Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Alesjaure Fjällstuga

Vackra vyer över Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

STF Alesjaure är STFs största fjällstuga och ligger på en kulle med en milsvid utsikt längs Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise.

Läs mer

Vid fjällstugan finns tre stugor med sammanlagt 78 bäddar, fördelat på tre gäststugor med 26 bäddar i varje. Stugorna är av korridormodell med ett 10-bäddsrum, fyra 4-bäddsrum, torkrum samt ett stort gemensamt kök. I en av stugorna finns rum där du kan ha med dig hund. En stor stuga med receptionsdel, butik (sortiment large), sällskapsrum, konferensdel och stugvärdens bostad finns i nära anslutning till gäststugorna.
 
Ingen mobiltelefontäckning vid fjällstugan, men stugvärden har en telefon. Är du i behov av att ringa kan du köpa samtalstid.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Butik

  Proviant och i vissa fall friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Hitta till boendet
STF Alesjaure Fjällstuga ligger utmed Kungsleden på sträckan Abisko – Nikkaluokta. Du når stugan enklast från någon av de närliggande stugorna på Kungsleden, STF Abiskojaure Fjällstuga i norr eller STF Tjäktja Fjällstuga i söder. Stugan har även förbindelse med STF Unna Allakas Fjällstuga som ligger 14 km nordväst om Alesjaure och med STF Vistas Fjällstuga som ligger 18 km sydväst om Alesjaure.

Lämplig startpunkt för en vandring eller skidtur till Alesjaure är Abisko. Räkna med 2 dagars vandring eller skidåkning från Abisko till Alesjaure.

Till Abisko tar du dig enklast med tåg eller buss från Kiruna. Kommer du med egen bil finns en långtidsparkering vid järnvägsstationen nära STF Abisko Turiststation. Läs mer om hur du kan ta dig till Abisko: www.svenskaturistforeningen.se/abisko

Kungsleden mot Alesjaure startar ca 300 meter från busshållplats, järnvägsstation och parkering i Abisko.

Läs mer om Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta: www.svenskaturistforeningen.se/norrakungsleden

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Kebnekaisefjällen

GPS-koordinater:

N68.136673°, E18.414793°

Kontakt:

Behöver du hjälp med bokningen?

Öppettider

2024:
14 juni - 15 september

2025:
21 februari - 27 april
19 juni - 14 september

Antal bäddar

76-100

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Vandringstips

Kungsledenvandrare-vid-alesjaure-fjallstuga

Kungsleden Abisko - Nikkaluokta

I början av 1900-talet skapade Svenska Turistföreningen Kungsleden, en sammanhängande vandringsled i fjällvärlden i svenska Lappland.

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

Hållbara vandringstips

Det är många som insett att vandring är ett utmärkt sätt att upptäcka Sverige. Här hittar du sex tips om hur du vandrar mer hållbart.

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

Bli medlem idag

Upptäck fler boenden

Boka boende

STF Abiskojaure Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Tjäktja Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Vistas Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen

Upplev mer

Bo i fjällstuga

Att övernatta i någon av våra fjällstugor är ett perfekt för dig som vill komma lite längre ut på fjället.

Besökskalender

Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden.

Bo till medlemspris

Som medlem i STF är du med och bidrar i arbetet att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige. Som tack bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.