STF Vålåstugan Fjällstuga

Fjällstuga med sjöutsikt i Vålådalens naturreservat

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

Fjällstugan ligger i en sluttning på gränsen mellan skog och fjäll med utsikt över sjöar och myrar. Det finns bra fiskevatten i närheten och fiskekort ordnas på plats. Spår efter rovdjur är inte ovanligt.
Läs mer
Fjällstugan har två gäststugor med totalt 44 gästbäddar.
 
Storstugan
Korridorstuga med 24 bäddar i sex 4-bäddsrum. Ett av rummen utgör butik med ett sortiment av livsmedel , drycker, godis och hygienartiklar (sortiment large).
 
Gamla stugan
Stugan, har två gästrum med totalt 20 bäddar. Båda gästrummen har kök och vedeldad kamin. In anslutning till resp kök finns två sovalkover. Ena köket utgör hundrum och säkerhetsrum inkl nödtelefon. Bakom stugan finns plats för ett flertal hundspann.
 
Fina tältplatser finns runt stugorna. Bastu saknas. Sommartid används Sturebadet i en bäck ca 100 m nedanför storstugan.
 
Det är dålig mobiltäckning på stugplatsen. Täckning för Telia finns strax ovanför stugan.
 
Upplev Vålåstugan
Från fjällstugan går vandringsleder i fem riktningar mot Stensdalen, Gåsen, Helags, Lunndörren och Vålådalen. Härifrån kan du även välja mellan olika typer av kortare fjällturer och söder om bron över Härjångsån kan du njuta av rika bestånd av orkidéer och andra fjällblommor. Fiskeintresserade söker sig gärna till Kroktjärnarna och runt Vålåsjön finns spår av stenåldersboplatser och förhistoriska gravlämningar. På Gruvsmällens sydsluttning bröts koppar under en period på 1800-talet och spåren finns fortfarande kvar. Tre kilometer väster om fjällstugan finns mindre vattenfyllda gruvhål och resterna av en gruvstuga i sten.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Butik

  Proviant och/eller friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Adress:

STF Vålåstugan Fjällstuga
830 15 Vålåvalen

Hitta till boendet
STF Vålåstugan Fjällstuga ligger sydväst om Vålådalen och är en del av den så kallade Vålådalsfyrkanten. Enklast tar du dig hit från Vålådalen som ligger ca 20 km från Vålåstugan.

Bilparkering finns i Vålådalen. Det går också att åka tåg till Undersåker och därifrån med buss. Se www.valadalen.se/sv/transport för mer information.

För mer information om Vålådalsfyrkanten, se svenskaturistforeningen.se/valadalsfyrkanten

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Vålådalen, Lunndörren & Oviksfjällen

GPS-koordinater:

N63.04053°, E12.79984°

Kontakt:

bokningen@stfturist.se

Öppettider

2023:
24 februari – 23 april
22 juni – 17 september

Antal bäddar

26-50

Följ STF Vålåstugan Fjällstuga

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.