Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Malingsbo Herrgård

Vandring

Malingsbo herrgård ligger mitt i naturreservatet Malingsbo-Kloten, sedan lång tid tillbaka ett stort och orört område med mycket god jakt och fina vatten för fiske, paddling eller avskilda bad. Över gårdsplanen passerar ett antal vandringsleder och granne med herrgården står St Annas kapell, ett delmål på pilgrimsleden Romboleden, som går från Enköping till Trondheim.

Bruksleden, som utmed sin sträckning mellan Västerås till Avesta slingrar sig igenom Bergslagen genom en varierad och kuperad natur med många vattendrag, passerar en mängd spännande kulturhistoriska platser.

Bergslagsledens nordligaste etapp slutar i Kloten, som ligger på vandringsavstånd från Malingsbo.

Malingsbo-Klotenrundan binder samman de fyra byarna Malingsbo, Kloten, Björsjö och Nyfors, som alla kan erbjuda mat och husrum och utgör en perfekt tredagarsslinga. Resan kan delas upp i etapper mellan vandring, cykling och paddling. Under 2022–2024 förnyas Malingsbo-Klotenrundan genom restaurering och ny skyltning och nya kartor kommer tas fram. Appen Naturkartan är dock alltid uppdaterad och beskriver samtliga leder.

Cykling

Många cyklister tar vägen om Malingsbo herrgård, antingen för en fikapaus på sommarcaféet, eller för att övernatta mellan längre etapper. Hos oss kan cykeln låsas in över natten, och under säsong det finns en mek- och spolplats med enklare verktyg.
Bara 60 min cykling från Malingsbo passerar cykelleden längs Strömsholms kanal. Vi rekommenderar varmt Nordic Discovery med anläggning i närbelägna Kloten, som hyr ut cyklar och instruerar om väl valda cykelleder i Malingsbo-Kloten.

Paddling

Sjösystemet mellan bland annat Kloten och Nyfors erbjuder fantastiska paddelmöjligheter. Kanoter kan hyras hos Nordic Discovery i Kloten.

Fiske

Naturreservatet Malingsbo-Kloten har en lång historia av jakt och fiske. I de många och varierande vattendragen kan man fiska både öring, gädda och abborre. Regnbågslaxen finns i Hedströmmen som går utmed Malingsbo herrgård. Här finns all typ av fiske samlad inom naturreservatet; flugfiske, spinnfiske och mete. Fiskekort för både ädelfiske och naturvatten köps via Sveaskog.

Jakt

Området utgör kungliga jaktmarker (Kungamarken) och här får man jaga småvilt. Jaktkort säljs via Sveaskogs hemsida och ger exklusiv rätt för en till fyra jägare inom ett avgränsat område. Flera av jaktområdena i Kungamarken ligger i direkt anslutning till Malingsbo herrgård.

Besöksmål Ekomuseum Bergslagen

Malingsbo by och herrgård är bara ett av 68 fantastiska besöksmål i Bergslagen. Museet erbjuder allt ifrån Strömsholms slott och världsarvet Engelbergs bruk, till hyttplatser och besöksgruvor, hembygdsgårdar, museer, smedjor och brukspatronernas herrgårdar. De flesta besöksmålen är autentiska och finns på samma plats i landskapet som när de en gång var i bruk. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr.

Se tillgänglighet och boka. Från 460 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.