Vandrare i motljus på fjällhed

Kungsleden Kvikkjokk – Ammarnäs

Den vackra sträckan Kvikkjokk–Ammarnäs är den minst vandrade på Kungsleden. Du möter mäktiga vyer, kanske särskilt i Pieljekaise nationalpark. Turen går förbi flera mindre samhällen, stugor och torp, som ger vandringen en egen karaktär, olik det man upplever på andra delar av Kungsleden. På sträckan finns några längre båttransporter som ofta kan ordnas med på plats.

Vandringar längs Kungsleden startar eller avslutas vanligtvis i Abisko, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs, Hemavan och Nikkaluokta. Här beskrivs sträckan mellan STF Kvikkjokk Fjällstation och STF Ammarnäs Wärdshus hotell och vandrarhem.

Kort fakta om Kungsleden Kvikkjokk – Ammarnäs

  1. Total längd: 180 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 8 st
  3. Etappernas längd: 13–46 km (4–16 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Leden går förbi vattendrag. Butik och restaurang med fullständiga rättigheter finns i Kvikkjokk. På vissa sträckor har etappmålen butik där du kan köpa mat och dryck – alternativt finns café eller restaurang. Kolla upp öppettider innan avfärd.
  5. Boende under vandringen: Fjällstationer och fjällstugor (ej STF) eller tält.

Karta över Kungsleden Kvikkjokk–Ammarnäs

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Kungsleden Kvikkjokk – Ammarnäs

Sträckan mellan Kvikkjokk och Ammarnäs är den minst vandrade längs Kungsleden. För att gå här krävs att du tältar vissa nätter. Vyerna längs sträckan är mäktiga – särskilt i Pieljekaises nationalpark. Vandringen är relativt krävande då leden går upp och ner. Mellan älvdalarna och platåerna är det några hundra meters höjdskillnad. Flera mindre samhällen, stugor och torp ger området en särskild karaktär, olik andra delar av Kungsleden. Längs sträckan väntar några längre båttransporter som du kan ordna med på plats. Slutspurten mot Ammarnäs sker på en långsträckt ryggås, med vacker utsikt över Älvdalen.

I området bedrivs renskötsel och det är viktigt att du visar hänsyn. Läs mer om renens rike.

Tältare på fjällhed vid Kungsleden

Se och göra längs leden

I Adolfström döljer sig fina paddelvatten för den som vill hoppa ur vandringskängorna en stund.

Missa inte

Är du intresserad av fåglar är Svaipa fågelskyddsområde väl värt ett besök.

Hitta till leden

Boka tåg via exempelvis SJ . Sök din resa hela vägen från avreseort till slutdestination, så får du alltid fram de avgångar som passar med olika färdsätt: både tåg och buss. Du har också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination.

Till Kvikkjokk reser du med tåg till Murjek, för att sedan ta dig vidare med buss 43 till Jokkmokk och sedan med buss 47 till Kvikkjokk. Läs mer på Länstrafiken Norrbotten.

Att resa till eller från Ammarnäs gör du enklast med buss till Sorsele och vidare till exempelvis Umeå och Skellefteå. Du kan även åka buss till Östersund för att därifrån ansluta till olika tågförbindelser.

Etapper Kungsleden Kvikkjokk – Ammarnäs

Nedan beskrivs olika etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: STF Kvikkjokk Fjällstation–Tsielekjåkkstugan

15 kilometer, 5–7 timmars vandring
Boende: Tsielekjåkkstugan (ej STF)

Du börjar dagen med en tre kilometer lång båttur över sjön Sakkat, från Kvikkjokk till Mallenjarka. Information om båtresan (http://www.battrafikikvikkjokk.se). Här finns inte några roddbåtar att tillgå. Du vandrar på lågfjäll, i barrurskog och i fjällbjörkskog. Tsielekjåkkstugan är inte en STF-stuga, men sköts av STF.

Etapp 2: Tsielekjåhkå–Piteälven

19 kilometer, 7–9 timmars vandring
Boende: Tält

Dagen börjar med en lättvandrad sträcka över kalfjället. Leden går genom ravinen Suoŋergårsså och når sedan en punkt där lederna går isär. Här väljer du den västra leden. Därefter passerar du den imponerande klippväggen Goabddábakte. Avslutningsvis går du i fjällbjörkskog med inslag av tallskog. Det finns ingen stuga för övernattning, men gott om fina tältplatser.

