Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Alesjaure Fjällstuga

STF Alesjaure är belägen 35 km från Abisko och är STFs största fjällstuga. Alesjaure ligger helt på kalfjället med milsvid utsikt över sjöar och fjäll, med oändliga möjligheter att välja utflyktsmål och turer. Här möts lederna Kungsleden, Vistasleden och leden från Unna Allakas.

Vintertid är det många som söker sig hit för att åka telemark i de fina sluttningarna i närområdet. För dig som vill ha större utmaningar går det att göra krävande dagsturer till den namnlösa toppen 1 835 m ö h, belägen sju kilometer öster om STF Alesjaure. För den avancerade bergsklättraren finns Kåtotjåkkatoppen, 1 991 m ö h, som är en krävande topptur. Efter en lång dag på fjället värmer den sköna vedeldade bastun gott!

Alldeles i närheten av Alesjaure har Leavas sameby ett sommarviste. Om du är här i början av juli finns chansen att vara med om samernas kalvmärkning. Vattenfallet på östra sidan Alesjaure är också värt en dagstur. Vandringen sträcker sig förbi samebyn och sedan någon kilometer bort.

Vedbastu

Den vedeldade bastun i Alesjaure är populär och den är igång dagligen under säsongen. Ett bastubad efter en lång vandringsdag är som balsam för själen. Prova gärna att ta ett dopp i Alesätno för att kyla ner din varma kropp efter bastun, det är en upplevelse du inte bör missa! Bastun har omklädningsrum, tvättrum och basturum. Tider för herrar, damer och mixbastu finns.

Bra att veta

• Fjällstugan har en reception och här anmäler du dig när du vill övernatta i stugan.
• Sommartid kopplas en slingpump samt en bensindriven vattenpump in vilket ger vatten direkt upp mellan stugorna. Det gör att du som gäst kan hämta vatten alldeles i anslutning till gäststugorna. Även en avledning till bastun finns vilket underlättar hanteringen av vatten sommartid. Vintertid är det väldigt brant och tidsödande att hämta vatten.
• Under sommaren kör Roland Enoksson båttrafik på sjön Alesjaure. Båten går på tidtabell och det gör att vandringssträckan kan kortas med 6 kilometer om man väljer att åka båt. I norra ändan av sjön finns skyltning fram till båtlänningen och båten tar dig sedan fram till en brygga vid stugans bastu.
• Alesjaure ligger inom Kebnekaise regleringsområde varför tillstånd krävs för att köra skoter i området. Skotertrafiken får anses mycket begränsad.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.