Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Blåhammaren

Högt belägen på Jämtlands kalfjäll

Visa på kartan

Delar av huvudbyggnaden är riven

Visa mer
Stäng

På grund av nya markupplåtelseravtalet med Länsstyrelsen minskar vi antal bäddar på Blåhammaren. Syftet är att minska störningarna för renarna som betar i området. Därför har en del av huvudbyggnaden rivits. Det är den del som kallas boendeflygeln och utgörs av korridoren längst västerut med totalt 12 gästrum. STF har valt att ta bort den här delen av byggnaden eftersom den var i så dåligt skick att vi ändå hade behövt riva den och bygga nytt om den skulle fortsätta användas. Skicket på boendeflygeln har varit känt under ett antal år och vi har medvetet valt att inte investera medlemmarnas pengar här då det funnits en osäkerhet kring framtida markupplåtelse. Enligt avtalet har vi fram till 2026 på oss att göra de här förändringarna på Blåhammaren men vi har valt att riva redan under 2024 för att sprida ut arbetsinsatser och kostnader över tid.

Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Blåhammaren är ett klassiskt stopp utmed Jämtlandstriangeln. Med utsikt över både norska och svenska fjäll är det en vacker och populär plats att stanna på. Se till att förboka din vistelse hos oss för att garantera din plats.

Läs mer

Blåhammaren ligger på kalfjället i västra Jämtland, 1086 meter över havet. Utsikten är fantastisk med Helags och Sylmassivet i söder och den norska fjällvärlden i väster. Hit vandrar du eller går på skidor.

Till oss kommer gäster på leder från alla väderstreck för att gå den klassiska Jämtlandstriangeln (Sylarna, Storulvån, Blåhammaren.) Inkörsportarna är Storulvån, Rundhögen samt Storvallen.

Sedan 2024 är restaurangverksamheten avvecklad, men vi erbjuder tillgång till ett välutrustat självhushållskök med spis, kylskåp och rinnande vatten.

I vår butik hittar du snacks, godis och ett brett urval av torrvaror och konserver så att du enkelt ska kunna tillaga en komplett måltid. Utbudet motsvarar fjällstugornas sortiment Large.
Läs mer på www.svenskaturistforeningen.se/fjallbutik
Vi erbjuder även portionsförpackade matkassar med ingredienser för både frukost och lunch/middag. Kött och vegetariskt alternativ finns, önskas andra alternativ eller specialkost så får du handla det i butiken.

STF Blåhammaren är kontantlöst. Du kan förbetala din vistelse, men på plats kan du endast betala med kort.

Varmt välkommen!

Vår service

 • Butik

  Proviant och i vissa fall friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

 • Wifi

  Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

Aktiviteter

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Adress:

STF Blåhammaren
837 71 Duved

Hitta till boendet
Till Blåhammaren måste du vandra eller åka skidor. Närmaste bilvägar finns vid Storulvån (12 kilometer), Storvallen (14 kilometer) och Rundhögen (10 kilometer). Alla tre platserna har bilparkeringar.
 
TÅG
Du reser smidigt med SJ fram till Duved och Enafors, därefter anslutande transfer med Wänseth buss. Transfern går enligt fast tidtabell och anknyter till vissa av tågens ankomster och avgångar, men det går även bra att boka en privat transfer på andra tider om så önskas. För aktuell tidtabell och priser se www.wansethbuss.se/tidtabell/

Snälltåget kör direkt från södra Sverige till Enafors två dagar i veckan från vecka 9 till påsk samt under juli - september, med anslutande transfer till och från Storulvån som ingår i resans pris. Du kan köpa hela resan med transfer till och från Storulvån på www.snalltaget.se

Med ett aktuellt STF medlemskap har du 10 procent rabatt på samtliga biljetter hos både SJ och Snälltåget.
 
BIL
Kör E14 förbi Åre. Efter cirka 4 mil avfart till vänster skyltat fram till Storulvån. Vägen till Storulvån går i kanten av kalfjället och är känslig för drivsnö. Vid blåsigt väder kontakta STF Storulvån före bilfärden.

OBS! VÄG 1019 till Storulvån är nattstängd mellan 22:00-08:00 perioden 1/2-15/4. Vid besvärliga väderförhållanden kan vägen stängas med kort varsel även övriga tider.

GPS-koordinater:

N63.187081°, E12.174362°

Kontakt:

+46 10190 24 11 blahammaren@stfturist.se

Behöver du hjälp med bokningen?

In- och utcheckningstider:

Incheckning (tidigast): 14:00
Utcheckning (senast): 10:00

Öppettider

2024:
29 februari - 19 april
1 juli - 6 oktober

Öppettider reception

8-10 och 16-19

Antal bäddar

26-50

Följ STF Blåhammaren

Vårt hållbarhetsarbete

 • Green Key

  Green Key

  Boendet uppfyller strikta hållbarhetskriterier med tyngdpunkt på miljö som granskas årligen och kräver ständig förbättring. Läs mer här.

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Vi har avlagt STFs Hållbarhetslöfte och vi är Green Key-certifierade. Stationen värms upp med el som är miljömärkt med Bra Miljöval. Detta innebär att energin kommer från vind- och vattenkraft. Vi är medvetna om att vi befinner oss mitt ute på fjället i en känslig miljö och är därför noga med att använda så lite kemikalier som möjligt till tvätt och städ. De kemikalier vi använder oss av är miljömärkta (och lokala – tro det eller ej!).

Hur kan du som gäst hjälpa oss?
Ett av våra största problem är soporna. Vi är glada att fler vill upptäcka fjällen, men sopsäckarna blir tyngre och tyngre och transporter tär på vår miljö. Därför är det bästa du som gäst kan göra att bära med dig skräpet ner från fjället själv.

Vi har källsorteringsstationer för att du ska sortera ditt avfall. Undvik att diska under rinnande vatten, att vädra och dra på elementen samtidigt, spara på vattnet, och ta med dig eget reselakan och egen handduk.

Det är endast tillsammans med dig som gäst som vi på STF Blåhammaren kan nå våra mål om en långsiktig och hållbar turism. Tack för din medverkan och kom gärna med förslag om hur vi kan förbättra vårt miljöarbete!

Vandringstips

Jämtlandstriangeln

Välkända och omtyckta Jämtlandstriangeln passar både nybörjare och vana vandrare. Vandringen går från boende till boende där det finns butiker och självhushållskök. På fjällstationerna Storulvån och Sylarna finns dessutom restaurang för den som vill lyxa till det.

Sylarna runt

Den här vandringen bjuder på fantastiska upplevelser runt Sylarna. Rundturen går över böljande kalfjäll och hela tiden med Sylarnas dramatiska toppar, glaciärer och branter i blickfånget. Här möts norsk fäbodkänsla i hytta och svensk fjälltradition på fjällstation. De flesta startar sin vandring i Storulvån, men det går även sommartid att starta från Nedalshytta på den norska sidan när vägen har öppnat.

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

Bli medlem idag

Upptäck fler boenden

Boka boende
Boka boende

STF Sylarna Fjällstation

Jämtlandsfjällen
Boka boende

Upplev mer

Allt om fjällen

Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

Besökskalender

Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden.

Bo till medlemspris

Som tack för att du är medlem i STF bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.