Transport

Att ta sig till STF Saltoluokta Fjällstation är enkelt. Först tar du dig till Kebnats, där bussen stannar och det finns bilparkering. Reser till Saltoluokta gör du lämpligast med tåg och buss.

Nattåg

Nattåg från Stockholm trafikeras dagligen, och just nu är det VY-tåg som trafikerar sträckan Stockholm-Gällivare. Du kliver av i Gällivare. Se till att ankomsten matchar med Ritsem-bussen, som går 1-2 gånger per dag beroende på säsong. Om du tar tåget är det absolut bäst att boka även bussresan från Gällivare genom tågbolaget. Ändhållplatsen heter Kebnats/Saltoluokta, och om du bokar resan ända dit så ansvarar tågbolaget för missade förbindelser mellan tåg och buss. Bokar du endast till Gällivare kan det hända att du måste stanna en natt i Gällivare för att ta bussen nästa dag om det skulle uppstå några förseningar.

Som medlem i STF har du medlemsrabatt på Vytåg.

Buss

Under säsongen trafikeras Gällivare – Kebnats med buss, som opereras av Falcks Omnibus. Bussen matchar nattågets ankomst söderifrån.

Bil

Kommer du med bil åker du E45, och svänger av längs ’Vägen Västerut’ ca 6 km norr om Porjus. Efter 78 km kommer du till Kebnats/Saltoluokta där du kan parkera bilen.

Framme i Kebnats

Vintertid följer du markerad isled med skidor, eller åker med vår skotertransport och sommartid åker du med vår båt M/S Langas – se info nedan.

Båt

Från Kebnats börjar ditt fjälläventyr med en vacker båtresa på M/S Langas som går 2-3 gånger dagligen, beroende på säsong. Vänligen notera att båtöverfarten inte är inkluderad i boendepriset eller i bussbiljetten. Du kan betala din biljett direkt på båten eller köpa biljett online på denna sida. Se tidtabell och priser nedan.

Boka gärna din biljett online

Båtturen har plats för ett sjuttiotal personer och tar ca 15 min. Från Saltoluoktas brygga är det sedan ca 200 meter att gå upp till fjällstationen. På M/S Langas gäller platsgaranti så du behöver inte förboka din båtbiljett.

Kommer du med buss till Kebnats stannar den på vägen endast ett par hundra meter från båtbryggan. Vi möter alla ankommande och avgående bussar enligt bussoperatörens tidtabell. I händelse av sen buss väntar vi 15-30 minuter beroende på avgång. Meddela oss gärna om bussen är senare än detta så hjälper vi dig att boka annan transport.

Hundra meter från bryggan i Kebnats finns en parkeringsplats där du får stå gratis med bil.

Båttiderna synkar med busstidtabellen som du hittar på Road-to-Ritsems hemsida. Vi kör enbart efter tidtabell, för transport utanför tidtabell kontakta Christer Dynesius 070-241 66 35 eller Tobbe Öberg 070-340 42 72

Skoter

För att ta dig till och från Saltoluokta på vintern tar du dig över sjön Langas längs med den utstakade isleden som är cirka 3,5 kilometer lång. STF Saltoluokta Fjällstation erbjuder skotertransport mot en avgift i samband med avgångs- och ankomsttider för bussen. Transporten måste du förboka via telefon, e-post eller i receptionen senast en timme innan avfärd. Betalning sker i receptionen.

Tiderna för skotertransporter matchar busstidtabellen av- och ankomsttider, och uppdateras här i början av 2024.

Vid skoterfärd bör du vara varmt klädd och gärna ha någon halsduk eller skidglasögon att skydda ansiktet med.

Vill du hellre skida eller gå över utan packning? Inga problem, för som gäst på fjällstationen får du skicka din packning med skoter utan kostnad. Ett härligt sätt att starta sin vistelse på! Men kom ihåg att aldrig avvika från den markerade leden då det kan vara förenat med livsfara.

För övriga skotertransporter till t ex Sareks nationalparksgräns eller till områdets stugor kontakta nedanstående. Tänk på att vara ute i god tid.

Laponia Adventures:
Christian Heimroth 070-260 05 37
Mirja Andersson 070-547 97 10

Björkudden:
Christer Dynesius 070-241 66 35
Tobbe Öberg 070-340 42 72

Se tillgänglighet och boka. Från 360 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.