Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Pältsa Fjällstuga

Bo längs Nordkalottleden vid norska gränsen

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Pältsan är Sveriges nordligaste kalfjäll alldeles intill norska gränsen. Fjällstugan Pältsa användes under Andra världskriget som bas för motståndsrörelsen och är belägen längs Nordkalottleden strax söder om Treriksröset.
Läs mer
Vid fjällstugan finns två stugor med totalt 26 bäddar. I nära anslutning ligger bastu, vedbod och utedass.
 
Den större stugan
Här erbjuds logi för 18 gäster. Stugan har två fyrbäddsrum och ett 10-bäddsrum.
Dessutom finns kombinerat kök/matsalsrum och torkrum. I den här stugan får inte hundar vara.
 
Gamla Pältsastugan
Stugan byggdes 1941 och har två rum med totalt 8 bäddplatser fördelade på ett stugvärdsrum och ett säkerhetsrum med installerad nödtelefon. Under säsong fungerar det som reservutrymme och som rum för hundägare.
 
Ingen mobiltäckning, men på ett litet berg tre kilometer söder om stugan kan du ringa mobilt via en finsk mast.
 
Upplev STF Pältsan
Här kan du se midnattssolen från mitten av maj fram till slutet av juli. Landskapet är präglat av tundran och har en säregen flora tack vare det karga klimatet. Här vandrar du längs milslånga rullstensåsar med närhet till de mycket branta fjälltopparna på den norska sidan. Ta gärna en topptur på Pältsan. Kanske har du turen att hitta Laestadiusvallmon som är en botanisk raritet. Området är även mycket fågelrikt, speciellt tättingar och vadare är vanliga och en bit från fjällstugan finns många fiskrika sjöar och vattendrag.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.

Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Bastu

  Bastu finns.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Hitta till boendet
Sommartid når du STF Pältsa Fjällstuga enklast via en båttur från Kilpisjärvi i Finland till Koltaluokta. Där börjar sommarleden till STF Pältsa Fjällstuga som ligger ca 15 km från bryggan vid Koltaluokta. Mer information om båt på Kilpisjärvi finns på www.svenskaturistforeningen.se/batar

På vintern får du åka skidor från Kilpisjärvi över sjön med samma namn till Koltaluokta och vidare till STF Pältsa Fjällstuga. Avståndet från Kilpisjärvi till Pältsa är ca 22 km på vintern.

Du kan även ta dig till Pältsa från Signaldalen i Norge med övernattning i DNT:s Gappohytta på vägen. Leden från Signaldalen till Gappohytta är inte vintermarkerad, vintermarkering börjar vid gränsen till Sverige.

Till Kilpisjärvi tar du dig enklast med bil. Alternativt med buss från Kiruna till Karesuando och vidare taxi. Se ltnbd.se/ för mer information om buss till Karesuando.

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Treriksröset, Abisko & Kiruna

GPS-koordinater:

N68.973366°, E20.370723°

Kontakt:

Behöver du hjälp med bokningen?

Öppettider

2024:
22 mars - 21 april
28 juni - 8 september

Antal bäddar

11-25

Följ STF Pältsa Fjällstuga

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Hjälp oss göra skillnad

Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla. Bli medlem idag.

Upptäck fler boenden

Sök boende via karta

Nya boenden

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.