Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Tjäktja Fjällstuga

Ta ett dopp i vattenfallet vid Kungsledens högsta punkt

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Fjällstugan ligger i den karga sluttningen på Kungsleden upp mot Tjäktjapasset som är Kungsledens högsta punkt. Kommer du norrifrån på vintern ska du hålla utkik efter järvspår strax innan du kommer fram till stugan.
Läs mer
Vid fjällstugan finns en gäststuga med 33 bäddar och en stugvärdsstuga.
 
Gäststuga
Stugan är en korridorstuga och har ett 15-bäddsrum och tre 6-bäddsrum. Ett stort gemensamt kök samt ett torkrum.
 
Vid fjällstugan har du ingen mobiltäckning, men stugvärden har en telefon. Är du i behov av att ringa kan du köpa samtalstid.
 
Upplev STF Tjäktja
Tjäktjastugan, 1 000 meter över havet, ligger längs Kungsleden, högt upp på kalfjället på gränsen mellan växtlighet och stenlandskap. Här kan du vandra på snöfälten ännu i juli månad eller bege dig ned till grönskan i dalen nedanför på samma dag. Massor med snö erbjuder fina skidturer i området. Eller bara njut av milsvid utsikt.
 
De korta avstånden till omgivande stugor gör att du har tid till en enkel bestigning av höjden väster om fjällstugan. Härifrån har du vidsträckt utsikt åt alla håll med böljande lågfjäll mot gränsen i väster och det alpina landskapet mot Kebnekaisefjällen i söder och öster. Många fina toppturer kan utgå härifrån. Hägrar landskapet mer än topparna rekommenderas en tur i Sielmavagge och vidare mot STF Nallo. Järv passerar frekvent rakt över dalgången, så håll upp blicken så kanske du också får se den på håll i sitt karaktäristiska galoppsprång.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Hitta till boendet
STF Tjäktja Fjällstuga ligger utmed Kungsleden på sträckan Abisko – Nikkaluokta. Du når stugan enklast från någon av de närliggande stugorna på Kungsleden, STF Alesjaure Fjällstuga i norr eller STF Sälka Fjällstuga i söder.

Lämpliga startpunkter för en vandring eller skidtur till Tjäktja är Abisko eller Nikkaluokta. Räkna med 3 dagars vandring eller skidåkning från Abisko till Tjäktja och 3-4 dagar från Nikkaluokta till Tjäktja.

Läs mer om hur du kan ta dig till Nikkaluokta och Kebnekaise: www.svenskaturistforeningen.se/kebnekaise

Till Abisko tar du dig enklast med tåg eller buss från Kiruna. Kommer du med egen bil finns en långtidsparkering vid järnvägsstationen nära STF Abisko Turiststation. Läs mer om hur du kan ta dig till Abisko: www.svenskaturistforeningen.se/abisko

Kungsleden mot Tjäktja startar ca 300 meter från busshållplats, järnvägsstation och parkering i Abisko.

Läs mer om Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta: www.svenskaturistforeningen.se/norrakungsleden

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Kebnekaisefjällen

GPS-koordinater:

N68.051648°, E18.241082°

Kontakt:

Behöver du hjälp med bokningen?

Öppettider

2024:
23 februari - 21 april
14 juni - 15 september

Antal bäddar

11-25

Följ STF Tjäktja Fjällstuga

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Vandringstips

Kungsleden Abisko - Nikkaluokta

Vandringsleder i Sverige

Hållbara vandringstips

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

Upptäck fler boenden

Boka boende

STF Alesjaure Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Sälka Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Nallo Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.