Att uppleva Sverige på två hjul är fantastiskt! Du kan ta dig fram med en elcykel eller utmana dig själv lite mer på en landsvägscykel. STF har hotell, vandrarhem och fjällstationer i närheten av Sveriges bästa cykelleder. Här hittar du bra tips på boenden och cykelleder för att kunna maxa din cykelsemester.
Cykelsemester i Sverige
Planer på cykelsemester i sommar? Sverige har många fina cykelleder och härliga upplevelser att bjuda på oavsett om du vill cykla längre eller kortare sträckor. Att cykla ger en enorm frihetskänsla och är samtidigt bra motion och ger dig möjlighet att uppleva och se fantastiska platser som bara kan nås med cykel. Dessutom är det miljövänligt.
6 fina cykelleder i Sverige
Kattegattleden – sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. Leden är totalt 395 km lång, uppdelad i åtta delsträckor. Här får du ett varierat landskap med både öppna landskap och mäktiga havsvyer.
Kustlinjen – en klassiker på ostkusten mellan Öregrund och Västervik. Hela leden är 560 km men du kan såklart dela upp den då det finns flera möjliga start- och målpunkter. Du passerar vackra skärgårdsmiljöer som Roslagen, Arkösund, S:t Anna, Gryt och Tjust. Detta gör det till en perfekt led för dig som vill kombinera cyklandet med utflykter i båt eller kanot.
Sydostleden – en av Sveriges nationella cykelleder som sträcker sig 270 km från Växjö till Simrishamn. Landskapet är varierat, från det småländska höglandet, via Blekinges kust till Brösarps böljande backar.
Ölandsleden – fågelkvitter, väderkvarnar, stränder, exotiska blommor och alltid med havet som granne. Det får du när du cyklar runt Ölandsleden som totalt är 367 km lång.
St Olavsleden – många vandrar pilgrimsleden mellan Selånger i Sverige och Trondheim i Norge. Men du kan också välja att cykla delar av den, exempelvis mellan Östersund och Åre, en sträcka på cirka 100 km. här får du avnjuta södra Norrlands vackra fjällnatur och skogar. På en del platser är leden tuff och du måste antingen gå eller välja alternativ rutt tydligt utmärkt på kartan.
Göta Kanalleden – längs Göta kanal cyklar du utmed Sveriges längsta turistmål, totalt 200 km, varav 87 km är på helt bilfri väg. Passar både för dig som vill cykla kortare sträckor såväl som för dig som är ute efter en längre cykelsemester med vackra vyer.
Vissa saker kan vara sköna att ta som de kommer, till exempel vilka kläder som passar för dagens väder eller var du ska stanna för lunch. Men andra saker bör du ha en klar plan för, som vilken väg du ska cykla. Välj en cykeltur som passar för dig och ditt resesällskaps förutsättningar. Ska du cykla med barn kan det exempelvis vara klokt att undvika leder där ni cyklar på leder med mycket trafik.
Tänk också på vilken erfarenhet ni har. Har ni cyklat mycket innan eller är det första gången? Det tar alltid lite längre tid än vad man tror så räkna alltid med lite extra tid. En nybörjare på cykel ligger oftast på cirka 15–20 km/ timmen. Även om du vill vara spontan kan det vara bra att ha lite resmål att utgå ifrån för att kunna beräkna vad du ska packa och hur lång tid det kommer att ta.
Fundera på vad du och sällskapet har för intressen och är sugna på att se under semestern. Vill ni utgå från olika sevärdheter och historiska platser eller är det restauranger och caféer som ska få styra? Anlagda cykelleder har ofta fantastisk natur som du inte når med bil och det är ju såklart smidigt att ha en redan planerad rutt att följa. Sverige har många fantastiska cykelleder, från Skåne i söder till Lappland i norr.
Vill du läsa ännu mer om cykling? Hos våra vänner Cykelfrämjandet finns massa intressant information.
Packlista till cykelsemestern
För dig som ger dig ut på cykelsemester för första gången finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Ofta kan packningen delas upp i gruppen om ni är fler i sällskapet. Lämna gärna lite plats i ryggsäcken för mat eller souvenirer som du köper under resans gång. För att turen ska bli så rolig och säker som möjligt är det viktigt att inte packa för tungt. Här har vi samlat några enkla och värdefulla tips.
Det finns mängder av olika hjälmar, välj den som passar dig bäst. En CE-märkt hjälm som är lätt att ställa in är ett bra val.
Kläder väljer du beroende på väder och säsong, men ett par vadderade cykelbyxor är en bra början. Ett par handskar eller vantar kan vara skönt vid kallare väder.
Du bränner dig lätt när du är ute och cyklar på sommaren. Solglasögon och solkräm ger ett bra skydd.
Kom ihåg öronen. En buff eller knuten snusnäsduk skyddar huden i nacken mot solens strålar.
Förvara telefonen i ett vattentätt fodral så blir den inte blöt om det börjar regna.
Karta och kompass hjälper dig så att du inte hamnar på villovägar.
Ta med dig en pump, och gärna en extra slang om du cyklar långt. Ett miniverktyg med kedjebrytare, däckavtagare, självhäftande punkalappar, extra kedjelänk samt silvertejp är praktiskt att ha i ryggsäcken.
Första förband är alltid bra att ha med sig om olyckan skulle vara framme.
Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Här är några saker att tänka på:
Det är inte tillåtet att cykla över planteringar, trädgårdar, plantskolor, parkplanteringar, skogsplanteringar och andra känsliga områden, exempelvis åkrar med växande gröda.
Undvik mjuka stigar när det är blött i markerna, särskilt på våren och hösten.
Undvik att cykla över känsliga marktyper som lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker, för att nämna några exempel.
Anpassa ditt körsätt efter underlaget.
Grovmönstrade däck skadar lätt stigar och ömtålig mark.
Att köra elcykel ingår inte i allemansrätten. Det betyder att du i nuläget inte får köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov av markägaren
Sverige bjuder på oändliga möjligheter för stigcykling för dig som är mtb-entusiast. Här har vi samlat tips och inspiration för att du ska få en spännande och unik cykelupplevelse.