Upplev mer

Både sommar och vinter finns det massor att göra och upptäcka i Saltoluoktas omgivningar. Kom gärna in till receptionen och fråga oss om våra bästa tips, eller skicka ett mejl till saltoluokta@stfturist.se så besvarar vi det så snabbt vi kan.

Dagsturer

Nedan finner du några tips på fina dagsturer du kan göra med Saltoluokta som bas. Mer utförliga turtips finns i vår dagstursfolder.  

Topptur till Buollámtjåhkka

Buollámtjåhkka är vårt närmaste fjäll, och ligger strax sydost om stationen. Det är en lättbestigen topp.  Namnet betyder ”fjället som brann”. Gå upp längs Kungsleden och sväng österut när du kommit upp på kalfjället. Från toppen har du fin utsikt både väster- och österut över Lule älv. Passar bra både vinter och sommar.

Topptur till Lulep Gierkav

Vårt hemmafjäll, 1139 m ö h med fantastisk utsikt över stora fjällområden. Storslagen utsikt mot Sarek, vid bra väder ser man även ända bort till Kebnekaise-massiven. Vackra vyer över Lule älvs dalgång. Följ Kungsleden och sväng av till höger där det är skyltat mot Gierkav och Bietsávvre. Bitvis brant och stenig terräng. Lulep Gierkav lämpar sig fint för en sen tur under midnattssolen. Glöm inte att skriva in dig i toppboken!

Pietsjaure/Bietsávvre sameviste

Vid sjön Pietsjaure/Bietsávvre har Sirges sameby ett sommarviste. Sommartid finns här ett café som drivs av familjen Kuoljok. De erbjuder bland annat rökt röding, glödkakor och torkat renkött. Följ Kungsleden och sväng av till höger där det är skyltat mot Gierkav och Bietsávvre. Det finns även stugor att hyra för övernattning. Vintertid finns en markerad led hit.

Förfallna kåtan

Populärt mål på lämpligt avstånd för sommarutflykten. Fin utsikt mot Pietsjaure/Bietsávvre och vidare bort mot det karakteristiskt toppiga fjället Slugga. Svalka fötterna i den kalla jokken, lyssna på blåhaken och koka en panna kaffe.

Lilla tallsjön

Stanna upp en stund om du passerar här sommartid. Ställ dig på stenen vid sjöns norra sida och titta mot sjöns botten. Här skymtar resterna av en 3 000 år gammal tall, konserverad i myrens kalla vatten.

Kungsleden söderut

I sydlig riktning går Kungsleden ner mot STFs fjällstuga Sitojaure. Det flacka landskapet bjuder på fina vyer och i dalgången Autsutjvagge är förekomsten av dalripa stor. Även älgen och de vilda rovdjuren, lodjur och järv kan visa sig i området. 9 km söder om Saltoluokta finns ett vindskydd. Fin tur såväl vinter som sommar.

Topptur till Rásek

Rásek är den maffiga klippan rakt söder om samevistet i Bietsávvre. Bra mål för en lite längre dagstur. Ordentlig stigning och vacker utsikt! Fin åkning vintertid. Under sommaren får man inte missa den västra sidan av Rásek med det vackra vattenfallet i Rumokjokk.

Ravinen

Spåren av istiden kan inte bli tydligare. Den djupa ravinen är också vår gräns mot Stora Sjöfallet. Fjällvråk, lodjur och dalripa är förekommande. Vid ravinens övre del syns sommartid ett stort antal fångstgropar. Vintertid bildas fina isfall på ravinens kanter.

Guidade turer

Sjöfallsturen

Vi åker båt från Saltoluokta till Sjöfallsbryggan och går därifrån till Stora Sjöfallet/ Stuor Muorkke, en gång platsen för norra Europas mäktigaste vattenfall. Vattnet går nu till största delen genom turbiner under jord, men platsen är fortfarande fängslande, både för sin naturskönhet och sin historia. Ät mat tillagad över öppen eld och hör guiden berätta om hur Lule älv tämjdes för att alstra elektricitet till folkhemmet, och hur det påverkade människorna som bodde i området.

Mer att besöka i området

Naturum Laponia

På Naturum Laponia kan du lära dig mer om den samiska kulturen, om renskötseln i vårt område och om världsarvet Laponias fantastiska natur. Naturum Laponia invigdes 2014 och ligger naturskönt vid norra stranden av Langas, precis nära Stora Sjöfallet. Här finns en utställning, ett litet fik, en liten butik och en sprakande brasa där du kan bläddra igenom alla spännande böcker. Från Saltoluokta kan du göra en dagstur till Naturum genom att hoppa på bussen som går upp mot Ritsem på förmiddagen, och åka med den vändande bussen tillbaka på eftermiddagen. Naturum är väl värt ett besök, och en ypperlig dagsutflykt för den med vandringströtta ben.

Áhkká

Längre upp längs Lule älvs dalgång finns fjällens drottning. Vid längre vistelser hos oss kan vi inte annat än rekommendera en avstickare till en av Sveriges mest högalpina miljöer. Tag förmiddagsbussen till Ritsem och åk skidor på vinter eller tag båten på sommaren över Akkajaure till Akkastugan för en övernattning. Stugan har en av Sveriges vackraste utsikter och en mysig bastu. Bussen från Ritsem går tillbaka dagen efter.

Redo för långtur?

Många använder Saltoluokta som utgångspunkt eller slutdestination för en längre fjälltur, såväl sommar som vinter.

Kvikkjokk – Saltoluokta är en populär sträcka att vandra, springa eller skida. Du kan bo bekvämt i STF-stugor längst med vägen och kan också fylla på med mat och dryck i dessa.

Treparksmötet – upplev och vandra i Stora Sjöfallet, Sarek och Padjelanta. Detta är turen där du får det bästa av allt! Bo i stugorna STF Akka, Kisurisstugan, STF Kutjaure och STF Vaisaluokta. Ta sedan bussen från Ritsem till Saltoluokta, och avsluta här med bastu och god middag.

Sarek – Saltoluokta är också en bra start- eller slutplats för dig som vill vandra genom Sarek. Antingen kan du gå ett par dagsetapper söderut längs Kungsleden och sedan komma in i Sarek vid Rapadalen, eller så kan du vandra västerut längs sjön Bietsávvre och ta dig in mot Sarek i närheten av det konformade fjället Sluggá. Det är också vanligt att börja vandringen vid Ritsem och Áhkká, följa någon av dalgångarna och avsluta i Saltoluokta. I Sareks nationalpark finns inga övernattningsstugor eller markerade leder, och det finns heller ingen mobiltäckning.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.