Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Lugnåsberget Ekohotell

Ekohotell på landet med närhet till Vänern och Kinnekulle

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Välkommen året om till Lugnåsberget Ekohotell i Västsveriges hjärta Här bor du naturskönt och lugnt på landet med utsikt över Kinnekulle nära Vänern, Vättern och Göta kanal. Sov gott i trivsamma rum med egen dusch och wc och dörr rakt ut i det fria.
Läs mer
Vi startade verksamheten för att fler människor ska få möjlighet att upptäcka och uppleva Lugnåsberget, en lite okänd och harmonisk plats bortanför de stora, kända resmålen. Vi arbetar aktivt med hållbarhet och är ett miljövänligt alternativ för dig som reser både på fritid och i arbetet. Vi har öppet året runt.
 
Här varvar du ner i en egen oas, långt från stress och trängsel. Här kan du koppla av i trädgården, klappa fåren, lyssna på fåglarna, läsa eller skriva en bok, laga mat i gästköken och bara njuta av stillheten. Här kan du umgås med nära och kära och träffa nya vänner om du vill. Trädgården är stor och det finns plats för både lek och avkoppling. Stjärnhimlen är oftast magisk.
 
På Lugnåsberget kan du njuta av naturen, följa med tillbaka i historien eller bara koppla av. Vi delar gärna med oss av vår trevliga bygd med genuina kultur- och naturupplevelser såsom kvarnstenar, skog, öppna landskap, betande djur och en härlig sjö i skogen.
 
Vandringsleder, storskog, skogssjön Vristulven och flera naturreservat på Lugnåsberget gör dina dagar i naturen till härliga upplevelser. Vi rekommenderar alltid en vandring längs Stenhuggarstigen eller ett besök på Qvarnstensgruvan museum. I båda fall kan du på ett lättsamt och trevligt sätt få ta del av Lugnåsbergets spännande och steniga historia.
 
Prova gärna våra populära middagskorgar med lokala och ekologiska produkter, som du kan äta när det passar dig, antingen inne eller ute efter väder och önskemål.
 
Avsluta gärna dagen med ett bastubad i vår vedeldade bastu. Här sitter du i värmen under körsbärsträdet medan solen går ner. Somna gott i lugn och ro. Nästa morgon väntar en ekologisk frukostkorg för en skön start på dagen.
 
Hundar är varmt välkomna till oss och får vara överallt på vårt lilla ekohotell. Av respekt för övriga gäster ber vi er att hålla hunden kopplad. Här finns också vår egen hotellhund Kajsa.
 
Vi hoppas att du ska trivas! Varmt välkommen!
 
Pia Åkesson och Jesper Persson

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Elbilsladdning

  Möjlighet finns att ladda elbil.

 • Bastu

  Bastu finns.

 • Wifi

  Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • Tillgänglighetsvänligt

  Boendet är tillgänglighetsvänligt och vill gärna tillgodose dina behov som gäst. Av olika skäl kan de dock inte uppfylla exakt alla STFs kriterier för tillgänglighetsanpassning. Om du är intresserad av att komma hit rekommenderar vi dig att ta kontakt innan bokning och fråga vilka möjligheter boendet kan erbjuda. I många fall kan de hjälpa till, trots att de inte har den fulla tillgänglighetsanpassningen.

 • Cykelförvaring

  Möjlighet till cykelförvaring finns.

 • Cykeluthyrning

  Cykel finns att hyra.

 • Parkering

  Bilparkering finns i anslutning till boendet, avgift kan tillkomma.

 • Frukost

  Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • Boka ett eget hus

  Möjlighet finns att boka hela boendet för ditt sällskap.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

 • Konferens

  Boendet har möjlighet att arrangera möten / konferens.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka.

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Lugnås Sofielund 1
  542 94 Mariestad

  Hitta till boendet
  Det är lätt att hitta hit från de stora vägarna. Följ vägen upp på berget mot Lugnås kyrka, så är du strax framme. För dig som vill turista miljösmart finns buss och tåg inom 3-5 kilometer, och om du inte vill vandra fram, hjälper vi gärna till att hämta vid hållplatserna. Man kan också med fördel nyttja NÄRTRAFIKEN, en sorts tidtabellstyrd taxi.
   
