Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Malingsbo Herrgård

Herrgårdsboende i hjärtat av Bergslagen

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Malingsbo Herrgård är Sveriges bäst bevarade karolinergård och ligger i Bergslagens hjärta. Det omslutande naturreservatet har fina bad- och fiskevatten, vandringsleder och spännande kulturmiljöer. Här bor ni vackert och bekvämt i en historisk miljö.

Läs mer

Malingsbo ligger mitt i det natursköna och mäktigt stora naturreservatet Malingsbo-Kloten, som sträcker sig över 26 000 hektar oexploaterad skogsmark. Det finns därmed mycket av allt i vår absoluta närhet; goda fiske- och paddlingsvatten, svamp och bär (hjortron!), vandringsleder och avskilda skogstjärnar med ljuvliga bad.

I den gamla bergslagsbyn Malingsbo, men anor ifrån 1400-talet, bor idag 60 personer. Många är engagerade i bevarandet av kulturmiljön i byn, och i utvecklingen av aktiviteter och verksamheter för besökare. Här finns en livaktig bygdegårdsförening som bl.a. arrangerar stora midsommarfester, en idrottsförening som håller ordning på dansbanan och ett par visningsträdgårdar som håller skördemarknader under höstens tidiga helger.

När järnbruket i Malingsbo lades ner i slutet av 1800-talet köpte staten gården. Staten förvaltade detta kulturarv fram till 2018. Herrgården har varit byggnadsminne sedan 1935, och alltid haft det starkaste skydd en byggnad kan ha i Sverige. Det beror på att den anses ha ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”, vilket bidragit till att Malingsbo herrgård idag är Sveriges bäst bevarade karolinergård, och mycket lätt att förväxla med exempelvis Skogaholms herrgård på Skansen i Stockholm, som är uppbyggd med Malingsbo som en av förebilderna.

Gården består, förutom själva herrgården med sina två flyglar ytterligare ett tiotal hus; den gamla handelsboden, Handlarens villa, Professorsvillan, Tärdgårdsstugan, Tättas stuga, Kornskruven, Arkivet osv. Nya rum restaureras och inreds kontinuerligt för boende och fest i en historisk miljö.

Lotta von Schéele och Leif Hernborg köpte Malingsbo herrgård 2018 i syfte att utveckla fastigheten så att den åter blir självförsörjande. Målet är att Malingsbo herrgård återigen skall bli en plats full av liv och rörelse, där tiden absolut inte står still, men där omgivningen ständigt och med stolthet vittnar om den tid som flytt. De skapar ett besöksmål som är tillgängligt för kunskapsinhämtning och rekreation, avskildhet och fest.

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Elbilsladdning

  Möjlighet finns att ladda elbil.

 • Bastu

  Bastu finns.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • Cykelförvaring

  Möjlighet till cykelförvaring finns.

 • Parkering

  Bilparkering finns i anslutning till boendet, avgift kan tillkomma.

 • Frukost

  Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

 • <1 km till tågstation/busshållplats

  Närmare än 1 km till tågstation/busshållplats.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • <1 km till badplats

  Närmare än 1 km till badplats.

 • Boka ett eget hus

  Möjlighet finns att boka hela boendet för ditt sällskap.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka.

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Malingsbo herrgård
  777 93 Söderbärke

  Hitta till boendet
  Till tåg och buss (endast vardagar)
  Ta tåget till Ludvika. Därifrån går bussar till Malingsbo ett par-tre gånger dagligen måndag-fredag. Hållplatsen heter Malingsbo bro, och ligger precis vid herrgården. Då anslutningstiderna mellan tåg och buss är långa, ges ett ypperligt tillfälle att exempelvis besöka Dan Andersson-museet, som ligger endast ett par minuters promenad från stationen, i väntan på bussen.

