STF Malingsbo Herrgård

Herrgårdsboende i hjärtat av Bergslagen

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

Malingsbo herrgård är Sveriges bäst bevarade karolinergård och ligger i Bergslagens hjärta. Det omslutande naturreservatet har fina bad- och fiskevatten, flera vandringsleder och spännande kulturmiljöer. Hos oss bor ni vackert och bekvämt i en historisk miljö.
Läs mer
Malingsbo ligger mitt i det natursköna och mäktigt stora naturreservatet Malingsbo-Kloten, som sträcker sig över 26 000 hektar oexploaterad skogsmark. Det finns därmed mycket av allt i vår absoluta närhet; goda fiske- och paddlingsvatten, svamp och bär (hjortron!), vandringsleder och avskilda skogstjärnar med ljuvliga bad.

I den gamla bergslagsbyn Malingsbo, men anor ifrån 1400-talet, bor idag 60 personer. Många är engagerade i bevarandet av kulturmiljön i byn, och i utvecklingen av aktiviteter och verksamheter för besökare. Här finns en livaktig bygdegårdsförening som bl.a. arrangerar stora midsommarfester, en idrottsförening som håller ordning på dansbanan, ett par visningsträdgårdar som håller skördemarknader under höstens tidiga helger och en cateringfirma som erbjuder frukost och övriga måltider till vårt boende.

När järnbruket i Malingsbo lades ner i slutet av 1800-talet köpte staten gården. Staten förvaltade detta kulturarv fram till 2018. Herrgården har varit byggnadsminne sedan 1935, och alltid haft det starkaste skydd en byggnad kan ha i Sverige. Det beror på att den anses ha ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”, vilket bidragit till att Malingsbo herrgård idag är Sveriges bäst bevarade karolinergård, och mycket lätt att förväxla med exempelvis Skogaholms herrgård på Skansen i Stockholm, som är uppbyggd med Malingsbo som en av förebilderna.

Gården består, förutom själva herrgården med sina två flyglar, av ytterligare ett tiotal hus; den gamla handelsboden, Handlarbostaden, Professorsvillan, Tärdgårdsbostaden, Kornskruven, arkivet osv. Tre bostadshus är medvetet och noggrant restaurerade och inredda för att bevara känslan av att bo i en historisk miljö.

Vi – Lotta von Schéele och Leif Hernborg – köpte Malingsbo herrgård av staten 2018 i syfte att utveckla fastigheten så att den åter blir självförsörjande. Vi bor med våra två barn i Stockholm och pendlar till Malingsbo varje vecka året runt. Vårt mål är att Malingsbo herrgård återigen skall bli en plats full av liv och rörelse, där tiden absolut inte står still, men där omgivningen ständigt och med stolthet vittnar om den tid som flytt. Vi vill skapa boenden i ett besöksmål som är tillgängligt för kunskapsinhämtning och rekreation, avskildhet och fest.

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Elbilsladdning

  Möjlighet finns att ladda elbil.

 • Bastu

  Bastu finns.

 • Frukost

  Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • Cykelförvaring

  Möjlighet till cykelförvaring finns.

 • Parkering

  Bilparkering finns i anslutning till boendet, avgift kan tillkomma.

 • <1 km till tågstation/busshållplats

  Närmare än 1 km till tågstation/busshållplats.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • <1 km till badplats

  Närmare än 1 km till badplats.

 • Boka ett eget hus

  Möjlighet finns att boka hela boendet för ditt sällskap.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka. Från 460 kr

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Malingsbo herrgård
  777 93 Söderbärke

  Hitta till boendet
  Till tåg och buss (endast vardagar)
  Ta tåget till Ludvika. Därifrån går bussar till Malingsbo ett par-tre gånger dagligen måndag-fredag. Hållplatsen heter Malingsbo bro, och ligger precis vid herrgården. Då anslutningstiderna mellan tåg och buss är långa, ges ett ypperligt tillfälle att exempelvis besöka Dan Andersson-museet, som ligger endast ett par minuters promenad från Ludvika station, i väntan på bussen.

  Med tåg och till fots
  Ta tåget till Fagersta. Bruksleden går i etapperna 15, 22 och 21 från Fagersta drygt 30 km till Malingsbo. Appen Naturkartan har kartor och fina beskrivningar av rastplatser och sevärdheter utmed vägen. Ca 10 km från Fagersta (med ca 20 km
  kvar till Malingsbo) ligger Lindbostugan, en raststuga där det går att övernatta.

  Med bil
  Från Västerås, norrut väg 66 mot Sälen. Efter 26 km sväng vänster till väg 233 mot Skinnskatteberg. Efter 35 km sväng vänster till väg 68 och direkt höger in på väg 233 mot Kopparberg. Efter 13 km sväng mot Malingsbo och följ skylt mot Herrgård Ekomuseum ⌘.

  GPS-koordinater:

  N59.927607514853°, E15.437948811392°

  Kontakt:

  +46 739671176 lotta.vonscheele@malingsbofastighet.se

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 15:00
  Utcheckning (senast): 11:00

  Öppettider

  2023:
  1 januari – 31 december

  Antal rum

  10

  Antal bäddar

  11-25

  Följ STF Malingsbo Herrgård

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Stäng

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.