Stötta Kungsleden
Var med och stöd upprustningen av stugorna runt Kungsleden - meter för meter.

Stötta Kungsleden med en gåva

Var med och stöd upprustningen av stugorna runt Kungsleden - meter för meter.

Intäkterna från Stötta Kungsleden går till att renovera och utveckla STFs 16 stugplatser längs leden. För ditt bidrag kan vi sedan måla, laga och fixa. Och göra det möjligt för fler människor att vandra tryggt i den svenska fjällvärlden.

Stöd oss genom att sponsra metrar på Kungsleden. Varje meter kostar 25 kr. Sätt in önskat belopp på följande bankgironummer eller swishnummer. Vi kommer inte att spara dina uppgifter i en databas eller skicka ett gåvobevis till dig så vi tackar dig här istället. Stort tack för din gåva!

Swish 123 483 81 65

Bankgiro 530-3524

Du kan ladda ner ett gåvobevis här där du kan skriva in antal metrar och en hälsning.


Så används pengarna

Ideell fixar golv i Anarsistugan

Inre renovering av stugplats

Stugorna behöver rustas invändigt efter de tagit emot tusentals vandrare och turskidåkare under åren. När vi renoverar en stuga inomhus byter vi kök och golv, vi målar väggar, tak och snickerier, och fixar kaminer.

Ideell fixar målar om dass

Fasad, fönster och utedass

Stugorna är utsatta för väder och vind och tär på fönster och fasader. Därför behöver stugorna regelbundet målas om utvändigt och fönster behöver renoveras för att kunna stå kvar i många år till. Även utedassen behöver rustas upp.

En trave med ved

Ved, bäddmadrasser och yxor

Våra gäster vill sova gott i stugorna för att njuta av sina äventyr på leden dagtid. Därför byter vi då och då ut bäddmadrasser och kuddar i stugorna. Vedkaminer värmer besökarna och då går det åt mycket ved. Därför arbetar en ideell grupp under vintern med att kapa upp långved. Dessutom behövs det regelbundet köpas in yxor och huggkubbar så att gästerna kan själva hugga ved.


Storslagen vandring

Det kan sägas direkt – Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens bästa vandringsleder. Ett drygt 400 kilometer långt äventyr som påbörjades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Numera är det Naturvårdsverket som ansvarar för Kungsleden och Länsstyrelserna som utför det praktiska underhållet av leden.

Fjällstugorna är navet i väglöst land. De gör det möjligt för människor att vandra tryggt i den svenska fjällvärlden. STF har 16 stugplatser utmed Kungsleden. Renoveringsbehovet är olika från stuga till stuga. Det kan till exempel vara nya fönster, golv, bäddmadrasser, möbler, kök, bastu, dass och invändig målning.

Renoveringsbehov

Insamlingen ”Stötta Kungsleden” lanserades i juni 2014. Sedan dess har vi samlat in flera miljoner kronor samt påverkat politiker att öka budgeten för ledsystemet. Initiativet var tänkt att pågå fram till sommaren 2017 men engagemanget är fortsatt stort och därför har vi valt att fortsätta insamlingen då renoveringsbehovet finns kvar. Turismen förändras och behoven ökar. Intäkterna från Stötta Kungsleden går till att renovera och utveckla STFs stugplatser längs leden. För ditt bidrag kan vi sedan måla, laga och fixa. Allt från upprustning av stugor, en ny bastu eller fjällets fräschaste utedass.

Hur vi renoverar i väglöst land

Eftersom våra fjällstugor ligger mitt ute på fjället måste vi planera våra transporter av material noga. Vi samordnar inköp, transporter och arbetet så långt det går i väglöst land. Vi försöker utföra de flesta transporter under vintern när material kan fraktas med bandvagn och skoter vilket är bättre än med helikopter. Framförallt är det viktigt för oss att inte störa rennäringen vid transporter och renoveringar då många stugor ligger i renbetesland. Därför planerar vi de flesta större renoveringarna att påbörjas precis efter vintersäsongen är över och innan sommarsäsongen börjar.

Renovering med ideella krafter

De senaste åren har all renovering av stugorna skett med hjälp av ideella eldsjälar. Vi kallar det dugnad och det är medlemmar som lägger sin egen tid på att åka upp till fjällen och renovera, helt utan ekonomisk kompensation. Pengarna vi samlar in går till att köpa in material och verktyg. Dessa medlemmars engagemang gör det möjligt för oss att genomföra fler upprustningar.