  MED BUSS (506) ELLER TÅG (Kinnekulletåget)TILL LUGNÅS:
   
  Vid busshållplatsen (E20) finns en gång- och cykeltunnel under E20. Promenera ca 3 km. Följ vägen mot Lugnås kyrka/ Kvarnstensgruvan ca 2 km. När du passerat Stentorget tar du första avtagsväg till höger, håll vänster när den delar sig. Detta är en genväg för gående och cyklande. Följ vägen tills du kommer fram till en asfaltsväg, ca 1 km. Ta vänster. Tredje gården på vänster sida.
   
  MED BIL
   
  Norrifrån: E20 söderut. Ca 10 km söder om Mariestad, sväng vänster vid Lugnås(E3-baren). Följ skyltar mot Lugnås kyrka och vandrarhemsskylt, ca 3 km.
   
  Söderifrån: E20 norrut. Ca 15 km norr om Götene, följ vit skylt mot Lugnås kyrka och vandrarhemsskylt, ca 3 km. Ekohotellet ligger på vänster sida strax efter bygdegården.
   
  Riksväg 26 norrut. Ca 25 km norr om Skövde, sväng vänster vid St. Ek. Följ skyltar mot Lugnås kyrka och vandrarhemsskylt, ca 5 km.
   
  Vi har gott om parkeringsplatser utanför boendet och planerar inom kort att sätta upp laddstationer för dig som kommer med laddhybrid/elbil.

  GPS-koordinater:

  N58.615609°, E13.713641°

  Kontakt:

  +46 722268490 lugnasberget@gmail.com

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 17:00 - 00:00
  Utcheckning (senast): 00:00 - 12:00

  Öppettider reception

  Incheckning sker mellan 17-18 ankomstdagen, eller enligt överenskommelse, och utcheckning före 12 avresedagen.

  Antal rum

  8

  Antal bäddar

  11-25

  Följ STF Lugnåsberget Ekohotell

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Green Key

   Green Key

   Boendet uppfyller strikta hållbarhetskriterier med tyngdpunkt på miljö som granskas årligen och kräver ständig förbättring. Läs mer här.

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

  Vi har alltid hushållat med resurser och tagit vara på det naturen ger. Vi odlar vall och grönsaker till oss själva och våra djur. Vi försöker hålla nere våra fotavtryck och öka våra handavtryck både i vårt privata liv och i vår verksamhet. Vi startade som vandrarhem 2012 och redan från början ville vi vara en miljövänlig plats att bo och vara på.

  I vårt fall innebär detta att Lugnåsberget Ekohotell ska präglas av genomtänkta detaljer, återbruk och att använda de resurser som redan finns. Vi vill ge gamla saker ny användning istället för att slänga dem och låta husens historia få synas istället för att döljas.

  Vi handlar lokalt så långt det går och tipsar om andras verksamheter i vår närhet. Vi försöker göra naturen omkring oss tillgänglig genom att vi har tagit fram kartor med små tips på. Vi har också flera färdiga paket med hållbara upplevelser.

  Ekohotellet har avgett STFs Hållbarhetslöfte och 2018 mottog vi stolt silver i STF Årets kudde kategori Hållbarhet. Vi är också en del av Turistrådet Västsveriges Hållbarhetskliv.

  Exempel på vad vi hittills gjort:

  • Solceller och pelletspanna för uppvärmning och el

  • Eget återvinningshus där vi och våra gäster kan sopsortera

  • Kaffe och te till alla gäster genom pant som lämnas

  • Egen biologisk avloppsrening (Bioclere)

  • Betande djur som håller tomten öppen

  • 100% miljömärkta produkter för tvätt och städning

  • Ekologisk och lokalproducerad mat

  • Snålspolande kranar och toaletter

  • Energibesparande fönster och naturmaterial i rummen

  • Kompost

  • Fågelholkar

  • Återanvänder byggmaterial efter renovering till nya projekt

  • Blandar nyproducerade möbler med återbrukade

  Hjälp oss göra skillnad

  Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.