Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Lugnåsberget Ekohotell

Vi har öppet året runt och alla årstider bjuder på sin speciella charm.

På Lugnåsberget, som är Västergötlands minsta platåberg, är det lätt att komma ut i naturen och det är lätt att hitta platser att tycka om, antingen själv eller tillsammans med andra. Berget är präglat av kvarnstenar och stenhuggare. Från toppen av berget, vid kyrkporten, har man en fin utsikt, och en bra plats att se solens upp och nedgång.

Här finns markerade vandringsleder, vindlande grusvägar och stora skogar att vandra eller springa i. Biosfär/Pilgrimsleden mellan Läckö, Kinnekulle och Mariestad passerar Ekohotellet. En vandring på Stenhuggarstigen på Lugnåsberget är en minnesvärd upplevelse där kvarnstenar kantar vägen. Att vandra längs sjön Vristulven stränder är en härlig naturupplevelse där du kan spana efter bäver och sjöfågel.

Lugnåsberget inbjuder till lugna cykelturer på mestadels grusvägar med lite trafik. Avstånden är korta och du kommer att få många trevliga naturupplevelser. Vi har flera förslag på längre cykelturer för dig som vill trampa lite längre. Det är tex 5 mil till Göta kanal och Vallevägens böljande kullar ner till Varnhem, ca 3 mil till Kinnekulles högsta topp och ca 2 mil till Mariestads restauranger.

I skogen strax söder om Lugnåsberget kan du skogsbada dubbelt. Här är skogen mäktig och vilsam och en vildmarkslik skogsjö ligger och väntar på dig. Här kan man beroende på årstid bada, fiska, paddla kanot, promenera och åka skridskor eller bara elda vid någon av alla eldplatser. Djurlivet är rikt och ofta ser man fiskgjusen segla över sjön. I skogen finns förstås både blåbär, hallon, lingon och allehanda svamp.

Tips på utflykter i närheten

 • Qvarnstensgruvan har öppet helger från maj till augusti och alla dagar från midsommar till mitten av augusti. Det är ett arbetslivsmuseum som berättar om kvarnstenstillverkning med guidad vandring över och under jord. Där finns ett litet café med hembakt fikabröd. Området är vackert och spännande och väl värt att besöka även om det inte är öppet. Man kan också boka en egen guidning. Ca 3 km från ekohotellet.
 • Stenhuggarstigen, en ca 6 km vandringsled med information om bland annat kvarnstensbrytningen och livet på berget. Startplats ca 1 km från ekohotellet.
 • EkoGrönt är en gårdsbutik med ekologiska produkter. De har också en egen naturstig på ca 2 km som man kan promenera. Ca 1 km från ekohotellet
 • Skogssjön Vristulven för promenader, bad, paddling, fiske, skridskor, bäverspaning. Ca 5 km från ekohotellet.

Tips på utflykter lite längre bort

Vi älskar vårt lilla berg, men det finns intressanta och spännande platser i vår närhet med. Är du redo för dagsutflykter ligger många av Västergötlands resmål som tex. Göta kanals slussar, Kinnekulles orkidéer, Läckös sagoslott, Varnhem med Kata gård, tranor vid Hornborgasjön och Skara Sommarlands badland på bekvämt avstånd. Några är lätta att nå med buss och tåg och det finns flera resealternativ varje dag som kan bjuda på extra upplevelser.

På ekohotellet har vi gjort iordning små utflyktspåsar till platser som vi gillar att besöka. Där finns samlat broschyrer och tidningsklipp så du kan planera din utflykt. Här får du ett axplock av den informationen. Vi gillar:

 • Tiveden för den vilda naturen, ordnade vandringsleder och Vitsand.
 • Hova Riddarvecka för att den är trivsam och har god mat.
 • Läckö slott för den fina slottsträdgården och läget vid Vänerns strand.
 • Hornborgasjön för allt fågelliv och trevliga naturum, på båda sidor av sjön.
 • Varnhem för den gemensamma historian med den på Lugnåsberget.
 • Kinnekulle för många fina och varierade naturplatser att besöka.
 • Göta kanal för att det är roligt att se hur slussarna fungerar.
 • Mariestad för hamnen, residensön, Universitetsparken och Klings glass.
 • Hjo för ångbåten Trafik och stadsparken med trävillorna.
 • Karlsborg för fästningen och Forsviks bruk som ligger på vägen dit.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.