  Med tåg och till fots
  Ta tåget till Fagersta. Bruksleden går i etapperna 15, 22 och 21 från Fagersta drygt 30 km till Malingsbo. Appen Naturkartan har kartor och fina beskrivningar av rastplatser och sevärdheter utmed vägen. Ca 10 km från Fagersta (med ca 20 km kvar till Malingsbo) ligger Lindbostugan, en raststuga där det går att övernatta.

  Med bil
  Från Västerås, norrut väg 66 mot Sälen. Efter 26 km sväng vänster till väg 233 mot Skinnskatteberg. Efter 35 km sväng vänster till väg 68 och direkt höger in på väg 233 mot Kopparberg. Efter 13 km sväng mot Malingsbo och följ skylt mot Herrgård Ekomuseum ⌘.

  GPS-koordinater:

  N59.927607514853°, E15.437948811392°

  Kontakt:

  +46 739671176 lotta.vonscheele@malingsbofastighet.se

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 16:00
  Utcheckning (senast): 11:00

  Antal rum

  16

  Antal bäddar

  26-50

  Följ STF Malingsbo Herrgård

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

  Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är grundstenarna i vår verksamhet. Eftersom hela verksamheten utgår ifrån målet att rädda byggnadsminnet Malingsbo herrgård för eftervärlden, och att göra det tillgängligt för fler, ligger det i sakens natur att arbeta med samma material och metoder som användes när gården byggdes upp för över trehundra år sedan. Kloka material- och metodval är dessutom säkrade via de skyddsföreskrifter som gäller för byggnadsminnet, och som övervakas av Länsstyrelsen och vår bebyggelseantikvarie. Byggnadsvård och ekobygg tangerar varandra när det kommer till materialval. Som gäst kan man se detta i t.ex. valet av möbler och porslin. Så långt det är möjligt inreds rummen med möbler som är ärvda eller köpta på auktioner och loppisar. Porslin och köksgeråd är införskaffade på samma sätt. Värdarna har renoverat, målat om, sytt om och bytt ut gammal el i äldre armaturer för att de skall kunna användas på nytt. Byggnaderna är restaurerade med linoljefärg och slamfärg helt utan lösningsmedel.

  Trägolven skuras med såpa, som gärna används även i rengöring av övriga ytor.
  Villorna värms med bergvärme (Handlarens villa och Professorsvillan) och i stugorna (Tättas och Trädgårdsstugan) har det investerats i luft-luft-värmeväxlare för att spara energi. Under de första fem år på gården har 15 (!) eldstäder renoverats som det nu åter går att elda i. Det är ett arbete som samtidigt som det skapar en trivsam miljö, återanvänder befintliga och extremt hållbara och kulturhistoriskt värdefulla värmekällor; kakelugnarna, gjutjärnsspisarna och de murade öppna spisarna.

  När personal anställs, vill man gärna att det är personer som bor i eller nära Malingsbo. I takt med att verksamheten växer – att fler som väljer att bo hos Malingsbo - bidrar man tillsammans till att det är möjligt att både bo och arbeta på landsbygden i Dalarna. Det är av största vikt för ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle, att små byar som Malingsbo har en livskraftig näring. Självklart har boendet också signerat STFs hållbarhetslöfte.

  Hjälp oss göra skillnad

  Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

  Upptäck fler boenden

  Boka boende
  Boka boende
  Boka boende

  Upplev mer

  Upplevelser i Sverige

  Det finns mycket att uppleva och göra över hela landet. Oavsett om du är erfaren eller nybörjare. Välkommen att uppleva Sverige med oss. Här ger vi tips och inspiration - allt från guidade vandringar till grottäventyr.

  Turista hållbart

  Vi inspirerar till upplevelser som visar hänsyn för platsens natur- och kulturmiljöer och som bygger på nyfikenhet och upptäckarglädje. Läs mer om du hur du planerar en mer hållbar semester.

  Bo till medlemspris

  Som medlem i STF är du med och bidrar i arbetet att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige. Som tack bor du alltid till rabatterat pris när du bokar ditt boende i STFs bokningskanaler.

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.