STF Sitojaure Fjällstuga

Intill samevistet mellan Saltoluokta och Kvikkjokk

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

Fjällstugan ligger alldeles intill ett sameviste på Sitojaures norra strand mellan Saltoluokta och Kvikkjokk. Sjön och den frodiga fjällbjörkskogen är en oas för fåglar som rödstjärt, lövsångare, koltrast, storlom, alfågel och sjöorre.
Läs mer
Vid fjällstugan finns det två gäststugor med totalt 22 bäddar.
 
Stugvärdsstuga/Säkerhetsrum
Säkerhetrummet är ett 4-bäddsrum med egen ingång från gaveln. Detta rum står även öppet under icke säsong. I rummet finns en vedkamin och ett gasolkök. Även hjälptelefonen är placerad i detta rum. I rummet får du även ha med dig hund.
 
Vid Sitojaure har du mobiltäckning med de operatörer som använder Telias nät.
 
Upplev STF Sitojaure
Efter en dag på fjället tar sig många vandrare ett dopp i den grunda och för fjällsjöar varma sjön.
En fin utflyktstur går till utsiktsplatsen Lulep Vaggevarasi, 732 meter över havet. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Sitojaure. Toppen nås lätt från Kungsleden ungefär 800 meter norr om fjällstugan. För en längre dagstur kan du bestiga någon av topparna Tjirak eller Tjiraksnjurte. Följ Kungsleden norrut cirka tre kilometer och vik sedan av åt nordväst och runda Tjiraks branta syd- och östsida. Härifrån ser du in mot Sarek i väster, de branta fjällsidorna ner mot Sitojuare och i sjöarnas förlängning mot öster ligger Ultevis urskogar och myrar.
 
Från och med sommaren 2021 finns det inte längre roddbåtar på Sitojaure. För att ta dig över sjön behöver du åka med någon av de motorbåtar som trafikerar leden. Se www.svenskaturistforeningen.se/batar för mer information.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Adress:

982 99 Sitojaure

Hitta till boendet
STF Sitojaure Fjällstuga är den första stugan på Kungsleden mellan Saltoluokta och Kvikkjokk om du startar i Saltoluokta. Avståndet till Saltoluokta är ca 20 km. Du som vill fortsätta mot STF Aktse Fjällstuga sommartid behöver åka båt för att komma vidare. Båten utgår i direkt anslutning till stugplatsen. Det går även att få båtskjuts från STF Sitojaure Fjällstuga västerut till Sitojaures västra om du ska in i Sarek.

Läs mer om båtarna på www.svenskaturistforeningen.se/batar

Till Saltoluokta kommer du enklast med buss från Gällivare. För mer info om resa till Saltoluokta, se www.svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

Läs mer om Kungsleden Saltoluokta-Kvikkjokk
www.svenskaturistforeningen.se/saltoluoktakvikk...

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Sarek & Padjelanta

GPS-koordinater:

N67.232681°, E18.440723°

Kontakt:

bokningen@stfturist.se

Öppettider

2023:
3 mars – 23 april
22 juni – 17 september

Antal bäddar

11-25

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.