Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Berguddens Fyrvaktarbostäder

Utanför Umeå, på Holmön, ligger detta pittoreska fyrboende

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Längst ut i havsbandet utanför Umeå ligger Holmön och Holmöarnas skärgård. Där, vid vägs ände intill klipporna och havet står Berguddens fyr. En plats med historia. En plats för stillhet, eftertanke och mötet med naturen.

Läs mer

En landmil ut i havet utanför Umeå och fastlandet ligger Holmöarna. Ögruppen består av flertalet öar med Holmön som huvudö. Holmön är idag den enda ön i Västerbottens skärgård med en bofast befolkning året runt och är därför sommar som vinter en levande bygd. Närheten till havet har tidigt format livet på ön, där människor levt och verkat i århundraden. Platsen rymmer även en rik kultur- och naturhistoria. Bykärnan med sin bullerbykänsla är välbevarad och är med det kringliggande kulturlandskapet klassat som riksintresse. Holmöarna rymmer också ett av Sveriges största marina naturreservat såväl som Västerbottens största naturreservat utanför fjällkedjan. Ja, här finns att utforska och uppleva. Här finns anledning att stanna länge.
 
Längst västerut, vid vägs ände, står Berguddens fyr. I över 130 år har fyrljuset från fyren varnat och väglett sjöfarare på färd genom Norra Kvarkens osäkra vatten. Här har fyrvaktare med familjer bott och verkat genom historien. Idag kan du här leva dig in fyrvaktarlivet på Berguddens utsatta läge, se solen gå ner över havet, dimman rulla in eller fyrljuset dansa i vågorna på Norra Kvarken.
 
Det unika läget långt ute till havs innebär också särskilda förutsättningar för dig som gäst. I fyrvaktarbostäderna finns varken uppkoppling eller rinnande vatten. Toaletten är utedass, i köken råder självhushåll och för dusch gäller havet eller i tvättfat och kanna. Enkelhet råder och skapar en upplevelse av en annan sorts lyx. Med platsens magi och naturens kraft utanför fönstret. Ett möte med en plats, med historien och med naturen.

Varmt välkommen till Berguddens fyrvaktarbostäder

Vår service

  • Självhushållskök

    Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

  • Husdjur tillåtna

    Ett begränsat antal djurrum finns.

  • Familjerum

    Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

  • Guider

    Guider finns att hyra.

  • <1 km till markerad vandringsled

    Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

  • <1 km till badplats

    Närmare än 1 km till badplats.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

    Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Se tillgänglighet och boka.

    Sök & boka

    Kontakt och öppettider

    Adress:

    Berguddsvägen 50
    918 03 Holmön

    Hitta till boendet
    Nästan alla dagar, året om, tar du dig till Holmön. På sommaren trafikeras sträckan Norrfjärden – Byviken av Färjerederiets färja Capella. Hon avgår 5 gånger dagligen. Restiden är 40 minuter.

    Om vinterisen blir tillräckligt tjock tas svävaren Vintergatan i tjänst, allt för att du skall kunna ta dig ut till oss på Holmön även under vinterhalvåret. Med reservation för att väder, vind och rådande isläge kan sätta tillfälligt stopp för trafiken.

    För att ta dig till färjeläget i Norrfjärden kör du E:4an norrut från Umeå. Vid Sävars norra avfart svänger du av och följer skyltningen mot Norrfjärden/Passbåt Holmön. Restiden från Umeå är 30-40 minuter med bil. Parkeringen vid färjeläget är kostnadsfri. Sträckan Umeå - Norrfjärden trafikeras även av busslinje 118/171 till särskilda avgångar. Se Länstrafiken i Västerbotten (tabussen.nu) för aktuell tidtabell. Från Norrfjärden tar du sedan färjan vidare ut till Holmön.

    Finn vägen till fyren
    Bergudden är Holmöns västligaste utpost. Från Byviken, färjeläget på Holmösidan, är det 3 km ner till Bergudden och fyren. Följ byavägen förbi åkrar och ängsmarker för att sedan vika av och ta dig vägen genom skogen ner till Bergudden och fyren. En fin tur till slutdestinationen. Följ skyltning mot Bergudden.
    Observera att det i dagsläget varken finns taxi- eller transportverksamhet på Holmön. För att ta sig runt - och till oss - är cykel bästa transportmedlet. Ta med din egen på färjan eller hyr av Holmöns Båtmuseum när du kommit i hamn (går även att ordna under lågsäsong när museet är stängt).

    GPS-koordinater:

    N63.790819190311°, E20.836681419751°

    Kontakt:

    +46 766379024 berguddensfyr@gmail.com

    In- och utcheckningstider:

    Incheckning (tidigast): 13:00
    Utcheckning (senast): 11:00

    Antal rum

    5

    Antal bäddar

    11-25

    Följ STF Berguddens Fyrvaktarbostäder

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Hållbarhetslöftet

      Hållbarhetslöftet

      Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

    Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

    Vi arbetar i samarbete med Västerbotten Experience (VX) för en hållbar besöksnäring. Metoden är utformad efter Global Sustainable Tourism Councils (GSTM) hållbarhetskriterier.

    Ett VX-företag förbinder sig att arbeta för en mer hållbar besöksnäring bl.a genom att:

    • Ha en policy för långsiktig hållbarhet anpassad till företagets förutsättningar.
    • Ha en skriftlig miljöplan som innehåller rimliga åtgärder för att hushålla med resurser, minska utsläpp och för att värna biologisk mångfald.
    • Vid köp av varor och tjänster prioritera lokala leverantörer, ekologiska- och rättvisemärkta produkter och råvaror.
    • Ha rutiner för hur man marknadsför och samarbetar med lokalbefolkningen för att motverka negativ påverkan på kulturarv, levande kultur och historiskt sårbara miljöer.
    • Värna om den biologiska mångfalden och känner till regler för naturskyddade områden och skydd för biologisk mångfald i sitt verksamhetsområde.
    • Använda lokala råvaror och matprodukter för att gynna matproducenter, jordbruk, rennäring, fiske mm.
    • Ta med i planering och i åtgärder hur mycket turism och vilken typ av turism som området tål. Ta hänsyn till områdets och lokalbefolkningens integritet och livskvalitet.
    • Erbjuda och informera om tillgänglighet för personer med särskilda behov då detta är relevant och rimligt.
    • Säkerställa att de inte bidrar till smittspridning i någon av de produkter man tillhandahåller genom hela vistelsen. Detta avser varje moment under transporter, aktiviteter, måltider och övernattning. Policy för smittskyddshantering finns och kommuniceras tydligt.

    Hjälp oss göra skillnad

    Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

    Bli medlem idag

    Upptäck fler boenden

    Boka boende
    Boka boende

    Sök boende via karta

    På vår karta kan du se var alla våra boenden finns i Sverige.

    Upplev mer

    Upplevelser i Sverige

    Det finns mycket att upptäcka vid sidan av vägen, lite längre in i skogen och lite högre upp på fjället.

    Turista hållbart

    Tänk dig ett Sverige där det är enkelt och inspirerande att upptäcka hållbart. Det är vårt mål.

    Bo till medlemspris

    Som tack för att du är medlem bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.