Etapp 3: Piteälven–Gásakláhko

19 kilometer, 7–9 timmars vandring
Boende: Tält

Din vandring börjar längs stranden på sjön Tjieggelva. Efter några kilometer viker leden upp på fjället och du går ungefär en mil på kalfjället. Var vaksam med ledmakeringar vid dåligt väder. Gásakláhko är högt beläget och kan vara en bra tältplats.

Etapp 4: Gásakláhko–Vuonatjviken

13 kilometer, 4–6 timmars vandring
Boende: Vuonatjvikens Stugby (ej STF)

Du fortsätter på kalfjäll ett par kilometer, varpå fjällbjörkskog tar vid strax innan sjön Riebnes. Du passerar polcirkeln hitom etappmålet Vuonatjviken. Här finns en stugby där du kan övernatta.

Etapp 5: Vuonatjviken–Jäckvik

5,4 kilometer båt+18 kilometer, 4–6 timmars vandring
Boende: Kyrkans fjällgård Jäkkvik (ej STF)

Över sjön Riebnes åker du båt (läs mer om båttrafiken http://www.vuonatjviken.com).
Efter turen över sjön får du ta dig an en rejäl motbacke i fjällbjörkskog, följt av några kilometer på kalfjället. Ner mot sjön Hornavan sluttar det brant nedåt. Du ror över Kapellströmmarna, en sträcka på 300 meter. Notera att det alltid måste finnas en båt på varje sida, vilket kan innebära att roddturen måste göras tre gånger. Kyrkans fjällgård Jäkkvik erbjuder vandrarhemsboende och tältplatser under hela sommaren och har öppet varje dag.

Etapp 6: Jäckvik–Adolfström

22 kilometer, 9–10 timmars vandring
Boende: Adolfström stugby (ej STF)

Dagen börjar med vandring i örtrik fjällbjörkskog, uppför fjället Pieljekaises nordsluttning. Stigen är mestadels lättvandrad. Efter sträckans högsta punkt, cirka 800 meter över havet, vandrar du in i Pieljekaise nationalpark. Den sista biten ner till Adolfström går du på grusväg. Här finns café och boende i stugor.

Etapp 7: Adolfström–Sjnulttjie raststuga

23 kilometer, 7–8 timmars vandring
Boende: Tält

Dagens etapp är lång men lättvandrad. Turen kan kortas åtta kilometer genom att ta båten från Adolfström till Bäverholmen. Båttransporten måste du förboka. Större delen av vandringen går över lågfjäll. En raststuga väntar vid Sjnulttjie.

Några kilometer innan raststugan i Sjnulttjie går stigen in i fågelskyddsområdet Tjålmejaure. Här råder tillfälligt tillträdesförbud under viss del av sommaren. Du får ändå vandra på Kungsleden, men hundar ska var kopplade och du får inte avvika från leden.

Etapp 8: Sjnulttjie raststuga–Ammarnäs

46 kilometer, 14–16 timmars vandring
Boende: STF Ammarnäs Wärdshus Hotell och Vandrarhem

Dagen bjuder på många vackra utsikter mot Vindelfjällens högfjällspanorama. Terrängen är småkuperad, men lättvandrad. Du kan förvänta dig att vissa partier är blöta. Strax efter sjön Lisvuojáyrrie lämnar du Kungsleden och vandrar ner till Ammarnäs. Genom byn Ammarnäs är leden omarkerad.

Ledmarkeringar

I fjällen behöver du ha koll på vilka ledmarkeringar som gäller. Det finns nämligen olika markörer att ta hänsyn till, både beroende på område och årstid.

Läs mer om ledsystemet

Besökskalender

Trivs du när det är lugnare på fjället? Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i detta fjällområde, så att du har bästa möjliga förutsättningar att planera din tur till mindre besökta perioder. Under perioder med mindre besökare erbjuder vi dessutom ofta bättre priser. Notera att besökskalendern endast ger en indikation och ej tar hänsyn till avvikelser i samband med exempelvis evenemang eller högtider.

Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Samlingssida vandringsleder

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

STFs Signaturleder

För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.