STF Berguddens Fyrvaktarbostäder

Utanför Umeå, på Holmön, ligger detta pittoreska fyrboende

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

Längst ut i havsbandet utanför Umeå ligger Holmön och Holmöarnas skärgård. Där, vid vägs ände intill klipporna och havet står Berguddens fyr. En plats med historia. En plats för stillhet, eftertanke och mötet med naturen.
Läs mer
En landmil ut i havet utanför Umeå och fastlandet ligger Holmöarna. Ögruppen består av flertalet öar med Holmön som huvudö. Holmön är idag den enda ön i Västerbottens skärgård med en bofast befolkning året runt och är därför sommar som vinter en levande bygd. Närheten till havet har tidigt format livet på ön, där människor levt och verkat i århundraden. Platsen rymmer även en rik kultur- och naturhistoria. Bykärnan med sin bullerbykänsla är välbevarad och är med det kringliggande kulturlandskapet klassat som riksintresse. Holmöarna rymmer också ett av Sveriges största marina naturreservat såväl som Västerbottens största naturreservat utanför fjällkedjan. Ja, här finns att utforska och uppleva. Här finns anledning att stanna länge.
 
Längst västerut, vid vägs ände, står Berguddens fyr. I över 130 år har fyrljuset från fyren varnat och väglett sjöfarare på färd genom Norra Kvarkens osäkra vatten. Här har fyrvaktare med familjer bott och verkat genom historien. Idag kan du här leva dig in fyrvaktarlivet på Berguddens utsatta läge, se solen gå ner över havet, dimman rulla in eller fyrljuset dansa i vågorna på Norra Kvarken.
 
Det unika läget långt ute till havs innebär också särskilda förutsättningar för dig som gäst. I fyrvaktarbostäderna finns varken uppkoppling eller rinnande vatten. Toaletten är utedass, i köken råder självhushåll och för dusch gäller havet eller i tvättfat och kanna. Enkelhet råder och skapar en upplevelse av en annan sorts lyx. Med platsens magi och naturens kraft utanför fönstret. Ett möte med en plats, med historien och med naturen.

Varmt välkommen till Berguddens fyrvaktarbostäder

Josefin Lämås

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

 • Frukost

  Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • Guider

  Guider finns att hyra.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • <1 km till badplats

  Närmare än 1 km till badplats.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka. Från 400 kr

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Berguddsvägen 50
  918 03 Holmön

  Hitta till boendet
  Nästan alla dagar, året om, tar du dig till Holmön. På sommaren trafikeras sträckan Norrfjärden – Byviken av Färjerederiets färja Capella. Hon avgår 5 gånger dagligen. Restiden är 40 minuter.

  Om vinterisen blir tillräckligt tjock tas svävaren Vintergatan i tjänst, allt för att du skall kunna ta dig ut till oss på Holmön även under vinterhalvåret. Med reservation för att väder, vind och rådande isläge kan sätta tillfälligt stopp för trafiken.

  För att ta dig till färjeläget i Norrfjärden kör du E:4an norrut från Umeå. Vid Sävars norra avfart svänger du av och följer skyltningen mot Norrfjärden/Passbåt Holmön. Restiden från Umeå är 30-40 minuter med bil. Parkeringen vid färjeläget är kostnadsfri. Sträckan Umeå - Norrfjärden trafikeras även av busslinje 118/171 till särskilda avgångar. Se Länstrafiken i Västerbotten (tabussen.nu) för aktuell tidtabell. Från Norrfjärden tar du sedan färjan vidare ut till Holmön.

  Finn vägen till fyren
  Bergudden är Holmöns västligaste utpost. Från Byviken, färjeläget på Holmösidan, är det 3 km ner till Bergudden och fyren. Följ byavägen förbi åkrar och ängsmarker för att sedan vika av och ta dig vägen genom skogen ner till Bergudden och fyren. En fin tur till slutdestinationen. Följ skyltning mot Bergudden.
  Observera att det i dagsläget varken finns taxi- eller transportverksamhet på Holmön. För att ta sig runt - och till oss - är cykel bästa transportmedlet. Ta med din egen på färjan eller hyr av Holmöns Båtmuseum när du kommit i hamn (går även att ordna under lågsäsong när museet är stängt).

  GPS-koordinater:

  N63.790819190311°, E20.836681419751°

  Kontakt:

  +46 705785568 berguddensfyr@gmail.com

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 13:00
  Utcheckning (senast): 11:00

  Öppettider

  2023:
  1 maj – 30 september

  Antal rum

  5

  Antal bäddar

  11-25

  Följ STF Berguddens Fyrvaktarbostäder

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Stäng

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.