Tre vänner tar en paus under fjällvandring

Sylarna runt

Sylarna runt bjuder gränslös vandring runt Sylarna. Leden går över böljande kalfjäll och hela tiden med Sylarnas dramatiska toppar, glaciärer och branter i blickfånget. Här möts norsk fäbodkänsla ”på hytta” och svensk fjälltradition på våra fjällstationer. Du möter också två matkulturer.

Denna svensk-norska rundtur kan göras med fler olika startplatser. Väljer du att vandra från Storulvån går turen via Blåhammaren till Storerikvollen, och sedan vidare till Nedalshytta som ligger på den norska sidan.

Vandringen från Storerikvollen leder dig mellan stora Essandsjön och Nesjön i väster och Sylmassivet i öster. Från Nedalshytta fortsätter leden till STF Sylarna Fjällstation. Du gå igenom det ståtliga Ekorrpasset nedanför Strosola, som med sina 1 728 meter över havet är den högsta svenska toppen i Sylmassivet. Storsylen ligger några meter in på den norska sidan och sträcker sig 1 762 meter över havet. Cirkeln sluts när du är tillbaka i Storulvån.

I hela området bedrivs renskötsel som kräver att du visar hänsyn.

Snabbfakta

Fjällkarta
Z6 Lantmäteriet Sylarna 1:100 000
Z54 Lantmäteriet 1:50 000
Jämtlandsfjällen Calazo
Jämtlandstriangeln Calazo

Turens längd / dagsetapper
83 km / 5 dagar
Du lägger med fördel på några dagar extra för turer i omgivningarna

Här finns STF
STF Blåhammarens fjällstation
STF Sylarnas Fjällstation
Alt; 
STF Storulvån Fjällstation (slutstation på leden)

Här finns DNT (norska sidan)
DNT Storerikvolen – Sylmassivet
DNT Nedalshytta – Sylmassivet 

Karta
Sylarna runt

Länkar och läsvärt
Karolinernas fälttåg 1718-1719

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.