Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Blåhammaren

Högt belägen på Jämtlands kalfjäll

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Blåhammaren är ett klassiskt stopp för besökare i Jämtlandsfjällen. Med utsikt över både norska och svenska fjäll är det en vacker och populär plats att stanna på. Se till att förboka din vistelse hos oss för att garantera din plats.

Läs mer

Blåhammaren ligger på kalfjället i västra Jämtland, 1086 meter över havet. Utsikten är fantastisk med Helags och Sylmassivet i söder och den norska fjällvärlden i väster. Här finns Sveriges enda landfyr och stugan har en rik historia. Hit vandrar du eller går på skidor.

Till oss kommer gäster på leder från alla väderstreck för att gå den klassiska Jämtlandstriangeln (Sylarna, Storulvån, Blåhammaren), Sylarna runt (Nedalshytta, Storerikvollen, Blåhammaren, Sylarna) eller från Storlien till Ljungdalen eller Vålådalen. Inkörsportarna är Storulvån, Rundhögen, Storerikvollen och Storvallen.

Blåhammaren erbjuder självhushållskök, matsal, bastu, dusch och torkrum. Självhushållet är välutrustat med spis, kylskåp och rinnande vatten, kryddor och smaksättare. Den 100 år gamla huvudbyggnaden har gott om umgängesytor. Här kan du njuta av din måltid, återhämta dig efter dagens vandring, spela spel och umgås.

Bastun på Blåhammaren är omtalad med storslagen vy mot de norska fjällen. Här kan du ta en dusch och basta medan dina kläder torkar i vårt torkrum. Handduk finns att hyra på plats.

I butiken finns ett stort utbud av torrvaror, konserver, snacks, godis och dryck. Utbudet motsvarar fjällstugornas sortiment Large. Läs mer på www.svenskaturistforeningen.se/fjallbutik

Matkorgar med färdig meny samt recept, för välsmakande och energirik middag, frukost och lunch finns att förboka vid din bokning eller via STFs bokning. Kött och vegetariskt alternativ finns. Dessa hämtas vid incheckning.

STF Blåhammaren är kontantlöst. Du kan förbetala din vistelse, men på plats kan du endast betala med kort.

Varmt välkommen!

Vår service

 • Butik

  Proviant och i vissa fall friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

 • Wifi

  Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

Aktiviteter

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Adress:

STF Blåhammaren
837 71 Duved

Hitta till boendet
Till Blåhammaren måste du vandra eller åka skidor. Närmaste bilvägar finns vid Storulvån (12 kilometer), Storvallen (14 kilometer), Storlien (17 kilometer) och Rundhögen (9 kilometer). Alla tre platserna har bilparkeringar. Till Storlien och Storulvån kan du ta dig kollektivt.
 
TÅG
Du reser smidigt med SJ fram till Duved, Enafors och Storlien. Från Duved och Enafors tar du därefter anslutande transfer med Wänseth buss till Storulvån. Denna resa är rekommenderat då Storulvån är en bra knytpunkt för in och utresa i Jämtlandsfjällen. Transfern går enligt fast tidtabell och anknyter till vissa av tågens ankomster och avgångar, men det går även bra att boka en privat transfer på andra tider om så önskas. . För aktuell tidtabell och priser se www.wansethbuss.se/tidtabell/

Snälltåget kör direkt från södra Sverige till Enafors två dagar i veckan från vecka 9 till påsk samt under juli - september, med anslutande transfer till och från Storulvån som ingår i resans pris. Du kan köpa hela resan med transfer till och från Storulvån på www.snalltaget.se

Med ett aktuellt STF medlemskap har du 10 procent rabatt på samtliga biljetter hos både SJ och Snälltåget.
 
BIL
Kör E14 förbi Åre. Efter cirka 4 mil avfart till vänster skyltat fram till Storulvån. Vägen till Storulvån går i kanten av kalfjället och är känslig för drivsnö. Vid blåsigt väder kontakta STF Storulvån före bilfärden.

Du kan även köra till Rundhögen ca en mil efter avtaget mot Storulvån från E14. Vid Rundhögen finns parkering och härifrån är det 9 km till Blåhammaren.

OBS! VÄG 1019 till Storulvån är nattstängd mellan 22:00-08:00 perioden 1/2-15/4. Vid besvärliga väderförhållanden kan vägen stängas med kort varsel även övriga tider.

GPS-koordinater:

N63.187081°, E12.174362°

Kontakt:

+46 10190 24 11 blahammaren@stfturist.se

Behöver du hjälp med bokningen?

In- och utcheckningstider:

Incheckning (tidigast): 14:00
Utcheckning (senast): 10:00

Öppettider

2024:
1 juli - 6 oktober

2025:
20 februari - 19 april
1 juli - 5 oktober

Öppettider reception

8-10 och 14-20

Antal bäddar

26-50

Följ STF Blåhammaren

Vårt hållbarhetsarbete

 • Green Key

  Green Key

  Boendet uppfyller strikta hållbarhetskriterier med tyngdpunkt på miljö som granskas årligen och kräver ständig förbättring. Läs mer här.

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Vi har avlagt STFs Hållbarhetslöfte och vi är Green Key-certifierade. Stationen värms upp med el som är miljömärkt med Bra Miljöval. Detta innebär att energin kommer från vind- och vattenkraft. Vi är medvetna om att vi befinner oss mitt ute på fjället i en känslig miljö och är därför noga med att använda så lite kemikalier som möjligt till tvätt och städ. De kemikalier vi använder oss av är miljömärkta (och lokala – tro det eller ej!).

Hur kan du som gäst hjälpa oss?
Ett av våra största problem är soporna. Vi är glada att fler vill upptäcka fjällen, men sopsäckarna blir tyngre och tyngre och transporter tär på vår miljö. Därför är det bästa du som gäst kan göra att bära med dig skräpet ner från fjället själv.

Vi har källsorteringsstationer för att du ska sortera ditt avfall. Undvik att diska under rinnande vatten, att vädra och dra på elementen samtidigt, spara på vattnet, och ta med dig eget reselakan och egen handduk.

Det är endast tillsammans med dig som gäst som vi på STF Blåhammaren kan nå våra mål om en långsiktig och hållbar turism. Tack för din medverkan och kom gärna med förslag om hur vi kan förbättra vårt miljöarbete!

Vandringstips

Vandrare utsikt över jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln

Välkända och omtyckta Jämtlandstriangeln passar både nybörjare och vana vandrare.

Sylarna runt

Den här vandringen bjuder på fantastiska upplevelser runt Sylarna.

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

Bli medlem idag

Upptäck fler boenden

Boka boende
Boka boende

STF Sylarna Fjällstation

Jämtlandsfjällen
Boka boende

Upplev mer

Allt om fjällen

Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

Besökskalender

Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden.

Bo till medlemspris

Som medlem i STF är du med och bidrar i arbetet att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige. Som tack bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.