Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. STF drabbas precis som hela samhället av coronakrisen. Läs här hur du kan hjälpa.

Kvinna vandrar på stupbrant berg längs Kungsleden

Kungsleden

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Leden som är drygt 400 kilometer lång skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Sen dess har den besökts av vandrare från hela världen.

Karta över Kungsleden

Kungsleden med närliggande boenden. Klicka på bilden för att komma till en interaktiv karta med alla boenden.

Gå direkt till Kungsledens olika etapper längst ned på sidan

Kungsleden sträcker sig genom ett varierat landskap i Lapplands fjällvärld. Leden växlar dramatiskt längs vägen mellan alpin terräng och mer låglänt i fjällbjörkskog. En vandring genom kungsleden tar dig genom grönskande fjällhedar som fint kantas av sjöar, höga dramatiska toppar och passerar också flera små fjällbyar. 

Kungsleden går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Utmed hela leden pågår renskötsel som kräver att du som vandrar visar hänsyn. Leden är väl markerad och broar finns utplacerade där det annars skulle vara svårt att ta sig över de strida vattendragen.

STF har inte mindre än 16 fjällstugor längs Kungsleden. Stugorna ligger på avstånd mellan 10 till 20 kilometer. Mellan Kvikkjokk och Ammarnäs finns det inga STF stugor, men det erbjuds annat boende i begränsad omfattning.

De vanligaste platserna att starta eller avsluta en Kungsledenvandring på är i Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs eller Hemavan. Den som börjar i Nikkaluokta kommer dock först till Kungsleden efter 2 dagars vandring.

Snabbfakta Kungsleden

Fjällkarta
Redovisas under respektive tur

Vanliga etapper
Finns presenterade längst ner på sidan

Här finns STF / boende
STF Abisko Turiststation
STF Ammarnäs Wärdshus hotell och vandrarhem 
STF Hemavan Fjällcenter Hotell och Vandrarhem
STF Hemavan Fjällstation
STF Kebnekaise Fjällstation
STF Kvikkjokk Fjällstation
STF Ritsem
STF Saltoluokta Fjällstation

STFs Fjällstugor

Facebook
Kungsleden på Facebook

Film
Virtuell flygning längs Kungsleden i Google Maps

Läsvärt och länkar
STFs broschyr om Kungsleden
STFs brochure about The King’s Trail in English
Länsstyrelsen i Norrbotten
Länsstyrelsen i Västerbotten

Äventyrsjournalisten Peter Potterfield har vandrat nästan 2 000 mil på sex kontinenter för att får fram den slutgiltiga listan över världen bästa vandringsleder. Tidskriften National Geografic bad honom lista världens 15 bästa vandringsleder och där hamnade Kungsleden i topp. Läs hela listan här.

Guideböcker
På fjälltur: Kungsleden
Av: Claes Grundsten, Norstedts

Besökskalender

Trivs du när det är lugnare på fjället? Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i detta fjällområde, så att du har bästa möjliga förutsättningar att planera din tur till mindre besökta perioder. Under perioder med mindre besökare erbjuder vi dessutom ofta bättre priser. Notera att besökskalendern endast ger en indikation och ej tar hänsyn till avvikelser i samband med exempelvis evenemang eller högtider. Variationer förekommer även mellan enskilda fjällstugor och fjällstationer, en mer exakt besökskalender för respektive boende hittar du på aktuell anläggningssida under fliken Besökskalender.

besökskalender kungsleden

 

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.