Flexibla bokningsvillkor
Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet. Läs merSTF Pältsa Fjällstuga
Bo längs Nordkalottleden vid norska gränsen
Om boendet
Pältsan är Sveriges nordligaste kalfjäll alldeles intill norska gränsen. Fjällstugan Pältsa användes under Andra världskriget som bas för motståndsrörelsen och är belägen längs Nordkalottleden strax söder om Treriksröset.
Läs mer
Vid fjällstugan finns två stugor med totalt 26 bäddar. I nära anslutning ligger bastu, vedbod och utedass.
Den större stugan
Här erbjuds logi för 18 gäster. Stugan har två fyrbäddsrum och ett 10-bäddsrum.
Dessutom finns kombinerat kök/matsalsrum och torkrum. I den här stugan får inte hundar vara.
Gamla Pältsastugan
Stugan byggdes 1941 och har två rum med totalt 8 bäddplatser fördelade på ett stugvärdsrum och ett säkerhetsrum med installerad nödtelefon. Under säsong fungerar det som reservutrymme och som rum för hundägare.
Ingen mobiltäckning, men på ett litet berg tre kilometer söder om stugan kan du ringa mobilt via en finsk mast.
Upplev STF Pältsan
Här kan du se midnattssolen från mitten av maj fram till slutet av juli. Landskapet är präglat av tundran och har en säregen flora tack vare det karga klimatet. Här vandrar du längs milslånga rullstensåsar med närhet till de mycket branta fjälltopparna på den norska sidan. Ta gärna en topptur på Pältsan. Kanske har du turen att hitta Laestadiusvallmon som är en botanisk raritet. Området är även mycket fågelrikt, speciellt tättingar och vadare är vanliga och en bit från fjällstugan finns många fiskrika sjöar och vattendrag.
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor
Vår service
-
Självhushållskök
Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.
-
Husdjur tillåtna
Ett begränsat antal djurrum finns.
-
Bastu
Bastu finns.
-
<1 km till markerad vandringsled
Närmare än 1 km till markerad vandringsled.
-
<1 km till markerad vinterled
Närmare än 1 km till markerad vinterled.
Se tillgänglighet och boka.
Sök & boka
Kontakt och öppettider
Hitta till boendet
På vintern får du åka skidor från Kilpisjärvi över sjön med samma namn till Koltaluokta och vidare till STF Pältsa Fjällstuga. Avståndet från Kilpisjärvi till Pältsa är ca 22 km på vintern.
Du kan även ta dig till Pältsa från Signaldalen i Norge med övernattning i DNT:s Gappohytta på vägen. Leden från Signaldalen till Gappohytta är inte vintermarkerad, vintermarkering börjar vid gränsen till Sverige.
Till Kilpisjärvi tar du dig enklast med bil. Alternativt med buss från Kiruna till Karesuando och vidare taxi. Se ltnbd.se/ för mer information om buss till Karesuando.
Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Treriksröset, Abisko & Kiruna
GPS-koordinater:
N68.973366°, E20.370723°Kontakt:
Behöver du hjälp med bokningen?
Öppettider
2024:
22 mars - 21 april
28 juni - 8 september
2025:
21 mars - 21 april
27 juni - 7 september
Antal bäddar
11-25
Vårt hållbarhetsarbete
-
Hållbarhetslöftet
Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.
Hjälp oss göra skillnad
Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.
Bli medlem idagUpptäck fler boenden
Upplev mer
Bo i fjällstuga
Att övernatta i någon av våra fjällstugor är ett perfekt för dig som vill komma lite längre ut på fjället.
Besökskalender
Trivs du när det är lugnare på fjället? Eller tycker du om att vandra ihop med andra? Med vår besökskalender får du en överblick hur beläggningen generellt ser ut i olika fjällområden så att du har bästa möjliga förutsättningar att planera din tur till färre besökta perioder och områden. Kalendern visar besöken sommartid, på vintern är det oftast lugnare på våra boenden.
Bo till medlemspris
Som tack för att du är medlem bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.