande fjällen längst bort i väster.

Du börjar vandringen i byn Nikkaluokta där det finns restaurang och en liten butik. Första dagen går du mestadels i björkskog där stigen är stenig och ofta spångad. STF Kebnekaise Fjällstation blir ditt första etappmål. Där erbjuder vi restaurang, butik och annan service för dig som vandrar. Här går det går även guidade turer till Kebnekaises sydtopp varje dag (om vädret tillåter).

På din vandring mellan fjällstationen och STF Singi-stugorna går du genom den trånga och bitvis dramatiska delen av Ladtjovagge. 

När du viker av norrut vid STF Singi under en bit på Kungsleden blir landskapet öppnare och din vandring fortsätter bland kulliga lågfjäll. Snart går leden 
västerut mot Hukejaurestugan i kanjonliknande terräng.

Än så länge har du följt Kungsleden. Men halvvägs mot Sälka-stugorna viker du av västerut mot Norge in på Nordkalottenleden i Čuhčavaggi. När du lämnat Sälkamassivet bakom dig blir landskapet flackare, torrare och artfattigare.

Det ligger en STF-stuga intill sjön Hukejaure som är känd för sitt fina fiske. Runt om ligger kuperade högslätter, andra sjöar och en hel del våtmarker. Det är också den typen av terräng som blir tongivande när vandringen fortsätter mot stugorna vid sjön Sitasjaure.

Vid Sitasjaure väntar ett viste för samebyn Baste Cearru (tidigare Mellanbyn). 

Vandringen mot Ritsem går på fjället, parallellt med en bommad bilväg till Ritsem. Bilvägen trafikeras sällan, men ibland går det att få skjuts om du inte vill vandra den sista sträckan.

I Ritsem ligger förutom STFs anläggning, även samebyn Unna Tjerusj som verkar här. Längs hela turen bedrivs renskötsel som kräver vandrarnas hänsyn.

Hitta hit

Buss från Kiruna till Nikkaluokta
Buss till Gällivare från Ritsem

Snabbfakta

Fjällkarta
BD6 Lantmäteriet
Kebnekaisefjällen Calazo

Turens längd / dagsetapper
100 km / 5–6 dagar

Här finns STF
STF Kebnekaise Fjällstation
STF Ritsem
STFs Fjällstugor; Singi, Hukejaure och Sitasjaure

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.